• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sterke Caleb Ewan laat Lotto-Soudal vieren in UAE-Tour

  UAE Tour: Rit 4einde
  31 °C/>wegwedstrijd
  VertrekDubai - AankomstHatta -
  Afstand197 km
  0306090120150197

   Caleb Ewan heeft de 4e etappe in de Ronde van de Emiraten gewonnen. De Australiër van Lotto-Soudal toonde zich de snelste in de sprint op een nijdige slotklim. Primoz Roglic verstevigde zijn leidersplaats, Remco Evenepoel gooide de handdoek na een val.

   Met de rit naar Hatta kregen de renners in de UAE-Tour vandaag de langste etappe voor de kiezen. Het peloton kon het zich permitteren om een groepje van 6 renners te laten rijden. Met De Marchi als grootste naam voorin fietsten de zes een maximale voorsprong van zo'n 8 minuten bij elkaar.

    

   Na 85 kilometer werd het peloton opgeschrikt door een val van Remco Evenepoel. De jonge snaak van Deceuninck-Quick Step moest de strijd staken en werd naar het ziekenhuis gevoerd.

    

   Daarnaast zorgde ook de wind even voor animo in het peloton, dat in verschillende stukken scheurde. Nog voor de finale klitte alles weer samen. Op een strook bergop was het dan niemand minder dan Tom Dumoulin die naar de koplopers wipte. De Nederlander werd even later op zijn beurt opgeraapt door het jagende peloton.

    

   De nervositeit groeide in de aanloop naar de nijdige slotklim en dat resulteerde in een massale val in het peloton. Toch werd er gesprint met een ruime groep. In die spurt bergop ging een sterke Ewan vlotjes over de Italiaan Moschetti. Voor de Australiër is het zijn eerste zege voor Lotto-Soudal. Primoz Roglic werd derde en is steviger leider.

   Ewan: "Opgelucht met mijn eerste zege"

   "Er valt een hele last van mijn schouders", reageert Caleb Ewan. "Ik wist dat ik hier kansen had, maar ik mocht niet te vroeg gaan. Het was een kwestie van perfect te timen. De klim bleek iets steiler dan verwacht. Gelukkig kon ik mijn inspanning volhouden tot het einde."

    

   "Dit was mijn beste kans op de ritzege. Ik ben een sprinter die niet veel weegt. De meeste van mijn collega's moeten 80 kg omhoog sleuren. Ik slechts 67 kg. Dat scheelt een pak als je omhoog moet sprinten."

    

   "De ploeg steunde me onderweg ook uitstekend, hield me de hele dag uit de wind en bracht me in perfecte positie naar die slothelling, in 5e à 6e positie. Daarna was het aan mij om de klus te klaren."

    

   "Ik ben blij, opgelucht dat ik die eerste overwinning vast heb. Hopelijk is dit de eerste van vele zeges voor mijn nieuwe ploeg en dit geeft vertrouwen voor wat nog komt. Mijn grote doel dit jaar is Milaan-Sanremo (waar hij tweede werd in 2018, hij won de sprint na Nibali, red) en dit is alvast een goed teken."

   Uitslag rit 4Uitslag rit 4

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS4:27:07
   2Matteo MoschettiTFS+2
   3Primož RoglicTJV+2
   4Quentin JaureguiALM+5
   5Luka MezgecMTS+5
   6Wilco KeldermanSUN+5
   7Diego UlissiUAD+5
   8Alejandro ValverdeMOV+5
   9Marco HallerTKA+5
   10Bauke MollemaTFS+5

   Fase per fase

   1. 13 uur 13. Ewan wint! Lotto-Soudal mag vieren, want Caleb Ewan wint zijn eerste koers in het truitje van de Belgische formatie. De Australiër sprint ietwat verrassend naar de zege op de nijdige sloitklim.
   2. 13 uur 12. Nog 500 meter. Het is wriemelen en positie zoeken aan de kop van het peloton. Wie heeft het sterkste eindschot?
   3. 13 uur 11. We naderen de vod van de laatste kilometer. Op het steilste stuk gaat de slotklim liefst 17% omhoog.
   4. 13 uur 10. Valverde is terug. Valverde mag zijn ploegmaats dankbaar zijn. De Movistar-jongens hebben hun kopman in geen tijd weer naar voren geloodst. Nog 3 kilometer.
   5. 13 uur 08. CCC op kop. Het is nu CCC dat flink doortrekt. Dumoulin is intussen weer ingelopen. In de achtergrond rijden de ploegmaats van Valverde zich de ziel uit het lijf om de wereldkampioen weer terug te brengen.
   6. 13 uur 06. Valpartij. Het peloton is door elkaar geschud na een massale valpartij. We zien vooral veel jongens van Bahrain liggen. Ook Alejandro Valverde is opgehouden, maar de Spanjaard kan zijn tocht voortzetten.
   7. 13 uur 04. Martin ment peloton. Niemand minder dan Tony Martin leidt de achtervolging op Tom Dumoulin. De Sunweb-renner heeft een bonus van 9 seconden bij elkaar geharkt. Nog minder dan 8 km te gaan.
   8. 13 uur 03. Dumoulin op kop. Dumoulin rijdt gestaag naar De Marchi toe. Hij heeft de Italiaan bij de lurven en gaat ineens door. Het peloton houdt de Giro-winnaar binnen schot.
   9. 12 uur 59. Dumoulin gaat. Tom Dumoulin heeft er wel zin in. Op ruim 11 km van de streep glijdt hij op kousenvoeten weg uit het peloton.
   10. 12 uur 58. Het gaat bergop en voor De Marchi mag het wat sneller gaan. De Italiaan stelt het onvermijdelijke nog even uit met een versnelling, maar het peloton zit dicht.
   11. 12 uur 56. Nog 12 km. Voor Bojev is het al einde verhaal. De Rus wordt opgeraapt door het peloton. Voorin blijven nu enkel nog Clarke, De Marchi en Nytsj over. Het trio rijdt nog een halve minuut voor het peloton uit.
   12. 12 uur 51. Movistar heeft het gezelschap gekregen van Sunweb vooraan het peloton. Kan Dumoulin zich tonen op de slotklim?
   13. 12 uur 48. Alert Movistar. Movistar bevolkt de voorste gelederen van het peloton. Gaat Valverde voor twee op een rij?
   14. 12 uur 44. Nog 20 km. De finish komt met rasse schreden dichterbij. Nog 20 km te gaan en de 58 koplopers hebben nog 1'20" overschot.
   15. 12 uur 32. Nog 30 km. De kopgroep rijdt onder de boog van de laatste 30 kilometer door. Het peloton moet nog ruim drie minuten goedmaken.
   16. 12 uur 29. Nog 5 leiders. In de spits van de wedstrijd heeft Koerjanov de rol moeten lossen. De Rus hangt tussen de kopgroep en het peloton.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island16 kmTJVRoglic
   2/>/>Yas Island - Abu Dhabi184 kmGaviriaRoglic
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet179 kmValverdeRoglic
   4/>/>Dubai - Hatta197 kmEwanRoglic
   5/>/>Sharjah - Khor Fakkan181 kmVivianiRoglic
   6/>/>Ajman - Jebel Jais171 kmRoglicRoglic
   7/>/>Dubai - Dubai145 kmBennettRoglic