Bauhaus houdt Ballerini van 3e ritzege, Sosa is eindwinnaar in de Provence

  Tour de la Provence: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 163 km
  location 12:00: Avignon - 16:15: Salon-de-Provence
  trophy Phil Bauhaus
  einde
  startfinish
  0306090120163

   Phil Bauhaus (Bahrein-Victorious) heeft de slotrit in de Ronde van de Provence gewonnen. De Duitser was de snelste in een spannende massasprint. Ivan Sosa (Ineos) is de eindwinnaar.

   Alaphilippe gaat nog voorbij Bernal, Bouhanni baalt

   Op papier kregen de sprinters in Salon-de-Provence een uitgelezen kans om hun spierballen nog eens te laten rollen.

    

   Maar de vluchters wilden dat sprintersfeestje graag verstoren. Mas Bonet probeerde het in de slotfase solo, maar werd net als zijn reisgezellen Gallopin, Leknessund en Leveau bij de kraag gevat op 2 kilometer van de finish.

    

   In het peloton spreidde Deceuninck-Quick Step het bedje voor Davide Ballerini, die tuk was op een derde ritzege.

    

   Cavagna en Alaphilippe leverden berenwerk voor hun snelle man. In een zetel werd Ballerini afgezet, maar de Duitser Phil Bauhaus walste in de slotmeters nog net voorbij de Italiaan.

    

   Bouhanni (3e) vloekte, omdat hij wat tegen de dranghekken gedwongen werd. Démare was slecht gepositioneerd en speelde nooit een rol van betekenis in de sprint. Eerste Belg was Emiel Vermeulen op plek 12.

    

   In het eindklassement moest Bernal zijn 2e plek nog afstaan aan Alaphilippe, die onderweg bonificatieseconden sprokkelde. De eindzege van de Colombiaan Ivan Sosa (Ineos) kwam niet meer in gevaar.

   Een glimlach bij eindwinnaar Ivan Sosa

   Fase per fase

   1. 15 uur 51 match afgelopen
   2. 15 uur 51. Ballerini zit in een zetel. .
   3. 15 uur 50. Alaphilippe leidt de sprint in voor Ballerini. Nog 700 meter! .
   4. Laatste kilometer! Alaphilippe en een renner van Arkéa-Samsic hebben een gaatje geslagen. Maar de rest komt weer aansluiten. . 15 uur 50.
   5. 15 uur 49. Nog 2 km. Démare heeft nog werk voor de boeg om voorin te raken. De koplopers worden nu, op 2 km van de streep, opgerold. .
   6. 15 uur 47. Terwijl de vlucht op zijn laatste benen loopt, is het spel van de positionering losgebarsten in het peloton. Alaphilippe zit in 5e positie. Bouhanni wordt naar voren geloodst. .
   7. Nog 4 km: 15 seconden verschil. . 15 uur 46.
   8. 15 uur 46. Ook Alaphilippe schuift op. De verschillende sprinttreintjes leveren strijd met elkaar om hun wagonnetjes op de rails te krijgen. .
   9. 15 uur 44. Nog 7 km. Cavagna weet van geen ophouden en blijft als een gek op kop van het peloton sleuren. 20 seconden scheidt het peloton van de 4 leiders. .
   10. 15 uur 41. Als Ballerini straks voor de 3e keer triomfeert, mag hij Rémi Cavagna persoonlijk bedanken. De Franse kampioen tijdrijden heeft op zijn eentje een halve minuut van de achterstand afgeknipt. .
   11. 15 uur 41. Opnieuw 4 leiders. Mas Bonet heeft opnieuw het gezelschap gekregen van Gallopin, Leknessund en Leveau. .
   12. 15 uur 38. Nog 10 km. Plots gaat het wel heel snel in dalende lijn met de voorsprong van Mas Bonet. Als hij naar achteren loert, ziet de Spanjaard zijn vluchtgezellen terugkeren. .
   13. 15 uur 36. Ook achtervolgers Gallopin, Leknessund en Leveau zijn nog niet uitgeteld. Zij sluipen seconde per seconde dichter bij Mas Bonet. Het peloton moet nog een gat van 1'04" dichtfietsen. .
   14. 15 uur 34. Ook Deceuninck-Quick Step stuurt een soldaat naar de vuurlinie van het peloton. Dat is dan weer een tegenvaller voor de dappere koploper Mas Bonet. .
   15. 15 uur 33. Nog 15 km. 1'15" houdt Mas Bonet nog over op het peloton. Met zijn polsen op het stuur blijft hij doorknallen (die positie op de fiets wordt binnenkort trouwens verboden door de UCI). .
   16. 15 uur 31. In de grote meute draait Groupama-FDJ het gashendeltje open. Een sprinterskans zoals deze wil Arnaud Démare in eigen land niet laten liggen. .
   17. Mas Bonet probeert het solo. 15 uur 30.
   18. 15 uur 27. Nog 20 km. Mas Bonet gooit alle kettingen los en smeert het peloton 10 seconden extra achterstand aan. We hebben hier met een baroudeur pur sang te maken, de sprintersploegen zijn maar beter op hun hoede. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 km
   2wegwedstrijdCassis - Manosque170 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   3wegwedstrijdbergetappeIstres - Chalet Reynard154 kmIvan Ramiro Sosa CuervoIvan Ramiro Sosa Cuervo
   4wegwedstrijdAvignon - Salon-de-Provence163 kmPhil BauhausIvan Ramiro Sosa Cuervo