Aanvaller Mads Pedersen verandert het geweer van schouder en wint in Saint-Etienne

  Tour de France: Rit 13
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 192.6 km
  location 13:18: Le Bourg-d'Oisans - 17:31: Saint-Étienne
  trophy Mads Pedersen
  einde
  startfinish
  0306090120150192.6

   In Denemarken is het niet gelukt, in Saint-Etienne wél: een oppermachtige Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft de 13e etappe in de Tour de France gewonnen, goed voor de 3e Deense ritzege in 4 dagen. De Deen speculeerde niet op zijn sprint en trok ten aanval in een ritje dat in de kleren zal kruipen. De meeste sprintersploegen waren te vroeg opgerookt, anderen schoten te laat wakker en Jumbo-Visma haalde zijn neus op voor een vrij “goedkope” kans in deze slijtageslag.  

   Rit 13 van de Tour in een notendop

   • Winnaar van de dag: Mads Pedersen had al een wereldtitel , Gent-Wevelgem en Kuurne op zijn palmares staan, maar een rit in een grote ronde ontbrak nog. Naar Saint-Etienne speculeerde hij niet op zijn sprint, maar koos hij resoluut voor het offensief. Hij toonde zich zowel sterk als slim: "de beste man heeft vandaag gewonnen", concludeerde José De Cauwer.
    
   • Verliezers van de dag: Filippo Ganna en Stefan Küng hadden net als Pedersen voor het eerst van Toursucces kunnen proeven, maar toen het in de kopgroep ontplofte in de finale, gaven de regerende wereldkampioen en Europese kampioen tijdrijden verrassend genoeg niet thuis.
    
   • Pechvogel van de dag: Lotto-Soudal wou een van de laatste kansen voor sprinter Caleb Ewan niet laten liggen. Een dagje hard labeur dus voor de knechten, in de jacht op de vluchters. Maar toen Ewan in een ogenschijnlijk onschuldige bocht onderuit ging, konden alle plannen de vuilnisbak in.
    
   • Morgen: Geen tijd om te herstellen van de razende overgangsrit naar Saint-Etienne, want morgen finishen we al in Mende, vlak na een klim van 2e categorie. Opnieuw iets voor de vluchters, denk je dan, al hoef je niet verbaasd te zijn als de klassementsmannen of zelfs jongens als Van Aert en Matthews het laatste woord zullen hebben.

   Dure kaartjes voor de vlucht

   Het zware menu in de Alpen was blijkbaar niet op de maag gaan liggen van het peloton, want het eerste wedstrijduur werd tegen een gemiddelde van bijna 52 km/u afgejakkerd.

    

   De winnende cijfers van de ontsnappingstombola waren uiteindelijk: 24 (Filippo Ganna), 64 (Matteo Jorgenson), 88 (Fred Wright), 94 (Stefan Küng), 171 (Mads Pedersen), 176 (Quinn Simmons) en 196 (Hugo Houle).

    

   Omdat Alpecin-Deceuninck en Lotto-Soudal zich snel in de spits van het peloton nestelden, leek de vlucht ten dode opgeschreven. Maar toen Caleb Ewan, de aas van Lotto, tegen de grond ging, werden de kaarten opnieuw geschud.

    

   De Alpecin-jongens werden in de loden hitte uiteindelijk één voor één gaar gekookt en BikeExchange (voor Groenewegen en Matthews) wachtte te lang om te achtervolgen en moest uiteindelijk spitsroeden lopen. Het jachtseizoen was voorbij.

   Niets te doen aan Pedersen

   Voor de koplopers (minus Simmons, die in een eerdere fase moest passen) was het zwaaien met de witte vlag van de sprintersploegen het sein om de strijd om de dagzege in te zetten.

    

   De zaak was uiteindelijk snel beklonken: één versnelling van Pedersen en het trio Ganna, Küng en Jorgenson (misschien niet toevallig de aanstokers van de vlucht) ging overboord.

    

   De schuchtere prikjes van Houle en Wright werden door Pedersen vakkundig afgeslagen. In de sprint had de ex-wereldkampioen een straatlengte voorsprong. Het is al de 3e Deense zege in 4 dagen tijd (na Cort Nielsen en Vingegaard).

    

   Voor de klassementsmannen werd het uiteindelijk de verhoopte "halve rustdag". Wout van Aert kon zowel bij de tussensprint als aan de finish nog wat extra punten sprokkelen, zodat zijn voorsprong voor groen van gigantisch groot is uitgegroeid naar astronomisch groot.

   Rituitslag Stage 13Rituitslag Stage 13

     naamploegresultaat
   1Mads PedersenTFS4:13:03
   2Fred WrightTBV+0
   3Hugo HouleIPT+0
   4Stefan KüngGFC+30
   5Matteo JorgensonMOV+30
   6Filippo GannaIGD+32
   7Wout van AertTJV+5:45
   8Florian SénéchalQST+5:45
   9Luca MozzatoBBK+5:45
   10Andrea PasqualonIWG+5:45