Het kan niet op voor Jumbo-Visma: Laporte zorgt voor eerste Franse zege in deze Tour

  Tour de France: Rit 19
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 188.3 km
  location 13:09: Castelnau-Magnoac - 17:06: Cahors
  trophy Christophe Laporte
  einde
  startfinish
  0306090120150188.3

   De sprintersploegen hebben achter het net gevist in Cahors. In een chaotische finale kon Christophe Laporte, gegangmaakt door groene trui Wout van Aert, alle snelle mannen het nakijken geven op een licht hellende finish. Jasper Philipsen eindigde als tweede.

   Rit 19 kort samengevat:

   • Winnaar van de dag: De Tour van Jumbo-Visma is er één voor de geschiedenisboeken aan het worden. Christophe Laporte zorgt in Cahors al voor de 5e ritzege en het is nog niet gedaan. Geel, groen en de bollen zijn al binnen voor het Nederlandse team.
    
   • Verliezer van dag: Nog maar eens tweede: Jasper Philipsen was vandaag duidelijk de snelste van het hele pak, maar raakte niet meer in het wiel van Laporte.
    
   • Opvallende statistiek: De Fransen wonnen voor vandaag nog geen enkele rit in de Tour. Laporte zorgt ervoor dat ze niet voor het eerst sinds 1999 met lege handen achterblijven.
    
   • Morgen: Opnieuw een zege voor Jumbo-Visma in de tijdrit over 40km? Van Aert is hoe dan ook de topfavoriet, al speelt Ganna al een paar dagen verstoppertje.

   Philipsen komt net te laat

   Na drie dagen in de Pyreneeën en op twee dagen van Parijs loerde richting Cahors het waaierspook om de hoek. Echt breken zou de boel nooit.

    

   Een vroege vlucht met kanjers Politt, Honoré, Mohoric, Simmons en Van der Hoorn kreeg van de sprintersploegen nooit veel voorgift. 

    

   Simmons, de enige overblijver van dat vijftal, werd na het tweede klimmetje van de dag afgelost door ploegmaat Stuyven, die met Gougeard en Wright twee stevige kompanen met zich meekreeg voor de laatste 30km. 

    

   Ook Pogacar probeerde even weg te glippen, hij kreeg uiteraard geen vrijgeleide van Van Aert en co..

    

   Het drietal hield erg knap stand en bij het ingaan van de slotkilometer zat Stuyven nog altijd in winnende positie. 

    

   Maar plots was daar Christophe Laporte. Met een dubbele inspanning, die weinigen nog in de benen hebben op het einde van een loodzware Tour, ging de Fransman op en over het groepje met Stuyven. 

    

   Jasper Philipsen toonde nog maar eens dat hij misschien wel de beste sprinter is in dit peloton, maar tot bij Laporte raakte hij niet meer. 

   Rituitslag Stage 19Rituitslag Stage 19

   Fase per fase

   1. 17 uur 09. De top 5:. 1. Christophe Laporte 2. Jasper Philpsen 3. Alberto Dainese 4. Florian Sénéchal 5. Tadej Pogacar (pakt 5 seconden terug op Vingegaard) .
   2. 17 uur 08. De sprintersploegen hebben zich met z'n allen laten verrassen door Laporte. Wout van Aert komt nu binnen, hij mag vanavond opnieuw champagne drinken na knap voorbereidend werk. .
   3. 17 uur 07. Philipsen baalt als een stekker. Hij wint de sprint voor de tweede plaats met sprekend gemak. .
   4. 17 uur 06. Wat een finish na alweer een meesterwerkje van Jumbo-Visma. Renaat Schotte.
   5. 17 uur 06 match afgelopen
   6. 17 uur 05. Laporte gaat aan op 500m, niemand kan volgen. .
   7. 17 uur 05. Wright geeft zich niet zomaar gewonnen, Stuyven en Laporte volgen. .
   8. Nog 1.000m. Net voor de laatste kilometer gaat Laporte op en over de vluchters. Sagan durft niet mee te gaan. . 17 uur 05.