Ineos boven op Chalet Reynard: Sosa wint dankzij ploegmaat Bernal

  Tour de la Provence: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 154 km
  location 12:30: Istres - 16:45: Chalet Reynard
  trophy Ivan Ramiro Sosa Cuervo
  einde
  startfinish
  020406080100120140154

   Ivan Sosa (Ineos-Grenadiers) heeft de macht gegrepen in de Tour de la Provence. Hij won de rit met aankomst op Chalet Reynard voor ploegmaat Egan Bernal en wereldkampioen Julian Alaphilippe. Sosa is nu ook leider.

   Bekijk de laatste 500 meter richting Chalet Reynard

   Vermeersch in vroege vlucht, Alaphilippe botst op Colombiaans Ineos-duo

   Etappe 3, met aankomst aan Chalet Reynard op de flanken van de Mont Ventoux, moest de koninginnenrit worden in de Provence. Dé dag voor de klassementrenners die hun zinnen hadden gezet op de eindzege. Die zou niet voor Tim Wellens zijn. Hij kwam (licht ziekjes) niet meer aan de start.

    

   Vooraleer de kleppers eraan konden beginnen, kende ook deze etappe zijn vroege vlucht. Zes renners, waaronder Florian Vermeersch, zongen hun lied uit tot de beginkilometers van de slotklim. Tot ze genadeloos werden opgepeuzeld door de mannen van Astana en Bora.

    

   Ineos nam het commando over en wanneer de werkkrachten hun laatste meters op kop hadden gesleurd, trok de Colombiaan Ivan Sosa op pad. Hij pakte meteen 15 seconden. Een sterke Vansevenant bracht wereldkampioen Julian Alaphilippe enkele tellen dichterbij, maar moest dan ook afhaken.

    

   Het sein voor de Fransman om zelf aan te gaan. Alaphilippe kreeg wel waakhond Bernal met zich mee, die zo het perfecte scenario voor Ineos schreef. Ook met hulp van de teruggekeerde Wout Poels kwamen de achtervolgers niet meer tot bij Sosa.

    

   Die rondde het knap staaltje ploegwerk van Ineos af aan een ijskoude finish bij Chalet Reynard. Bernal snelde nog voorbij Alaphilippe naar plek twee, de wereldkampioen moest tevreden zijn met een derde stek.

    

   De 23-jarige Sosa pakte naast de ritwinst ook meteen de leiderstrui. Die trui moet hij morgen verdedigen in de vlakke slotetappe, waar de sprinters nog hun kans krijgen. Zonder kleerscheuren wordt hij dus ook eindwinnaar in de Provence.

   Sosa: "Bernal en ik werkten goed samen"

   "Dit was een heel zware etappe", vond ritwinnaar Sosa. "We wisten dat het lastig ging zijn en op het einde legden we ook een strak tempo op. Onze strategie was om aan te vallen met mij of Bernal."

    

   "Uiteindelijk werkten we heel goed samen, legden we een strak tempo op de slotklim op en was het plan om vrij laat aan te vallen. Dat lukte en we pakken de zege. Het draait momenteel heel goed in het team."   

    

   "De Mont Ventoux was een mooie, maar wel zware klim. Het is heel goed om het seizoen zo te kunnen beginnen. Dat geeft veel motivatie voor de toekomst en het helpt om hard te blijven werken voor wat nog volgt, maar eerst nog de rit van zondag. Daarin gaan we die leiderstrui verdedigen."

   Alaphilippe bedankt Vansevenant, die zelf nog knap 8e werd

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamresultaat
   1Ivan Ramiro Sosa Cuervoin 4u08'15"
   2Egan Bernal+ 15"
   3Julian Alaphilippe+ 18"
   4Wout Poels+ 29"
   5Jesús Herrada+ 48"
   6Giulio Ciccone+ 48"
   7Bauke Mollema+ 48"
   8Mauri Vansevenant+ 48"
   9Jack Haig+ 48"
   10Patrick Konrad+ 48"

