Vingegaard legt zijn gele trui in definitieve plooi én pakt ook bolletjes, Van Aert weer fabelachtig

  Tour de France: Rit 18
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 143.2 km
  location 13:37: Lourdes - 17:37: Hautacam
  trophy Jonas Vingegaard
  einde
  startfinish
  020406080100120143.2

   Zonder mirakels of onheil wint Jonas Vingegaard de Tour de France van 2022. In de laatste bergrit naar Hautacam zette hij de puntjes op de i door uitdager en titelverdediger Tadej Pogacar in een duel man tegen man te lossen. Een opnieuw impressionante Wout van Aert leek even te flirten met ritwinst én de bollen, maar die gaan uiteindelijk ook naar zijn ploegmaat Vingegaard.

   Rit 18 kort samengevat:

   • Winnaar van de dag (1): Jonas Vingegaard is zonder ongelukken de winnaar van deze Tour. Hij zette vandaag de puntjes op i met zijn tweede etappezege.
    
   • Winnaar van de dag (2): Wout van Aert toonde nog maar eens dat hij en niemand anders de beste renner van de wereld is. In zijn groene trui werd hij zowaar derde op Hautacam na alweer een dag in de aanval.
    
   • Verliezer van de dag: Tadej Pogacar zal de Tour niet voor een derde keer op een rij winnen. De Sloveen deed er alles aan, maar raakte niet af van Vingegaard vandaag.
    
   • Wat rest er nog in de Tour? Morgen en zondag wordt naar alle waarschijnlijkheid gesprint, tussendoor staat nog een tijdrit op het programma. Met een verschil van 3'26" lijkt de strijd gestreden tussen Vingegaard en Pogacar. Opvallend: Adam Yates, de 10e in de stand, volgt al op meer dan 20 minuten van de Deen.

   Wapenstilstand op Aubisque, Spandelles speelt zijn rol

   Op de Belgische nationale feestdag hadden heel wat landgenoten hun zinnen gezet op een prominente rol. 

    

   De vlag ging nog maar naar beneden en daar was Wout van Aert, de enige  echte Koning der Belgen in deze Tour, al. In zijn groene trui effende hij nog maar eens het pad voor wat een geweldige dag zou worden voor Jumbo-Visma.

    

   Op de Aubisque rookten Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar eerst nog de vredespijp, maar op de gloednieuwe Col de Spandelles zat het spel toch op de wagen. 

    

   Pogacar probeerde tot vijf keer toe om van Vingegaard af te komen, maar de koele Deen volgde telkens gezwind.

   Pogacar valt, Van Aert knijpt witte trui dood

   De als vooraf gevaarlijk aangekondigde afdaling zorgde wel voor verschil tussen de twee kemphanen. Eerst ging de gele trui bijna tegen de vlakte, waarna de witte wel in de graskant verzeild raakte. Vingegaard reed niet door en wachtte op Pogacar, een handshake volgde.

    

   Op de slotklim richting Hautacam bleef een ijzersterke Van Aert voorop met enkel nog Daniel Felipe Martinez en Thibaut Pinot in zijn wiel. Hij mocht even dromen van de bollentrui (mogelijk bij ritwinst), maar al snel bleek dat Vingegaard zijn zinnen op de rit had gezet.


   Op iets meer dan vier kilometer van het einde werd Van Aert bij de lurven gevat door zijn ploegmaats, waarna hij zich als modelploegmaat meteen op kop zette voor zijn kopman. 

    

   Een paar honderd meter later kneep Van Aert vervolgens Pogacar helemaal dood, waarna Vingegaard aan een ware triomftocht begon richting zijn tweede ritzege, de bollentrui en waarschijnlijk ook Tour-winst.

    

   En Van Aert? Die werd doodleuk derde in de zwaarste bergrit van deze Tour. Ongezien!

   Rituitslag Stage 18Rituitslag Stage 18

     naamploegresultaat
   1Jonas VingegaardTJV3:59:50
   2Tadej PogacarUAD+1:04
   3Wout van AertTJV+2:10
   4Geraint ThomasIGD+2:54
   5David GauduGFC+2:58
   6Alexey LutsenkoAST+3:09
   7Daniel MartínezIGD+3:09
   8Sepp KussTJV+3:27
   9Aleksandr VlasovBOH+4:04
   10Thibaut PinotGFC+4:09