Primoz Roglic en Jumbo-Visma delen Ineos een tik voor de Tour uit

  Tour de l'Ain: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekLagnieu - AankomstLélex Monts-Jura -
  Afstand141 km
  020406080100120141

   In de Ronde van de Ain heeft Primoz Roglic de tweede etappe gewonnen. De Sloveen was de sterkste na een lastige rit waarin zijn team Jumbo-Visma veel indruk maakte. Concurrent Ineos werd tweede met Egan Bernal, maar zal toch op mentaal vlak een kaakslag gekregen hebben.

   Terwijl de klassieke renners vandaag hun beste beentje voorzetten in Milaan-Sanremo, mocht de crème van het grote rondewerk zich vandaag bewijzen in de tweede etappe van de Tour de l'Ain. De renners kregen vijf beklimmingen op hun bord.

    

   De vroege vlucht, met onder meer Nils Politt, hield stand tot de voorlaatste en lastigste klim: de Col de Menthières. Op de flanken van de Menthières begon Jumbo-Visma met zijn offensief. 

   Overmacht van Jumbo-Visma

   De Nederlandse ploeg hield een verschroeiend tempo aan en liet niemand ontsnappen. Al snel ontstonden er scheurtjes in het peloton en bleef er een groep der favorieten over.


   Bernal, Roglic, Bennett, Kruijswijk, Mollema en Quintana waren de zes tenoren die richting finish stormden. In de afdaling konden Valerio Conti en Jonathan Castroviejo nog aansluiten. Die laatste kon zijn kopman Bernal nog een handje helpen.


   Ondertussen speelde Jumbo-Visma het ploegenspel verder. Kruijswijk demarreerde, waardoor Castroviejo zich moest leegrijden voor Bernal. 
   Nadat Castroviejo zijn werk had gedaan, reed Bernal het gat toe op Kruijswijk.

    

   Alles kwam weer samen en het kwam tot een spurt aan het skioord Lélex Monts-Jura. Roglic had nog geen trap te veel gegeven. Hij spurtte iedereen uit het wiel en won overtuigend. Bernal werd tweede, Conti derde. 


   "Het team heeft het super gedaan. Het is mooi om te zien dat onze jongens zo sterk zijn", liet Roglic na afloop weten. De Sloveen wordt ook meteen de nieuwe leider.

   Thomas en Froome zakten door het ijs

   Bekijk de spurt van Primoz Roglic:

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

     naamresultaat
   1Primož Roglic3u58'14"
   2Egan Bernalzelfde tijd
   3Valerio Conti
   4Nairo Quintanaop 1"
   5Steven Kruijswijk6"
   6Jesús Herrada14"
   7Fabio Aru
   8João Almeida15"
   9Jonathan Castroviejo19"
   10Jan Hirt

   Fase per fase

   1. 15 uur 29. Einde: Roglic wint! Roglic rondt het ploegenspel van Jumbo-Visma af. Hij spurt iedereen uit het wiel. Bernal komt te kort. Conti wordt derde. Roglic pakt meteen ook de leiderstrui. .
   2. Laatste km. Het wordt razendspannend. De groep der favorieten rijdt samen naar de aankomst. . 15 uur 27.
   3. Laatste kilometer! . 15 uur 26.
   4. 15 uur 25. Bennett moet lossen. Nog twee mannetjes van Jumbo-Visma blijven over. .
   5. Achtervolgers op 12 seconden. Achter de leiders komt er nog een achtervolgende groep, met onder meer Almeida en Aru aangestoomd.  . 15 uur 24.
   6. 15 uur 19. Nog 5 km: Wie heeft nog een cartouche in de benen? Jumbo-Visma heeft nog steeds alles onder controle. Roglic heeft nog geen trap te veel gegeven. Wat kan Bernal tegen het Jumbo-offensief beginnen? Of gaat Mollema, Conti of Quintana iedereen verrassen? .
   7. 15 uur 15. Kruijswijk ingelopen. De groep is weer compleet. Jumbo-Visma bepaalt weer het tempo. .
   8. 15 uur 13. Daar gaat Bernal! Castroviejo puft en hijgt. Zijn tijd zit erop. Bernal gaat in de aanval, maar voorlopig zit iedereen nog in zijn zog. .
   9. 10 seconden voor Kruijswijk. De Nederlander krijgt 10 seconden. Castroviejo rijdt zich helemaal in de vernieling voor zijn kopman Bernal.  . 15 uur 12.
   10. 15 uur 08. Kruijswijk demarreert op 12 km van de finish . Jumbo-Visma speelt het ploegenspel. Kruijsweek demarreert dus Castroviejo moet al het werk oplossen voor Bernal. Roglic en Bennett zitten in een zetel. .
   11. 15 uur 03. Valerio Conti en Jonathan Castroviejo leven nog en vinden de aansluiting bij de elitegroep. We krijgen nu acht renners vooraan. In de achtergrond doet Almeida er ook alles aan om de kop van de koers te bereiken. .
   12. 15 uur . Castroviejo en Conti nemen risico's. Conti en Castroviejo proberen naar de kopgroep te rijden. Daarvoor nemen ze enorme risico's in de afdaling van de Col de Menthières. Bernal zou Castroviejo zeker kunnen gebruiken, want momenteel zit hij zonder ploegmaats. .
   13. 14 uur 49. Laatste 25 km. Nog even samenvatten: na een mokerslag van Jumbo-Visma blijft een select kopgroepje over. De tenoren van dienst: Bennett, Quintana, Mollema, Bernal, Roglic en Kruijswijk. Geraint Thomas moet lossen. .
   14. 14 uur 48. Jumbo-Visma met een statement? Jumbo-Visma, met Robert Gesink op kop, blijft een verschroeiend tempo aanhouden. Zeggen ze hier: "Ineos, jullie gaan het dit jaar niet zo gemakkelijk hebben."? .
   15. 14 uur 45. Elitegroep. Hanninen wordt ingelopen. Nu is het tijd voor de grote kanonnen. Meer renners proberen de aansluiting te vinden in het nieuwe elitegroepje vooraan in de koers. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Montréal-La-Cluse - Ceyzériat140 kmAndrea BagioliAndrea Bagioli
   2/>Lagnieu - Lélex Monts-Jura141 kmPrimož RoglicPrimož Roglic
   3/>Saint Vulbas - Grand Colombier145 kmPrimož RoglicPrimož Roglic