Wat een weelde! Imposante Jasper Philipsen sluit Tour af met 6e Belgische zege

  Tour de France: Rit 21
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 115.6 km
  location 16:46: Paris La Défense Arena - 19:45: Parijs
  trophy Jasper Philipsen
  einde
  startfinish
  020406080100115.6

   Wout van Aert heeft met Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) een Belgische opvolger gekregen op de Champs-Elysées. Philipsen sprintte op de kasseitjes met overmacht naar zijn 2e ritzege in deze Tour, de 6e Belgische zege in totaal. Groene trui Van Aert sprintte niet mee, hij kwam met ploegmaat-eindwinnaar Jonas Vingegaard triomferend over de finish.

   Rit 21 van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Wie er nog aan twijfelde: Jasper Philipsen is absolute wereldtop. De Vlam van Ham reed een machtige sprint op de Champs-Elysées en spoelt zo de ontgoocheling van vorig jaar - hij werd toen tweede - helemaal door.
   • Verliezer van de dag: Drie renners gaven voor de etappe in extremis op. Michael Woods (covid) en Guillaume Boivin (ziek) zullen vloeken dat ze zijn gestrand met zicht op Parijs. Gorka Izagirre koos zelf om eruit te stappen. De Spanjaard wou graag een kleine koers in zijn geboortestad rijden morgen.
   • Opvallend: Tadej Pogacar wist opnieuw geen blijf met zijn aanvalslust. Tegen alle verwachtingen in probeerde hij een aanval in de slotronde. Het tekent deze spektakelrijke Tour.

   De slotetappe in Parijs bracht een Belgisch orgelpunt op een memorabele Tour. Eentje die nog lang zal nazinderen.

    

   De traditionele aanloop naar de lokale rondes in Parijs ging aan een erg gezapig tempo. Alle tijd werd genomen om foto's te maken van de hoofdrolspelers in deze Tour. Jumbo-Visma klinkte met Champagne bij de ploegauto op hun Tourwinst.

    

   Zoals een ongeschreven wielerwet voorschrijft werd er pas aangevallen na de eerste passage aan de finish. Vanaf dan ging het razendsnel. Veel renners hadden zin om nog iets te maken van deze slotrit.

    

   Er werd aangevallen bij de vleet, maar de sprintersploegen hielden alles op een zakdoek. Een aanval met Rutsch, Doull, Duchesne, Le Gac en Schachmann droeg het verste, maar bij het ingaan van de laatste ronde waren ook zij eraan voor de moeite.

    

   Tadej Pogacar voelde het weer kriebelen en probeerde in de laatste ronde zowaar nog aan te vallen, maar Alpecin -Deceuninck wou deze laatste sprintkans niet laten passeren.

   Philipsen duidelijk de snelste

   Luka Mezgec kwam als eerste uit de befaamde laatste bocht, met Dylan Groenewegen in zijn wiel. De Nederlander moest vrij vroeg zijn sprint inzetten, een ontketende Jasper Philipsen kwam er machtig uit. 


   In een eerlijke sprint op de brede laan van de Champs-Elysées toonde de Vlam van Ham dat hij misschien wel de snelste sprinter van dit pak is. Groenewegen moest vrede nemen met een tweede plaats, Kristoff vervolledigt het podium.


   Wout van Aert wou geen risico's meer nemen en mengde zich niet in het gewoel vooraan. Triomfantelijk kwamen de gele en de groene trui arm in arm over de streep gereden, samen met de rest van de ploeg.


   Het is nu ook officieel: Jonas Vingegaard is de eindwinnaar van de Tour de France 2022.

   Rituitslag Stage 21Rituitslag Stage 21

   Fase per fase

   1. 19 uur 47. Stuyven is een heel mooie vierde. .
   2. 19 uur 47. Groenewegen is tweede. Kristoff derde. .
   3. 19 uur 45. De Vlam van Ham heeft het weer gedaan. Hij zorgt voor de zesde Belgische ritzege in deze Tour. Jumbo-Visma triomfeert en komt arm in arm over de streep. Vingegaard wint de Tour. Van Aert de groene trui. .
   4. 19 uur 44. Philipsen pakt zijn tweede ritzege. Wat een geweldige overwinning voor Jasper Philipsen. In een eerlijke sprint klopt hij Groenewegen en de andere sprinters op hun waarde. .
   5. 19 uur 44. Daar komt Philipsen! .
   6. 19 uur 44. Groenewegen gaat van ver aan! .
   7. 19 uur 44. BikeExchange trekt aan met Mezgec.  .
   8. Onder de vod. Laatste kilometer van de Tour. Wie komt de laatste bocht uit als eerste? . 19 uur 43.
   9. 19 uur 43. De trein van Groenewegen komt naar voor. Philipsen probeert mee te gaan in hun spoor. .
   10. 19 uur 42. Het peloton scheurt. Er zit nog een man of 50 in de voorwacht. .
   11. 19 uur 42. Stuyven zit klaar om aan te trekken voor Pedersen. Nog twee kilometer. .
   12. 19 uur 41. Ook Philipsen zit nog vrij ver. Hij heeft nog drie kilometer om vooraan te komen.  Van Aert is blijkbaar niet van plan om mee te sprinten. .
   13. 19 uur 40. Sprinten. Met deze snelheid is het onmogelijk om weg te rijden. We gaan sprinten, of zo lijkt het toch. .
   14. 19 uur 40. Alles hangt weer aan elkaar. Wout Van Aert wordt achteraan in het peloton gemeld. Kan hij nog opschuiven? .
   15. 19 uur 40. Dat zie je ook niet elk jaar: Pogacar valt aan in de laatste ronde op de Champs-Elysées.

    Dat zie je ook niet elk jaar: Pogacar valt aan in de laatste ronde op de Champs-Elysées

   16. 19 uur 39. De aanval van Pogacar was mooi, maar gaat weinig opleveren. Ganna probeert wel nog door te trekken. .