Victor Campenaerts heeft zijn eendagskoers te pakken in de Tour of Leuven

  Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 199 km
  location 12:30: Leuven - 17:15: Leuven
  trophy Victor Campenaerts
  einde
  startfinish
  0306090120150199

   Victor Campenaerts (30) heeft Lotto-Soudal belangrijke UCI-punten geschonken in de Tour of Leuven. Campenaerts boekte in Leuven zijn eerste overwinning in een eendagskoers (tijdritten en ritzeges in rittenkoersen niet meegerekend). Zijn ploeg kleurde mee de koers, de uurrecordhouder klopte Zdenek Stybar in een sprintje met z'n tweeën. 

   Vanmarcke en Lotto-Soudal slaan de handen in elkaar

   De Tour of Leuven - een knipoog naar het WK van 2021 - bracht met onder meer  Zdenek Stybar, Alexander Kristoff en Arnaud De Lie heel wat mooie namen aan de start. Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe was op de afspraak en wilde zijn WK-triomf van vorig jaar maar al te graag herhalen.

   Onder een stralend zonnetje vormde er zich al snel een kopgroep van 5 die vervolgens aangedikt werd tot 9. Al kregen de leiders mede door het beulwerk van Quick-Step Alpha Vinyl nooit echt voldoende speelruimte.

   Het bleef wachten op beweging in het peloton en op 50 kilometer van de meet gooide Vanmarcke de knuppel in het hoenderhok. Samen met enkele pionnetjes van Lotto-Soudal en Stybar werd een tegenaanval in elkaar geknutseld. Van Alaphilippe was dan al geen sprake meer.

   Lepe Campenaerts verrast Stybar in de sprint

   Terwijl Vanmarcke en co de vroege vlucht al snel oppikten, moest het peloton steeds meer ruimte prijsgeven.  Toch viel het beslissende moment op 24 kilometer van de streep. Van Moer probeerde iedereen te verrassen, maar werd geremonteerd door Stybar en Campenaerts.

   De Belg en de Tsjech trokken er samen op uit en keken niet meer om.  Campenaerts leek een vogel voor de kat in de sprint, maar drong Stybar wel slim de kop op in de slotkilometer. De uurrecordhouder kwam op karakter naast de Tsjech en hield met een sterke eindpunch vervolgens stand.

   Campenaerts bezorgt Lotto-Soudal zo ook meteen belangrijke punten voor het UCI-klassement.

   Campenaerts: "Ik had vertrouwen in mijn sprint"

   "Ik had deze koers echt wel aangeduid. Het is een parcours dat ik fantastisch vind en als mijn broekzak ken. De ploeg was ook heel gemotiveerd en we hadden ook steeds het overwicht", vertelde Victor Campenaerts voor de camera.

   "Ik had vertrouwen in mijn sprint, maar het is altijd moeilijk. Ik heb Stybar de kop opgedrongen, omdat hij normaal de snelste is. Maar ik wist dat ik goed was."

   "Wielrennen draait niet alleen om winnen. Dat besef ik door ouder te worden. Het betekent ook plezier en vriendschap. Voor sommige mensen betekent het ook entertainment, maar in Afrika betekent het ook hoop."

   "Bij mijn vorige ploeg, Qhubeka,  bestaat er ook een project dat losstaat  van het wielrennen. Zij proberen mensenlevens in Afrika te veranderen. Wielrennen kan daarom ook voor hoop zorgen", sloot de winnaar van de dag af.

   Stybar: "Kreeg kramp in de laatste 50 meter"

   "Ik zit hier met een dubbel gevoel. Ik ben heel blij dat ik al opnieuw kan koersen voor de zege na al mijn gezondheidsproblemen", vertelde Stybar na afloop van de wedstrijd.

   "Ik heb echt genoten van de koers en heb door het WK ook mooie herinneringen aan dit parcours. Het is natuurlijk jammer dat ik niet win, maar in de laatste 50 meter kreeg ik kramp. Maar dat is sport."

   "Op papier was ik misschien wel sneller, maar na zo’n zware koers weet je
   nooit. Dat is vandaag nog maar eens gebleken. Natuurlijk was Victor ook heel sterk vandaag", gaf de Tsjech toe.

   Kristoff: "Je kan je niet verstoppen op dit parcours"

   "Ik had hier misschien wel kunnen winnen, maar in de achtervolging kreeg ik onvoldoende steun van de rest", vertelde Alexander Kristoff.

   "Ik voelde me wel goed en probeerde ook zelf nog aan te gaan. Ik voel namelijk dat ik goed uit de Tour ben gekomen. Vorig jaar tijdens het WK leerde ik ook dat je je niet kan verstoppen op dit parcours, want je moet veel draaien en keren."

