Eerste koersdag van Deceuninck-Quick Step, eerste zege dankzij Ballerini

  Tour de la Provence: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 182 km
  location 11:30: Aubagne - 16:15: Six-Fours-les-Plages
  trophy Davide Ballerini
  einde
  startfinish
  0306090120150182

   De zegerekening van Deceuninck-Quick Step is al geopend. Wereldkampioen Julian Alaphilippe kleurde de eerste dag van de Ronde van de Provence, maar werd in het slot gegrepen. Geen nood: ploegmaat Davide Ballerini maakte het werk toch nog af na een lang sprintduel met Arnaud Démare.

   Deceuninck-Quick Step had de zege zeker niet gestolen, want het kleurde de eerste rit met zijn typisch aanvallende stijl. Toen vroege vluchters Lilian Calmejane en Delio Fernandez gegrepen waren, begon er een spervuur van Quick-Step-aanvallen op de klim.

    

   Cavagna en Vansevenant rolden de rode loper uit voor wereldkampioen Julian Alaphilippe, die samen met Moscon en Ciccone op meer dan 70 kilometer van de finish op avontuur trok.

    

   In het peloton wisten ze toen al dat ze alle zeilen zouden moeten bijzetten. De drie smeten zich vol overgave over de kronkelende Provençaalse wegen.

   Alaphilippe geeft pas vlak voor de rode vod op

   Toen uiteindelijk de Azurenkust werd bereikt was de voorsprong van het trio nog slechts een 20-tal seconden. Op een laatste hellende strook deed Alaphilippe nog een ultieme poging, maar toen ook die op niets uitdraaide, zette hij zich braaf in het gareel om Ballerini te helpen in de voorbereiding op de sprint.

    

   Die voorbereiding verliep door de smalle straatjes en de wind wat chaotisch. Als een kanonskogel kwam Démare er uiteindelijk toch uit. In de Giro won hij zo enkele keren op verbluffende wijze, maar deze keer viel hij net voor de finish stil. Ballerini kon hem zo nog voorbijrazen.

    

   De 26-jarige Ballerini, geen familie van Franco, zorgt zo met zijn 5e profzege voor de eerste overwinning van Deceunick-Quick Step dit seizoen.

   Fase per fase

   1. 16 uur 25. Ballerini wint! Maar wordt nog geremonteerd door Ballerini. Démare viel helemaal op het einde nog stil. Eerste koers van het seizoen voor Deceuninck-Quick Step en eerste zege. .
   2. 16 uur 25. Démare gaat vroeg aan. .
   3. 16 uur 25. Démare en Bouhanni zitten goed geplaatst. .
   4. 16 uur 25. De weg is behoorlijk smal, dat maakt het niet evident. Maar iedereen komt er veilig doorheen. .
   5. Laatste km. We gaan de laatste kilometer in, maar echt een lijn zit er nog niet in de sprintvoorbereiding. . 16 uur 24.
   6. 16 uur 23. Vluchters gegrepen, sprinten maar. Alaphilippe en Moscon zijn gegrepen. We gaan sprinten. Alaphilippe gaat zowaar nog wat helpen, voor Ballerini? .
   7. 16 uur 23. Het verschil is nog maar 100-150 meter. Het wordt moeilijk. Het helt weer de kant uit van de sprinters. .
   8. 16 uur 22. Asgreen fungeert als stoorzender in het peloton. Zijn die paar seconden genoeg om Alaphilippe de zege te gunnen? .
   9. 16 uur 22. Alaphilippe versnelt! Alaphilippe gooit nog een bommetje. Moscon bijt zich in hem vast. Ciccone past. En waar zit het peloton? .
   10. 16 uur 21. De weg loopt in de laatste 3 kilometer nog omhoog. Bovendien blaast er een sterke wind vanuit de zee. .
   11. 16 uur 19. Spanning! Het peloton komt meer stapvoets dichterbij. Het kan nog altijd alle kanten uit! .
   12. 16 uur 18. De weg is behoorlijk smal en bovendien wordt er ook nog af en toe een rotonde tussengegooid. Dat is wel in het voordeel van de koplopers. .
   13. 16 uur 16. Het lijkt er toch op dat de sprintersploegen de machtsstrijd met het koptrio zullen winnen. Démare heeft zijn ploeg alvast rond hem verzameld. .
   14. 16 uur 14. Langs de kust. We rijden nu langs de kust van de Middellandse Zee. In de verte ziet het peloton de 3 rijden. Komen ze op tijd? .
   15. 16 uur 12. Het lijkt erop dat de vluchters het spel slim gespeeld hebben, want ze hebben nog iets overgehouden voor de slotfase. Het verschil is nog altijd meer dan een halve minuut en we beginnen bijna aan de laatste 10 kilometer. .
   16. 16 uur 07. Nerveuze Alaphilippe. Er wordt weer veel gebabbeld in de kopgroep. De carrière van Alapahilippe staat of valt uiteraard niet met deze Ronde van de Provence, maar dat zou je niet zeggen als je hem nerveus bezig ziet. .
   17. 16 uur 01. De wegen naar de kust worden weer wat breder en ook rechter. Je zou denken dat dat in het nadeel is van de vluchters, maar die smokkelen toch weer extra seconden mee: 40 tellen is het verschil. .
   18. Tijdsverschil. Alaphilippe, Ciccone en Moscon hebben de top bedwongen met een halve minuut voorsprong. Met nog 25 kilometer op de teller zal dat meer dan waarschijnlijk niet volstaan. . 15 uur 50.
   19. Montée du Camp. De koplopers hebben met de Montée du Camp nog één klim die ze kunnen gebruiken om toch weer wat meer afstand te nemen. . 15 uur 50.
   Tour de la Provence
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   1wegwedstrijdAubagne - Six-Fours-les-Plages182 km
   2wegwedstrijdCassis - Manosque170 kmDavide BalleriniDavide Ballerini
   3wegwedstrijdbergetappeIstres - Chalet Reynard154 kmIvan Ramiro Sosa CuervoIvan Ramiro Sosa Cuervo
   4wegwedstrijdAvignon - Salon-de-Provence163 kmPhil BauhausIvan Ramiro Sosa Cuervo