• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sagan opent zijn rekening van 2019 met kopiewinst uit 2018

  Tour Down Under: Rit 3einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLobethal - AankomstUraidla -
  Afstand146,2 km
  020406080100120146.2

   Derde keer, goeie keer voor Peter Sagan in de Tour Down Under. Na een 8e en 3e plaats heeft de Slovaak van BORA-hansgrohe de hoofdvogel afgeschoten. Vorig jaar won hij ook in aankomstplaats Uraidla op hetzelfde parcours. Ook toen stonden Luis Leon Sanchez en Impey mee op het podium. Patrick Bevin blijft leider.

   Bekijk de overwinning van Sagan:

   Sagan wint met half wiel

   Op een veeleisende omloop - meer dan 3.000 hoogtemeters en bijna geen meter vlak - trokken 7 renners (Dlamini, Whelan, Denz, Boaro, Vincent, Potter en Viviani) ten aanval. Meer dan 3 minuten kregen ze niet en in de laatste van 7 lokale ronden was met Whelan ook de laatste vluchter eraan voor de moeite onder impuls van het CCC Team van Bevin en Sky.

    

   De koers ontplofte en een stevige kopgroep maakte zich los van het peloton. Op de laatste klimmetjes moesten de pure sprinters lossen. Sagans ploegmaats McCarthy en Pöstlberger counterden elke aanval in de slotfase, zodat hun kopman het zoals vorig jaar kon afmaken.

    

   Sagan had evenwel zijn handen vol aan Luis Leon Sanchez, die maar een half wiel tekortkwam. Daryl Impey finishte als derde. Opvallend: de top 3 vorig jaar was dezelfde, met Impey voor Sanchez.

    

   Patrick Bevin eindigde 5e achter Danny van Poppel en blijft met 1 seconde leider. Beste Belg vandaag was Dries Devenyns op de 15e plek.

    

   Voor Sagan is het zijn eerste succes in 2019: "Ik ben dan ook heel blij. Dit is dankzij CCC, die de koers controleerden, en BORA, dat hard werkte om me vooraan te houden. Mijn maats zorgden er ook voor dat ik genoeg water had. Toen we de laatste klim over waren, dacht ik dat het zoals vorig jaar zou zijn en op het eind bleek dat ook zo. Mijn ervaring van vorig jaar heeft me goed geholpen."

   Sagan: "Dankzij CCC en BORA en mijn ervaring van vorig jaar"

   Tour Down Under klassement

     naamploegresultaat
   1Peter SaganBOH3:46:06
   2Luis León SánchezAST+0
   3Daryl ImpeyMTS+0
   4Danny van PoppelTJV+0
   5Patrick BevinCPT+0
   6Jan PolancUAD+0
   7Ruben GuerreiroTKA+0
   8Tadej PogacarUAD+0
   9Chris HamiltonSUN+0
   10Domenico PozzovivoTBM+0
   Tour Down Under
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Adelaide - Adelaide129 kmVivianiViviani
   2/>/>Norwood - Angaston122.1 kmBevinBevin
   3/>/>Lobethal - Uraidla146.2 kmP. SaganBevin
   4/>/>Unley - Campbelltown129.2 kmImpeyBevin
   5/>/>Glenelg - Strathalbyn149.5 kmPhilipsenBevin
   6/>/>McLaren Vale - Willunga Hill151.5 kmPorteImpey