Ballerini kletst naar tweede ritzege, valpartij nekt wereldkampioen Alaphilippe

  Tour de la Provence: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 170 km
  location 12:00: Cassis - 16:30: Manosque
  trophy Davide Ballerini
  einde
  startfinish
  0306090120170

   Davide Ballerini heeft ook de tweede etappe in de Tour de la Provence gewonnen. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step zag ploegmaat Julian Alaphilippe uitvallen met een late schuiver en pakte dan maar zelf de bos bloemen. Ballerini verstevigt zo ook zijn leiderstrui.

   De 2e etappe van de Tour de la Provence bracht ons over een heuvelachtig parcours van Cassis tot Manosque. 5 renners kozen na enkele kilometers voor het ruime sop: Baptiste Bleier, Samuel Leroux, Eduard Grosu, Jérôme Cousin en  Filippo Conca.

    

   Het vijftal zou nooit een rol van betekenis spelen, behalve de Italiaan Conca. Voor de neoprof van Lotto-Soudal was het nog maar zijn 2e profwedstrijd en hij wou zichzelf in de kijker rijden. De 22-jarige liet zijn medevluchters op 38km van de aankomst achter en ging er alleen vandoor. 

    

   Ondertussen maakten de mannen van Deceuninck-Quick-Step de koers hard in het peloton. Asgreen, Stybar en Mauri Vansevenant rolden de rode loper uit voor Alaphilippe en brachten hem telkens in een zetel naar de voet van de beklimmingen.

    

   Maar op die beklimmingen gebeurde telkens niets. The Wolfpack liet het tempo nooit zakken en niemand durfde een pijl verschieten. Op de top van de laatste klim van de dag (Col Montfuron) werd Conca, na een verdienstelijke wedstrijd, gegrepen.

    

   Het was dus wachten op de laatste kilometers die ook nog stevig omhoog gingen. De wereldkampioen, Julian Alaphilippe, had de beste papieren om te winnen, maar een val in de slotkilometers, schijnbaar zonder grote gevolgen, gooide roet in het eten. Gelukkig voor Deceuninck-Quick-Step was Davide Ballerini ook nog over de bergjes geraakt en kon hij meesprinten voor de overwinning.

    

   Ballerini ging van heel ver aan, Ciccone, die gisteren ook al goed uit de verf kwam, kon nog even likken aan zijn achterwiel, maar verder dan dat geraakte hij niet. Ballerini wint voor de 2e keer op een rij en verstevigt zo zijn leiderspositie.

    

   Dylan Teuns vond vandaag ook een parcours op zijn maat, maar hij strandt op een 4e plaats en is daarmee eerste Belg.

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Ballerini wint voor 2e dag op een rij! De finale werd wat ontregeld door meerdere valpartijen, maar Deceuninck-Quick-Step mag voor de 2e keer juichen ondanks een valpartij van Julian Alaphilippe. Ballerini gaat van heel ver aan, maar kan het volhouden tot de finish. .
   2. 16 uur 30. Ballerini voor 2 op 2? Ballerini zit goed voor Quick-Step, wie haalt het? .
   3. Valpartij Alaphilippe! Julian Alaphilippe zat in een zetel in 3e positie maar een renner voor hem glijdt weg. De wereldkampioen kon hem niet ontwijken! . 16 uur 29.
   4. 16 uur 28. Vanaf nu gaat het alleen nog maar bergop. Wie durft als eerste een pijl verschieten? .
   5. 16 uur 26. Astana mengt zich vooraan! Met Aranburu en Loetsenko hebben ze 2 kandidaten voor dagwinst. .
   6. 16 uur 23. Vermeersch en Jorgenson gegrepen! Vermeersch en Jorgenson kregen nooit meer dan 10 seconden en worden door het peloton gegrepen. Vermeersch zet zich meteen weer aan de kop en werkt nog even voor Wellens en Gilbert. .
   7. 16 uur 21. Dan toch een sprint? Voorlopig lijken alle snelle mannen nog mee te zijn. Maken we ons dan toch op voor een sprint of is de aankomst net iets te steil? .
   8. 16 uur 19. De man van Movistar is de Amerikaan Matteo Jorgenson .
   9. 16 uur 17. Aanval Vermeersch! Florian Vermeersch (Lotto-Soudal) zet zich door nadat hij een gaatje kreeg van het peloton. Een mannetje van Movistar glipt mee. .
   10. 16 uur 15. Stybar en Vansevenant sleuren op kop van het peloton. Alaphilippe zit te freewheelen in hun kielzog. Het peloton breekt opnieuw! .
   11. 16 uur 09. Conca gegrepen! Het avontuur van de neoprof van Lotto-Soudal is over. Toch een knappe wedstrijd van de jonge Italiaan! .
   12. Col Montfuron. We zijn bezig aan de laatste beklimming van de dag. 3km aan 4% gemiddeld. Wie durft een eerste prik uit te delen? . 16 uur 08.
   13. 16 uur 06. Filippo Conca voert hier toch een nummertje op. Voor de 22-jarige Italiaan is het nog maar zijn 2e wedstrijd bij de profs. Straf! .
   14. 16 uur 04. Nog 20 kilometer! Iedere ploeg probeert nu zijn kopman in de voorste gelederen te brengen: het is drummen in het peloton. .
   15. 15 uur 57. Stilte voor de storm? De rust in het peloton is even teruggekeerd, al is dat relatief. Over 7km beginnen we aan de laatste beklimming van de dag: Col Montfuront (3e categorie). Zien we daar vuurwerk? .
   16. Conca op 1'30". Filippo Conca houdt voorlopig nog goed stand! De achtervolgers worden ondertussen gegrepen door het peoloton. . 15 uur 56.
   17. 15 uur 53. Het peloton breekt! Deceuninck-Quick-Step maakt de koers hard. Ook Belgisch talent Mauri Vansevenant doet zijn duit in het zakje. Het peloton is nu in meerdere stukken versnipperd. .
   18. 15 uur 50. Peloton op een lint. Het gaat nu razendsnel in het peloton. Stybar zet zich aan kop en trekt door in de afdaling van de Col de la Mort d'Imbert. Hij trekt het peloton op een lang lint. Nog 28km! .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 km
   2wegwedstrijdCassis - Manosque170 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   3wegwedstrijdbergetappeIstres - Chalet Reynard154 kmIvan Ramiro Sosa CuervoIvan Ramiro Sosa Cuervo
   4wegwedstrijdAvignon - Salon-de-Provence163 kmPhil BauhausIvan Ramiro Sosa Cuervo