   Fase per fase

   1. 16 uur 49. (Eind?)winst voor Sosa! De Colombianen van Ineos trekken de etappe naar zich toe! De enige versnelling op de Ventoux kwam van Sosa en was meteen ook de goede. Achter de winnaar schudt landgenoot Bernal Alaphilippe nog van zich af voor plek twee. Poels komt wat later als vierde over de finish. Met de vlakke slotetappe van morgen is het dan ook waarschijnlijk dat Sosa zijn leiderstrui niet meer zal afgeven.  .
   2. 16 uur 48. 500 meter. Sosa moet nog een halve kilometer afzien en de buit is binnen. De dagzege én hoogstwaarschijnlijk ook de eindwinst in de Provence.  .
   3. 16 uur 47. Laatste kilometer! Poels is het kind van de rekening, maar Alaphilippe zet zich weer voor Bernal uit.  .
   4. 16 uur 46. "Allez, Julien", klinkt het bij enkele eenzame supporters langs de kant. De Fransman hapt naar adem, Bernal versnelt.  .
   5. 16 uur 45. Sosa op weg naar winst. Met nog anderhalve kilometer te gaan lijkt het erop dat Sosa gewonnen spel heeft. Alaphilippe, Poels en Bernal komen geen seconde dichterbij, integendeel. .
   6. 16 uur 43. Poels dan maar! Teruggekeerd uit de achtergrond komt Poels Alaphilippe een handje toesteken. De Nederlander heeft zijn Russische metgezel achter zich gelaten. Intussen klokt Sosa al af op 20". .
   7. 16 uur 42. Sosa rijdt verder weg. Sosa doet er nog 3 seconden bij en telt nu een marge van 18" op Alaphilippe en Bernal. De wereldkampioen krijgt uiteraard geen steun van Bernal.  .
   8. 16 uur 40. Achter Alaphilippe en Bernal probeert ook Vlasov nog de aansluiting te maken. Hij krijgt Poels in het wiel. .
   9. 15" voor Sosa. Sosa heeft al een mooie bonus van 15 seconden bij elkaar gebeukt. Achter de Colombiaan gaat nu Alaphilippe zelf op zoek, Bernal zit als enige nog in het wiel. . 16 uur 39.
   10. 16 uur 36. Vansevenant werkt. Mauri Vansevenant zet zich op kop en moet wereldkampioen Alaphilippe weer vooraan brengen. Bernal zit in een zetel. Ook onder anderen Mollema, Ciccone en Herrada zitten nog vooraan. .
   11. 16 uur 35. Aanval Sosa! Daar is de eerste versnelling! Sosa (Ineos) pakt uit met een sterke versnelling en pakt meteen een meter of 20. We tellen nog een man of 10 in het peloton. .
   12. 16 uur 34. De Plus lost. Ineos ziet De Plus wegvallen, het tempo ligt te hoog voor onze landgenoot. Bernal zit nog goed vooraan, net als Alaphilippe. .
   13. 16 uur 31. Achteraan het peloton zien we Dylan Teuns het lastig krijgen. Ook Barguil moet stompen.  .
   14. 16 uur 30. Met Alaphilippe en Vansevenant heeft Deceuninck-Quick Step nog twee mannetjes voorin. Hebben zijn een plan? .
   15. 16 uur 27. Laurens De Plus in tweede positie. Achter Dunbar verschuilt het gezicht van Laurens De Plus, die voor kopman Bernal uitrijdt.  .
   16. 16 uur 26. Alles weer samen. Tejeda en Fabbro worden teruggefloten door Ineos, onder leiding van Dunbar. Intussen is het peloton al goed uitgedund. .
   17. 16 uur 24. Tejeda erop en erover. De man van Astana is de Colombiaan Tejeda. Hij gaat op en over Bagioli. Even later komt Fabbro (Bora) aansluiten. Nu is het Ineos dat zich op kop van het peloton zet. .
   18. 16 uur 23. Bagioli alleen. De veer is gebroken bij Vermeersch, die zijn laatste metgezel Bagioli moet laten gaan.  .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 km
   2wegwedstrijdCassis - Manosque170 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   3wegwedstrijdbergetappeIstres - Chalet Reynard154 kmIvan Ramiro Sosa CuervoIvan Ramiro Sosa Cuervo
   4wegwedstrijdAvignon - Salon-de-Provence163 kmPhil BauhausIvan Ramiro Sosa Cuervo