Opsteker voor Deceuninck-Quick Step: jonge Bagioli vloert de grote kanonnen in Tour de l'Ain (met video)

  Tour de l'Ain: Rit 1einde
  />wegwedstrijd
  VertrekMontréal-La-Cluse - AankomstCeyzériat -
  Afstand140 km
  020406080100120140

   Andrea Bagioli heeft zijn ploeg Deceuninck-Quick Step een verzetje gegeven in de moeilijke dagen na de crash van Fabio Jakobsen. De jonge Italiaan sprintte in de eerste rit in de Tour de l'Ain naar zijn allereerste profzege. Hij hield nipt Primoz Roglic achter zich.

   Bekijk de sprint naar de zege van Bagioli

   Ronkende namen in Tour de l'Ain

   De driedaagse Tour de l'Ain trekt dit jaar grote namen aan. Zowel de toppers van Jumbo-Visma (met Roglic, Kruijswijk en de debuterende Dumoulin) als de drie musketiers van Ineos (Bernal, Froome en Thomas) bereiden zich hier voor op de Tour. 

    

   De weinige sprinters hadden hun zinnen gezet op vandaag. Het overwegend vlakke parcours en de 4 korte beklimmingen van 4e categorie in de eerste helft van de koers waren perfect te overleven met sprintersbenen. 

    

   Na de start in Montréal-La-Cluse vormde zich al vrij vlug een koproep van 4 renners. Pools kampioen Michal Paluta (invaller met dienst voor Serge Pauwels), Ivan Centrone, Martin Salmon en Alexys Brunel wisten hun voorsprong van maximaal 3 minuten tot aan de laatste 20 kilometer te behouden. 

   Grote namen bijten tanden stuk op jonge wolf

   In de finale waren de vluchters een vogel voor de kat. Vanuit het peloton waagde Georg Zimmerman nog zijn kans, maar alles troepte weer samen. Jumbo-Visma en Ineos dicteerden het tempo en zo raakte niemand meer weg.


   In de laatste rechte lijn werd er gelonkt naar elkaar. Primoz Roglic leek zonder veel moeite op kop te blijven, maar de Sloveen van Jumbo-Visma werd net voor de finish nog voorbijgesneld door de 21-jarige Andrea Bagioli.

    

   De jonge Italiaan van Deceuninck-Quick Step won tot zijn eigen verbazing de sprint en boekte zo zijn eerste profzege. Bagioli is natuurlijk ook de eerste leider. "Ik kon het niet geloven toen ik als eerste over de finish reed", zei Bagioli. "Deze zege is voor Fabio. We hopen allemaal dat hij snel kan herstellen."

   Fase per fase

   1. 15 uur 08. Het is nipt. Primoz Roglic wordt in de laatste meters geklopt door Andrea Bagioli. .
   2. 15 uur 08. Er wordt naar elkaar gekeken voor het aanvatten van de sprint. .
   3. 15 uur 07. Bernal, Thomas en Froome zitten vooraan goed gepositioneerd. .
   4. Laatste km. Aanval van CCC-mannetje. Roglic en de rest volgen. . 15 uur 07.
   5. 15 uur 05. Het ziet ernaar uit dat deze 1e rit op een massasprint zal eindigen. Primoz Roglic trekt het peloton aan.  .
   6. Val. Een renner vliegt uit de bocht. Geen andere slachtoffers. . 15 uur 01.
   7. 15 uur . INEOS en Jumbo-Visma zijn vooraan het meest aanwezig. Ze rijden momenteel aan een snelheid van 70 km per uur  .
   8. 14 uur 57. Met nog 10 km te gaan is alles opnieuw bij elkaar. Salmon en Zimmerman geven het op en laten zich opslokken door het peloton.  .
   9. Tijdsverschil. Het peloton ziet de twee koplopers rijden en komt steeds dichterbij.  . 14 uur 54.
   10. 14 uur 53. Pools kampioen Paluta moet lossen vooraan, hij wacht op het peloton.  .
   11. 14 uur 50. Er verschuift wat in de kopgroep. Paluta en Salmon blijven over. Brunel bekoopt zijn versnelling van daarnet. Georg Zimmerman van CCC sluit aan na zijn aanval en zet zich onmiddelijk op kop.  .
   12. 14 uur 43. Aanval vanuit het peloton. Een renner van CCC gaat op zoek naar zijn ploegmaat Paluta vooraan.  .
   13. 14 uur 41. Ivan Centrone moet lossen uit de kopgroep nadat Brunel het tempo opdrijft bergop. Hij wordt opgevist door het peloton.  De drie leiders hebben op 20 km van de finish nog 25 seconden voorsprong. .
   14. Tijdsverschil. Salmon, Brunel, Centrone en Paluta rijden 30 seconden voor het peloton uit.  . 14 uur 37.
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Montréal-La-Cluse - Ceyzériat140 kmAndrea BagioliAndrea Bagioli
   2/>Lagnieu - Lélex Monts-Jura141 kmPrimož RoglicPrimož Roglic
   3/>Saint Vulbas - Grand Colombier145 kmPrimož RoglicPrimož Roglic