   "Rustig achteraan het peloton blijven zitten, is dus geen optie hier. Daarom bleef ik ook steeds vooraan, want ik wilde niet dezelfde fout maken als tijdens het WK."

   "Dit is een goede start na mijn Tour-break. Ik heb nog veel racen te gaan in augustus. Hopelijk kan ik mijn goede benen dus nog tonen", eindigde de Noor.

   Uitslag Tour of Leuven - Memorial Jef ScherensUitslag Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens

   Fase per fase

   1. 17 uur 27. Sterke Victor Campenaerts klopt Zdenek Stybar in de sprint in Leuven.

    Sterke Victor Campenaerts klopt Zdenek Stybar in de sprint in Leuven

   2. 17 uur 26. Campenaerts triomfeert in Leuven! Als een duivel uit een doosje trekt Viktor Campenaerts aan het langste eind in een sprint tussen stervende zwanen. Op karakter komt de Belg naast Stybar om vervolgens met een ultieme krachtinspanning de Tsjech te remonteren. .
   3. 17 uur 25. Stybar gaat als eerste aan. .
   4. 17 uur 24. Stybar begint op kop, Campenaerts geeft voorlopig geen kik. .
   5. 17 uur 24. Nog 1 kilometer. Daar is de laatste kilometer! Wie begint er als eerste aan de sprint? .
   6. 17 uur 21. Stybar gaat even op de trappers gaan staan, maar lijkt een schijnaanval uit zijn mouw te schudden. Campenaerts blijft aan het wiel plakken van de Tsjech. .
   7. 17 uur 21. Money time! We komen dicht bij het moment van de waarheid. Stybar of Campenaerts, wie wordt de opvolger van de Italiaan Bonifazio? Het lonken kan straks beginnen. .
   8. 17 uur 18. Campenaerts krijgt Stybar er niet af op de Wijnpersstraat.

    Campenaerts krijgt Stybar er niet af op de Wijnpersstraat

   9. Stervende zwanen. Met een snelheid van rond de 60 kilometer snellen Stybar en Campenaerts richting de finish. Van Gestel, Van Moer en Kristoff zetten ondertussen nog de achtervolging in. Al lijkt iedereen op het tandvlees te zitten. . 17 uur 18.
   10. 17 uur 18. Campenaerts op de verrassing! Op de Wijnpers probeert Campenaerts het met een verrassende uitval. Stybar is het wiel van de Belg even kwijt, maar komt dan toch weer aansluiten. Beide renners lossen elkaar voor geen vin. .
   11. 17 uur 16. Campenaerts en Stybar mogen straks onder elkaar uitmaken wie met de zege aan de haal gaat. Op papier lijkt Campenaerts een vogel voor de kat, maar in een sprint met twee kunnen er altijd vreemde dingen gebeuren. .
   12. 17 uur 14. Daar is Kristoff! Met iets minder dan 10 kilometer te rijden, toont Alexander Kristoff zich ook nog eens. De Noor probeert het tempo in de achtervolgende groep nog eens aan te schroeven, maar krijgt niemand mee. .
   13. 17 uur 09. Alaphilippe lijkt nog niet over zijn beste benen te beschikken en heeft nooit echt een hoofdrol kunnen spelen vandaag. De Fransman mist duidelijk nog wat wedstrijdritme om helemaal de oude te worden. .
   14. 17 uur 07. Laatste ronde. De bel weerklinkt in Leuven en Stybar en Campenaerts beginnen aan de laatste ronde van deze Tour of Leuven. Met nog steeds iets meer dan een halve minuut bonus, lijken de twee leiders voor de zege te mogen strijden. .
   15. 17 uur 04. Stybar en Campenaerts zijn twee goede renners die elkaar begrijpen. José De Cauwer.
   16. 17 uur 03. Het valt nu toch weer wat stil bij de achtervolgende groep, want plots zien de twee leiders hun voorsprong oplopen tot 24 seconden. Tovert er nog iemand een tegenaanval uit de hoed? .
   17. 10". Stybar en Campenaerts hebben een bonus van een tiental seconden op het peloton met alle andere favorieten. Met nog 20 kilometer te rijden, is er nog niets beslist hier. . 16 uur 59.
   18. 16 uur 58. De samenwerking tussen Stybar en Campenaerts lijkt niet van harte. Beide renners kijken elkaar dooringend aan, maar veizen het tempo dan toch weer op. .
   19. 16 uur 53. Campenaerts en Stybar riebedebie! Brent Van Moer acht zijn moment gekomen op de Keizersberg, maar wordt geremonteerd door Stybar en Campenaerts. Met nog 24 kilometer te rijden, trekken de 2 er alleen op uit. .
   20. 16 uur 53. Campenaerts en Stybar trekken er alleen vandoor.

    Campenaerts en Stybar trekken er alleen vandoor