• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Jumbo-Visma is snelste team in UAE Tour, Roglic is eerste leider

  UAE Tour: Rit 1einde
  ploegentijdrit
  VertrekAl Hudayriat Island - AankomstAl Hudayriat Island -
  Afstand16 km
  016

   Team Jumbo-Visma heeft de eerste rit in de UAE Tour gewonnen. De Nederlandse formatie was in de ploegentijdrit 7 seconden sneller dan Team Sunweb. Primoz Roglic start morgen in de leiderstrui.

   De UAE-Tour is een nieuwe WorldTour-koers, ontstaan uit een samensmelting van de Dubai Tour en de Ronde van Abu Dhabi. Als allereerste etappe stond er een vlakke ploegentijdrit van 16 kilometer in Abu Dhabi op het menu.

    

   Het Bahrain-Merida van Vincenzo Nibali dook als eerste team onder de kaap van de 17 minuten: 16'58". Slechts twee ploegen waren aan de finish nog sneller. Jumbo-Visma, dat in de Emiraten aantreed met Tony Martin, Laurens De Plus, Jos van Emden, Tom Leezer, Primoz Roglic, Paul Martens en Koen Bouwman, liet 16'49" optekenen. Op dit chrono beet ook Team Sunweb van Tom Dumoulin zijn tanden stuk.

    

   Deceuninck-Quick Step eindigde op de 7e plaats op 26 seconden van Roglic en co. Lotto-Soudal legde beslag op de 16e stek.

   Roglic: "Leiderstrui met hand en tand verdedigen"

   Primoz Roglic is de eerste leider in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. De Sloveen heeft zijn zinnen gezet op de eindzege. Hij telt 7 seconden voorsprong op eerste belager Tom Dumoulin. "Ik ben ambitieus. We hebben ons uitstekend voorbereid op deze ronde", zei hij na afloop.

    

   "Ik ben met enkele jongens op hoogtestage geweest en daar hebben we hard getraind en toegeleefd naar deze eerste koers van het seizoen. Het is altijd fijn om met een zege te starten. Vooraf weet je nooit echt waar je staat. Ik voelde me wel goed, maar je wil je toch eens meten met de anderen."

    

   "Deze tijdrit geeft vertrouwen. We gaan deze leiderstrui nu met hand en tand verdedigen. Morgen volgt een sprint, daarna de eerste bergrit en ik ga er alles aan doen om die trui te houden. We zijn hier met een sterk team dat me goed kan bijstaan in mijn strijd tegen Dumoulin, Valverde, Nibali en andere jongens die mikken op het klassement."

   Fase per fase

   1. 13 uur 39. Team Jumbo-Visma wint. Deceuninck-Quick Step heeft ook in het tweede gedeelte niet meer kunnen tornen aan de chrono van Team Jumbo, dat de ploegentijdrit wint. Deceuninck-Quick Step finisht in 17'15", op 26 seconden van de winnaars.
   2. 13 uur 38. Team Jumbo blijft op kop. Deceuninck-Quick Step moet aan het tussenpunt 16 seconden prijsgeven op Team Sunweb. Dumoulin en co hebben hun bonus overigens niet kunnen vasthouden tot aan de finish. Sunweb finishte op 7 seconden van Team Jumbo-Visma. Enkel Deceuninck-Quick Step moet nog binnenrollen.
   3. 13 uur 34. Snel Sunweb. Team Sunweb was aan het tussenpunt 2 seconden sneller dan Team Jumbo-Visma. Rijden Tom Dumoulin en zijn maats de toptijd van de tabellen?
   4. 13 uur 26. Lotto-Soudal voorlopig 12e. Lotto-Soudal heeft aan de streep de 12e tijd laten optekenen. Met 17'34" waren ze 45 seconden langzamer dan Team Jumbo-Visma.
   5. 13 uur 19. Lotto-Soudal op 30". Aan het tussenpunt is Lotto-Soudal gepasseerd in 11'36". Daarmee was de Belgische formatie een halve minuut trager dan de voorlopige leider, Team Jumbo-Visma. Over 5 minuten is het aan Deceuninck-Quick Step.
   6. 12 uur 59. Lotto-Soudal maakt zich klaar. Het is bijna aan Lotto-Soudal. De Belgische ploeg wordt nu op het startpodium verwacht. De start is om 13.05u.
   7. 12 uur 58. Team Jumbo doet beter. Ook Bahrain-Merida heeft niet lang kunnen genieten van zijn eerste plaats. Team Jumbo-Visma van Primoz Roglic duikt met 16'49" nog 9 seconden onder de chrono van Bahrain.
   8. 12 uur 48. Bahrain-Merida. Bahrain-Merida heeft de lijn doorgetrokken tot aan de finish. Met 16'58" doen Nibali en co een flinke hap van de tijd van EF Education First, dat 17 seconden meer nodig had.
   9. 12 uur 47. Nibali en co gaan snel. Bahrain-Merida heeft aan het tussenpunt de snelste chrono laten noteren. Het team van Vincenzo Nibali was er 7 seconden sneller dan EF Education First.
   10. 12 uur 32. Nieuwe leider. De toptijd van Mitchelton-Scott heeft niet lang stand gehouden. EF Education First zit nu in de hot seat met een chrono van 17'15".
   11. 12 uur 24. Mitchelton-Scott op 1. We hebben een nieuwe leider. Mitchelton-Scott was aan de finish 4 seconden sneller dan UAE Team Emirates.
   Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Al Hudayriat Island - Al Hudayriat Island16 kmTJVRoglic
   2/>/>Yas Island - Abu Dhabi184 kmGaviriaRoglic
   3/>/>Al Ain - Jebel Hafeet179 kmValverdeRoglic
   4/>/>Dubai - Hatta197 kmEwanRoglic
   5/>/>Sharjah - Khor Fakkan181 kmVivianiRoglic
   6/>/>Ajman - Jebel Jais171 kmRoglicRoglic
   7/>/>Dubai - Dubai145 kmBennettRoglic