• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gaviria pleziert nieuwe werkgever met ritzege in Abu Dhabi

  UAE Tour: Rit 2einde
  26 °C/>wegwedstrijd
  VertrekYas Island - AankomstAbu Dhabi -
  Afstand184 km
  0306090120150184

   In de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten is een koninklijke sprint uitgedraaid op een zege voor Fernando Gaviria (Team Emirates). De snelle Colombiaan klopte in zijn nieuwe thuishaven Elia Viviani en Caleb Ewan.

   Waaiers en sprinten

   4 renners, 2 van Gazprom en 2 van Novo Nordisk, trokken al in kilometer 1 ten aanval. Het peloton keek de kat uit de boom op de brede autosnelwegen en gunde het kwartet een voorsprong van maar liefst 12 minuten.

    

   Dankzij de zijwind kregen we toch heel even spektakel te zien. De renners trokken waaiers en het peloton scheurde in stukken. Sprinters als Kristoff, Gaviria en Ewan waren bij de les, de anderen hadden geluk dat de finish nog lang niet in zich was. Na nog geen uurtje klitte alles weer samen.


   De 4 leiders waren er ook aan voor de moeite, maar de Rus Koerjanov en de Fransman Planet kregen er niet genoeg van. Na een aanval van 100 kilometer trokken ze nog eens op avontuur. Op 13 km van de streep in Abu Dhabi moesten ze zich finaal gewonnen geven.

    

   Klinkende namen als Cavendish, Ewan, Kittel, Gaviria en Viviani maakten zich op voor een koninklijke sprint in Abu Dhabi. Kristoff cijferde zich in de slotkilometer weg voor Gaviria. De snelle Colombiaan werkte het teamwork prima af en won in de thuishaven van zijn nieuwe ploeg: UAE-Team Emirates. Viviani kwam nog naast Gaviria, maar de Italiaan redde het net niet. Caleb Ewan sprintte naar 3.

    

   Morgen staat er met de klim naar Jebel Hafeet een aankomst bergop op het programma. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) begint opnieuw als leider aan de etappe.

   De massasprint in beeld:

   Uitslag rit 2Uitslag rit 2

     naamploegresultaat
   1Fernando GaviriaUAD4:36:32
   2Elia VivianiDQT+0
   3Caleb EwanLTS+0
   4Kristoffer HalvorsenSKY+0
   5Erik BaškaBOH+0
   6Sam BennettBOH+0
   7Sacha ModoloEF1+0
   8Marcel KittelTKA+0
   9Marc SarreauGFC+0
   10Jakub MareczkoCPT+0

   Fase per fase

   1. 13 uur 52. Gaviria voor Viviani! Gaviria wint de 2e etappe na voorbereidend werk van ploegmaat Kristoff. Viviani komt nog naast de Colombiaan, maar geraakt er niet over. Ewan strandt op 3.
   2. 13 uur 52. De nieuwe bazen van Gaviria zullen tevreden zijn. De sprinter koerst sinds dit jaar voor Team Emirates.
   3. 13 uur 52. Laatste kilometer! De trein van Katjoesja komt opzetten met Kittel.
   4. 13 uur 51. Nog 2 km: nu komen ze van alle kanten.
   5. 13 uur 46. Nog 6 km: de blauwe brigade van Movistar blijft in de cockpit zitten. Nu duikt ook Deceuninck-Quick Step op. Knalt Viviani zo meteen naar zege nummer 11?
   6. 13 uur 41. Nog 10 km en de treintjes vormen zich. Ook Movistar komt vooraan piepen, wereldkampioen Alejandro Valverde wil niks missen van het schouwspel.
   7. 13 uur 36. Koplopers gepakt. Nog 13 km en het aanstormende talent slokt Planet en Koerjanov een tweede keer op. De voorbereiding van de sprint kan beginnen.
   8. 13 uur 27. Nog 20 km tot de finish en een kleine minuut voorsprong voor de twee leiders.
   9. 13 uur 13. Caleb Ewan maakt zich niet druk. Op 27 kilometer van de finish zit hij nog helemaal achterin het peloton (met Adam Blythe als gids). Boekt hij straks meteen succes in zijn eerste WorldTour-wedstrijd voor Lotto-Soudal?
   10. 13 uur 02. Bij Quick-Step steken ze vooraan een handje toe. De regisseur is niet onder de indruk, hij brengt liever een kitesurfer in beeld.
   11. 12 uur 49. Nog 40 km: vooraan klopt Planet Koerjanov in de tussensprint. Het levert de Fransman punten én bonusseconden op.
   12. 12 uur 21. Nog 60 km en de koplopers krijgen opnieuw een vrijgeleide. Op korte tijd rijden ze een bonus van meer dan 3 minuten bij mekaar.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island16 kmTJVRoglic
   2/>/>Yas Island - Abu Dhabi184 kmGaviriaRoglic
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet179 kmValverdeRoglic
   4/>/>Dubai - Hatta197 kmEwanRoglic
   5/>/>Sharjah - Khor Fakkan181 kmVivianiRoglic
   6/>/>Ajman - Jebel Jais171 kmRoglicRoglic
   7/>/>Dubai - Dubai145 kmBennettRoglic