Ga naar de inhoud
Victor Campenaerts ging op en over Zdenek Stybar in de sprint.

Victor Campenaerts heeft zijn eendagskoers te pakken in de Tour of Leuven

 zo 7 augustus 2022 17:26
Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens
Wegwedstrijd
199 km
12:30 Leuven - 17:15 Leuven
Victor Campenaerts
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 199

    Victor Campenaerts (30) heeft Lotto-Soudal belangrijke UCI-punten geschonken in de Tour of Leuven. Campenaerts boekte in Leuven zijn eerste overwinning in een eendagskoers (tijdritten en ritzeges in rittenkoersen niet meegerekend). Zijn ploeg kleurde mee de koers, de uurrecordhouder klopte Zdenek Stybar in een sprintje met z'n tweeën. 

    Vanmarcke en Lotto-Soudal slaan de handen in elkaar

    De Tour of Leuven - een knipoog naar het WK van 2021 - bracht met onder meer  Zdenek Stybar, Alexander Kristoff en Arnaud De Lie heel wat mooie namen aan de start. Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe was op de afspraak en wilde zijn WK-triomf van vorig jaar maar al te graag herhalen.

    Onder een stralend zonnetje vormde er zich al snel een kopgroep van 5 die vervolgens aangedikt werd tot 9. Al kregen de leiders mede door het beulwerk van Quick-Step Alpha Vinyl nooit echt voldoende speelruimte.

    Het bleef wachten op beweging in het peloton en op 50 kilometer van de meet gooide Vanmarcke de knuppel in het hoenderhok. Samen met enkele pionnetjes van Lotto-Soudal en Stybar werd een tegenaanval in elkaar geknutseld. Van Alaphilippe was dan al geen sprake meer.

    Lepe Campenaerts verrast Stybar in de sprint

    Terwijl Vanmarcke en co de vroege vlucht al snel oppikten, moest het peloton steeds meer ruimte prijsgeven.  Toch viel het beslissende moment op 24 kilometer van de streep. Van Moer probeerde iedereen te verrassen, maar werd geremonteerd door Stybar en Campenaerts.

    De Belg en de Tsjech trokken er samen op uit en keken niet meer om.  Campenaerts leek een vogel voor de kat in de sprint, maar drong Stybar wel slim de kop op in de slotkilometer. De uurrecordhouder kwam op karakter naast de Tsjech en hield met een sterke eindpunch vervolgens stand.

    Campenaerts bezorgt Lotto-Soudal zo ook meteen belangrijke punten voor het UCI-klassement.

    Campenaerts: "Ik had vertrouwen in mijn sprint"

    "Ik had deze koers echt wel aangeduid. Het is een parcours dat ik fantastisch vind en als mijn broekzak ken. De ploeg was ook heel gemotiveerd en we hadden ook steeds het overwicht", vertelde Victor Campenaerts voor de camera.

    "Ik had vertrouwen in mijn sprint, maar het is altijd moeilijk. Ik heb Stybar de kop opgedrongen, omdat hij normaal de snelste is. Maar ik wist dat ik goed was."

    "Wielrennen draait niet alleen om winnen. Dat besef ik door ouder te worden. Het betekent ook plezier en vriendschap. Voor sommige mensen betekent het ook entertainment, maar in Afrika betekent het ook hoop."

    "Bij mijn vorige ploeg, Qhubeka,  bestaat er ook een project dat losstaat  van het wielrennen. Zij proberen mensenlevens in Afrika te veranderen. Wielrennen kan daarom ook voor hoop zorgen", sloot de winnaar van de dag af.

    Stybar: "Kreeg kramp in de laatste 50 meter"

    "Ik zit hier met een dubbel gevoel. Ik ben heel blij dat ik al opnieuw kan koersen voor de zege na al mijn gezondheidsproblemen", vertelde Stybar na afloop van de wedstrijd.

    "Ik heb echt genoten van de koers en heb door het WK ook mooie herinneringen aan dit parcours. Het is natuurlijk jammer dat ik niet win, maar in de laatste 50 meter kreeg ik kramp. Maar dat is sport."

    "Op papier was ik misschien wel sneller, maar na zo’n zware koers weet je
    nooit. Dat is vandaag nog maar eens gebleken. Natuurlijk was Victor ook heel sterk vandaag", gaf de Tsjech toe.

    Kristoff: "Je kan je niet verstoppen op dit parcours"

    "Ik had hier misschien wel kunnen winnen, maar in de achtervolging kreeg ik onvoldoende steun van de rest", vertelde Alexander Kristoff.

