• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Valverde wint in de Emiraten zijn eerste koers als wereldkampioen

  UAE Tour: Rit 3einde
  21 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAl Ain - AankomstJebel Hafeet -
  Afstand179 km
  0306090120150179

   Alejandro Valverde heeft de derde etappe in de UAE Tour op zijn naam geschreven. De finish bergop was gesneden koek voor de Spanjaard, die voor het eerst mocht juichen in zijn regenboogtrui. Primoz Roglic was tweede en behoudt zijn leiderstrui.

   Voor aanvang van de derde etappe was het al duidelijk dat het zwaartepunt in de finale zou liggen. De renners kregen er een 10 km lange klim naar de finish voorgeschoteld.

    

   De aanloop naar de finale was dan ook niet voor de geschiedenisboeken. Vier renners, een duo van Gazprom-RusVelo en een duo van Team Novo Nordisk, reden al in de eerste kilometer weg. De vier kregen enkele minuten van het peloton en werden ruim voor de finish weer ingerekend.

    

   Op de slotklim staken Bevin en Ulissi de lont in het kruitvat, Power maakte de aansluiting. Een sterke De Plus verrichte beulswerk voor kopman Roglic, die in een zetel zat om de ritzege binnen te halen.

    

   Maar dat was buiten Valverde gerekend, die schijnbaar moeiteloos de sprong naar voren maakte en zich vervolgens ook de sterkste toonde in de eindsprint. Roglic werd tweede en blijft leider.

   Valverde: "Een historische zege"

   • Alejandro Valverde (Movistar): "Dit is een historische zege voor mij. Na de vele ereplaatsen van de voorbije weken doet winnen in de regenboogtrui enorm veel deugd. Ik wilde zo graag die zege. Ik wist hier perfect waar ik mijn aanval zou plaatsen. Ik heb nu die ritzege vast, we zien wel hoe het loopt voor het klassement. Ik tel nu 14 seconden achterstand. Dat is niet veel maar ook niet weinig en Roglic is sterk. Deze ronde is nu al geslaagd."
   • Laurens De Plus (Team Jumbo Visma): "We hebben de koers in handen genomen en ik moest tempo maken voor Roglic. We hebben het een beetje zoals Sky aangepakt, iedereen proberen te versmachten. Toen mijn opdracht erop zat, was het aan Primoz. Hij reed meteen weg en doet een goede zaak. Missie volbracht dus. Ik voel me goed, maar ik rijd niet voor een eigen resultaat. Als ik mijn ding had kunnen doen, dan rijd ik misschien in de top 10, maar daarvoor ben ik niet naar hier gekomen."

   Remco Evenepoel: "Ik ben tevreden met mijn 15e plaats. Het gevoel is goed voor de komende ritten"

   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island16 kmTJVRoglic
   2/>/>Yas Island - Abu Dhabi184 kmGaviriaRoglic
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet179 kmValverdeRoglic
   4/>/>Dubai - Hatta197 kmEwanRoglic
   5/>/>Sharjah - Khor Fakkan181 kmVivianiRoglic
   6/>/>Ajman - Jebel Jais171 kmRoglicRoglic
   7/>/>Dubai - Dubai145 kmBennettRoglic

   Fase per fase

   1. 14 uur 01. Valverde wint! In een langgerekte sprint zet Alejandro Valverde als eerste aan. De wereldkampioen houdt Primoz Roglic nipt af en boekt zijn eerste zege in de regenboogtrui. Roglic blijft wel leider.
   2. 14 uur . Daar is Valverde. In het gezelschap van Dan Martin is Valverde even op adem gekomen en nu maakt hij in één ruk de sprong naar voren. We durven te denken dat Roglic en co de Spanjaard niet graag zien komen.
   3. 13 uur 58. Drie leiders. Buchmann moest zonet even op zijn tanden bijten, maar is toch in het zog van Roglic en Gaudu gebleven. Valverde is wel op komst.
   4. 13 uur 57. Valverde schiet wakker. In de achtervolging wil Alejandro Valverde wel eens even zijn benen testen. Op dik 2 km van de streep wipt hij schijnbaar moeiteloos naar Dan Martin. Kan hij nog in de spits geraken?
   5. 13 uur 56. Gaudu deelt een prikje uit, Roglic zit meteen op het wiel. Buchmann en Martin kraken.
   6. 13 uur 56. Martin komt piepen. Dan Martin heeft de aansluiting gemaakt met de drie leiders. Van het kopgroepje maakt Roglic wel veruit de sterkste indruk. De vier hebben 20 seconden op het peloton.
   7. 13 uur 53. Roglic voelt zich goed. Roglic neemt meteen het initiatief. De Sloveen krijgt Gaudu (FDJ) en Buchmann (BORA) mee in zijn zog.
   8. 13 uur 53. De Plus zet zich op de kant. De inspanning van De Plus was bijzonder indrukwekkend, maar op 4,2 km van de streep betaalt de Belg de prijs voor zijn beulswerk. Het is nu aan zijn kopman Roglic om de klus alleen te klaren.
   9. 13 uur 50. Evenepoel kraakt. Evenepoel moet het peloton laten gaan op minder dan 5 km van de top.
   10. 13 uur 49. Nibali lost. Aan de staart van het peloton zien we Remco Evenepoel. Daar is hij wel in mooi gezelschap, want Vincenzo Nibali draait daar ook rond. Maar terwijl Evenepoel de aansluiting met het peloton kan behouden, moet Nibali eraf.
   11. 13 uur 46. De Plus imponeert. Een sterke Laurens De Plus, in dienst van leider Roglic, heeft er een ferme ruk aan gegeven aan de kop van het peloton. Dankzij de flinke inspanning van de Belg worden de drie leiders opgeraapt.
   12. 13 uur 45. Nog 6,5 kilometer tot aan de streep en het peloton van ruim 30 renners houdt de drie koplopers in het vizier. De voorsprong van het trio bedraagt minder dan 10 seconden.
   13. 13 uur 43. Achteraan het peloton moet Richie Porte de rol lossen. Remco Evenepoel draait ook mee in de buik van de grote groep. Serge Pauwels heeft moeite om aan te klampen.
   14. 13 uur 42. Power heeft nog wat kracht over. Voor Robert Power van Sunweb gaat het niet snel genoeg in het peloton. De ploegmaat van Tom Dumoulin waagt de sprong naar Bevin en Ulissi.
   15. 13 uur 41. Lichte afscheiding. Bevin (CCC) en Ulissi (UAE-Team Emirates) rijden een eindje voor het peloton uit. Op 8 kilometer van de top hebben ze 13 seconden voorsprong op het peloton, waar Koen Bouwman van Jumbo-Visma het commando voert.
   16. 13 uur 37. Achterin het peloton staat de deur wagenwijd open. Voor verschillende jongens is het al goed geweest, zij sparen hun krachten voor wat de volgende dagen nog komt. Nog 9 km.
   17. 13 uur 35. Martin sleurt aan peloton. Jumbo-Visma bepaalt het tempo in de laatste hectometers voor de voet van de klim. Tony Martin trekt het peloton op een lint.
   18. 13 uur 30. Lambrecht vooraan. Voor Lotto-Soudal zit Bjorg Lambrecht op het vinkentouw. Wat heet de jonge snaak in zijn mars op de klim?