• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Deceuninck-Quick Step oogst ook in de Emiraten met Viviani

  UAE Tour: Rit 5einde
  />wegwedstrijd
  VertrekSharjah - AankomstKhor Fakkan -
  Afstand181 km
  0306090120150181

   Na Fernando Gaviria en Caleb Ewan heeft ook Elia Viviani zijn sprintersgraantje kunnen meegraaien in de UAE Tour. De Italiaanse kampioen toonde na een wandeletappe zijn klasse in een sprint tussen alle grote namen.

   Het peloton nam na 2 pittige etappes in de Emiraten een snipperdag. De 5 vluchters, verdeeld over de wildcardteams Novo Nordisk en Gazprom, mochten een hele dag sudderen in hun eigen vet. Charles Planet en Stepan Koerianov, de leider in het puntenklassement, zorgden bij de 2 tussensprints voor wat zeldzame opwinding.

    

   Een sprint was dus onvermijdelijk, maar met al die grote namen in het peloton was dat wel eentje om naar uit te kijken. Lotto-Soudal had veel vertrouwen in Caleb Ewan, de winnaar van gisteren, maar de pocketsprinter zou er uiteindelijk niet aan te pas komen.

    

   De zege leek een zekerheidje voor Fernando Gaviria, die net als maandag perfect werd gepiloteerd door de toch ook niet misse Alexander Kristoff. Tot Elia Viviani vanuit de achtergrond nog kwam aansnellen en iedereen het nakijken gaf op de streep.

   Fase per fase

   1. 14 uur 20. Viviani wint! Kittel, Gaviria, Bennett en Viviani sprinten met zijn vieren op een rij. De Italiaanse kampioen gooit zijn wiel als eerste over de finish.
   2. 14 uur 19. Kristoff zet de sprint vroeg in voor Gaviria.
   3. 14 uur 18. Nog 1 kilometer. De sprinters hebben hun kuiten opgespannen. Wie zal het halen?
   4. 14 uur 16. Lotto-Soudal heeft een hele dag gewerkt, maar heeft toch nog genoeg mannetjes over om ook in de finale het heft resoluut in handen te nemen. Caleb Ewan wordt in een zetel naar de finish gebracht.
   5. 14 uur 16. Val Sarreau. Na een hele dag zonder incidenten is er nu toch een valpartij. Marc Sarreau, de sprinter van Groupama-FDJ, maakt een koprol. Gelukkig neemt hij niemand mee in zijn val.
   6. 14 uur 13. Na een hele dag op kaarsrechte wegen is het nu wel even oppassen geblazen in de bochtige finale. We zien de klassieke bewegingen in een sprintvoorbereiding: treintjes her en der, veel zenuwachtigheid.
   7. 14 uur 09. Cavendish. Bij Dimension Data houden ze zich schuil vlak achter de dominante Lotto's. Voor Cavendish is dit een uitgelezen kans om zijn sprintersbenen nog eens te testen. Na zo'n rustige etappe heeft de Brit geen enkel excuus om straks niet mee te kunnen doen.
   8. 14 uur . De renners zomen nu de kustlijn af tot aan de finish. Ook dat zou een extra kans op waaiers kunnen zijn, maar het is nu al duidelijk dat dat er vandaag niet inzit.
   9. 13 uur 56. Honoré. Bij Deceuninck-Quick Step hebben ze met Mikkel Frølich Honoré een nieuw werkpaard in de stal. De 22-jarige Deen rijdt zijn eerste jaar in de WorldTour.
   10. 13 uur 55. Het tempo wordt beetje bij beetje opgetrokken, als was het een koers achter de derny's.
   11. 13 uur 42. Het is nu toch ook amen en uit voor Calabria. Zonder omkijken slokt het peloton hem op.
   12. 13 uur 38. Calabria solo. Terwijl zijn metgezellen zich laten inlopen, breit Fabio Calabria nog een staartje aan de vlucht.
   13. 13 uur 33. Vlucht ten dode opgeschreven. De voorsprong van de 5 vluchters is nog maar een halve minuut. Nu de 2e tussensprint achter de rug is, hebben de leiders ook weinig zin om nog door te jassen.
   14. 13 uur 22. 2e tussensprint. De Russen van Gazprom leggen Planet in de luren bij de 2e tussensprint. Koerianov pakt de volle buit en zorgt ervoor dat een ploegmaat zich nog tussen hem en zijn Franse concurrent kan nestelen. Hierdoor loopt Koerianov verder uit in het klassement voor de tussensprints.
   15. 13 uur 09. Vluchters Koerianov en Planet, de 2 rivalen voor de puntentrui, schaduwen elkaar zo extreem dat ze zelfs samen stoppen voor een plasje. Dit was zowat het hoogtepunt van het voorbije uur. Dat zegt genoeg over de spanning in deze rit. .
   16. 13 uur 07. Finishplaats. We komen straks aan in Khor Fakkan, een kuststadje met een goeie 30.000 inwoners. Letterlijk betekent Khor Fakkan "Kreek van de Twee Kaken", een soort krokodil dus. Wie zal er zo meteen zijn tanden laten zien?
   17. 12 uur 50. In het peloton slaan Rui Costa en Alejandro Valverde een babbeltje. Misschien over hoe het voelt om met de regenboogtrui rond te rijden, want daar hebben ze allebei ervaring mee. Het wijst er in ieder geval op dat het tempo niet verschroeiend hoog ligt.
   18. 12 uur 25. Geeuw. Zelfs de renners lijken zich te vervelen. Dat kunnen we toch afleiden uit een gapende renner van Movistar.