    "Ik voelde me wel goed en probeerde ook zelf nog aan te gaan. Ik voel namelijk dat ik goed uit de Tour ben gekomen. Vorig jaar tijdens het WK leerde ik ook dat je je niet kan verstoppen op dit parcours, want je moet veel draaien en keren."

    "Rustig achteraan het peloton blijven zitten, is dus geen optie hier. Daarom bleef ik ook steeds vooraan, want ik wilde niet dezelfde fout maken als tijdens het WK."

    "Dit is een goede start na mijn Tour-break. Ik heb nog veel racen te gaan in augustus. Hopelijk kan ik mijn goede benen dus nog tonen", eindigde de Noor.

    Uitslag Tour of Leuven - Memorial Jef Scherens

    naamresultaatploeg
    1
    Victor Campenaerts
    199 km in 4u38'47"
    2
    Zdenek Štybar
    z.t.
    3
    Alexander Kristoff
    op 20"
    4
    Jasper De Buyst
    z.t.
    5
    Jenthe Biermans
    6
    Dries Van Gestel
    7
    Jacob Scott
    8
    Kristian Sbaragli
    9
    Stan Van Tricht
    10
    Simone Consonni

    Fase per fase

    17:27

    Sterke Victor Campenaerts klopt Zdenek Stybar in de sprint in Leuven

    17:26

    Campenaerts triomfeert in Leuven!

    Als een duivel uit een doosje trekt Viktor Campenaerts aan het langste eind in een sprint tussen stervende zwanen. Op karakter komt de Belg naast Stybar om vervolgens met een ultieme krachtinspanning de Tsjech te remonteren.

    17:25

    Stybar gaat als eerste aan.

    17:24

    Stybar begint op kop, Campenaerts geeft voorlopig geen kik.

    17:24

    Nog 1 kilometer

    Daar is de laatste kilometer! Wie begint er als eerste aan de sprint?

    17:21

    Stybar gaat even op de trappers gaan staan, maar lijkt een schijnaanval uit zijn mouw te schudden. Campenaerts blijft aan het wiel plakken van de Tsjech.

    17:21

    Money time!

    We komen dicht bij het moment van de waarheid. Stybar of Campenaerts, wie wordt de opvolger van de Italiaan Bonifazio? Het lonken kan straks beginnen.

    17:18

    Campenaerts krijgt Stybar er niet af op de Wijnpersstraat

    17:18

    Stervende zwanen

    Met een snelheid van rond de 60 kilometer snellen Stybar en Campenaerts richting de finish. Van Gestel, Van Moer en Kristoff zetten ondertussen nog de achtervolging in. Al lijkt iedereen op het tandvlees te zitten.

    17:18

    Campenaerts op de verrassing!

    Op de Wijnpers probeert Campenaerts het met een verrassende uitval. Stybar is het wiel van de Belg even kwijt, maar komt dan toch weer aansluiten. Beide renners lossen elkaar voor geen vin.

    17:16

    Campenaerts en Stybar mogen straks onder elkaar uitmaken wie met de zege aan de haal gaat. Op papier lijkt Campenaerts een vogel voor de kat, maar in een sprint met twee kunnen er altijd vreemde dingen gebeuren.

    17:14

    Daar is Kristoff!

    Met iets minder dan 10 kilometer te rijden, toont Alexander Kristoff zich ook nog eens. De Noor probeert het tempo in de achtervolgende groep nog eens aan te schroeven, maar krijgt niemand mee.

    17:09

    Alaphilippe lijkt nog niet over zijn beste benen te beschikken en heeft nooit echt een hoofdrol kunnen spelen vandaag. De Fransman mist duidelijk nog wat wedstrijdritme om helemaal de oude te worden.

    17:07

    Laatste ronde

    De bel weerklinkt in Leuven en Stybar en Campenaerts beginnen aan de laatste ronde van deze Tour of Leuven. Met nog steeds iets meer dan een halve minuut bonus, lijken de twee leiders voor de zege te mogen strijden.

    17:04

    Stybar en Campenaerts zijn twee goede renners die elkaar begrijpen

    José De Cauwer
    17:03

    Het valt nu toch weer wat stil bij de achtervolgende groep, want plots zien de twee leiders hun voorsprong oplopen tot 24 seconden. Tovert er nog iemand een tegenaanval uit de hoed?

    16:59

    10"

    Stybar en Campenaerts hebben een bonus van een tiental seconden op het peloton met alle andere favorieten. Met nog 20 kilometer te rijden, is er nog niets beslist hier.

    16:58

    De samenwerking tussen Stybar en Campenaerts lijkt niet van harte. Beide renners kijken elkaar dooringend aan, maar veizen het tempo dan toch weer op.