Roglic zet puntjes op de i in slotrit Ronde van de Ain met ritwinst en eindzege

  Tour de l'Ain: Rit 3einde
  />wegwedstrijd
  VertrekSaint Vulbas - AankomstGrand Colombier -
  Afstand145 km
  020406080100120145

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft nog een extra lading vertrouwen getankt voor de Tour de France. In de Ronde van de Ain liet hij in de slotrit Egan Bernal achter in de slotmeters van de Grand Colombier. 

   Gisteren werd Ineos naar huis gereden door Jumbo-Visma. De ploeg van Egan Bernal had vandaag dus iets goed te maken. Op de Col du Grand Colombier moest Bernal een achterstand van 10 seconden goedmaken op leider Primoz Roglic.

    

   Het zag er lang goed uit. Ineos bepaalde lang het tempo in het peloton en riep de vroege vluchters, onder wie onze landgenoot Mauri Vansevenant, tot de orde op de Col de la Biche, de tweede beklimming van de dag.

    

   Bergkoning Julien Bernard en etappewinnaar Andrea Bagioli bleven als enigen over uit de vroege vlucht en begonnen met een kleine minuut voorsprong aan de gevreesde Grand Colombier.

   Wissel van de wacht op de Colombier

   Op die klim buiten categorie bleef Ineos de kop van het peloton leiden en riep Bernard en Bagioli tot de orde. De Britse ploeg bleef aan de boom schudden waardoor er een elitegroep van vijftien renners overbleef.

    

   Maar toen Froome - de laatste pion van Bernal - ook aan het einde van zijn Latijn kwam, nam Jumbo-Visma het roer genadeloos over. Tom Dumoulin nam iedereen op sleeptouw en zorgde ervoor dat niemand meer kon ontsnappen.

    

   De enige renner die nog iets wilde forceren was Richie Porte. De Australiër versnelde tot drie keer toe, maar zijn pogingen waren tevergeefs. 

    

   Daarna zag Bernal zijn kans schoon. Hij had geen andere keuze dan aan te vallen, als hij de Tour de l'Ain nog wilde winnen. Maar Roglic zat snel in het wiel en ging op en over Bernal.

    

   Roglic spurtte naar zijn tweede ritzege op een rij en gaf zo zijn eindzege nog wat meer glans. Op het eindpodium wordt Roglic geflankeerd door twee Colombianen: Bernal (2e) en Quintana (3e).

   Bekijk de spurt van Primoz Roglic

   Roglic houdt Bernal af en wint de Tour de l'Ain

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamresultaat
   1Primož Roglicin 4u06'24"
   2Egan Bernal+ 4"
   3Nairo Quintana+ 6"
   4Guillaume Martin+ 8"
   5Richie Porte+ 15"
   6Steven Kruijswijk+ 23"
   7George Bennett+ 31"
   8Tom Dumoulin+ 44"
   9Daniel Martin+ 1'16"
   10João Almeida+ 1'58"

   Fase per fase

   1. Bernal had geen antwoord op de versnelling van Roglic. 15 uur 17.
   2. 15 uur 13. EINDE: Roglic wint zijn tweede etappe op een rij. Hij pakt ook de eindwinst. Ineos zag er beter uit dan gisteren, maar uiteindelijk zijn het toch de mannen van Jumbo-Visma die aan het langste eind trekken. Roglic counterde op de top van de Grand Colombier een late aanval van Bernal en reed naar de dag- en eindzege. .
   3. 15 uur 13. Roglic gaat erop en erover. Bernal moet enkele meters gewonnen geven. .
   4. 15 uur 12. Roglic countert meteen. De twee strijden om de dag- en eindzege. .
   5. 15 uur 12. Daar gaat Bernal! .
   6. Laatste kilometer. We zijn nog steeds met 6. Porte probeert voor de derde keer weg te rijden. . 15 uur 11.
   7. 15 uur 10. Wat kan Bernal nog? . De Colombiaan moet nog 10 seconden goedmaken op Roglic, maar het vet lijkt van de soep bij Bernal. .
   8. 15 uur 09. Nogmaals Porte. Porte probeert nogmaals aan te vallen, maar hij wordt meteen gegrepen. .
   9. 15 uur 07. Versnelling Porte. Richie Porte is het tempo van Jumbo-Visma zat en draait het gashendeltje open. Daardoor ontploft het groepje. Dumoulin gaat overboord. .
   10. 15 uur 06. 9 renners strijden nog mee om de dagzege voorin: Egan Bernal, Nairo Quintana, Richie Porte, Guillaume Martin, Daniel Martin en het kwartet van Jumbo-Visma. .
   11. 15 uur 05. Nog 4 km. Dumoulin blijft het tempo bepalen in het elitegroepje. In zijn wiel zitten achtereenvolgens George Bennett, Kruijswijk en Roglic. Allemaal ploegmakkers van Dumoulin bij Jumbo-Visma. .
   12. 14 uur 54. Jumbo-Visma neemt over. Chris Froome is leeggereden. Het ideale moment voor Jumbo-Visma om over te nemen. Tom Dumoulin is de eerste die zich aan het werk zet. .
   13. 14 uur 50. In de groep der favorieten rijdt ook beste jongere Joao Almeida. Ook de Fransen mogen nog hopen op een Franse ritzege. Guillaume Martin van Cofidis heeft zich in het elitegroepje genesteld. .
   14. 14 uur 46. Froome op kop. De viervoudige winnaar van de Tour sleurt nu aan de kop. Ineos wil niemand laten ontsnappen. .
   15. De twee vluchters hadden nog energie voor een vuistje. 14 uur 41.
   16. 14 uur 37. 15 renners blijven over. Het Ineos-offensief maakt slachtoffers. Ongeveer 15 renners kunnen aanklampen. Bernal en Roglic hebben allebei nog ploegmaats bij zich. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Montréal-La-Cluse - Ceyzériat140 kmAndrea BagioliAndrea Bagioli
   2/>Lagnieu - Lélex Monts-Jura141 kmPrimož RoglicPrimož Roglic
   3/>Saint Vulbas - Grand Colombier145 kmPrimož RoglicPrimož Roglic