Teuns zorgt voor Belgische hoogdag in Tour, ontketende Pogacar verovert geel

  Tour de France: Rit 8einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekOyonnax - AankomstLe Grand-Bornand -
  Afstand150,8 km
  020406080100120150.8

   Dylan Teuns heeft in de eerste bergrit van de Tour de France voor een tweede Belgische ritzege gezorgd, zijn tweede uit zijn carrière. Teuns kon in een dollemansrit over 3 cols de indrukwekkende Tadej Pogacar net afhouden. Pogacar neemt het geel over van Mathieu van der Poel, die niet al te lang aandrong. Wout van Aert komt op plaats 2 in de stand.

   De 8e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Na zijn prestigieuze ritzege op La Planche des Belles Filles in 2019 bleef Dylan Teuns (29) een beetje ter plaatse trappelen. Hij miste veel afspraken, maar deze ritzege smaakt extra zoet. Is dit zijn volledige doorbraak?

   • Winnaar van de dag (2): Tadej Pogacar had zijn uitdagers, als die er nog waren, in de tijdrit al samengeveegd in een hoekje. Daar deed hij vandaag nog een schepje bovenop. De soevereine Sloveen kan in een zetel naar Parijs reizen.

   • Doorzetter van de dag: Wout van Aert zette vol in op geel, maar was uiteraard niet opgewassen tegen een oppermachtige Pogacar. Dankzij zijn ijzersterke kop bezet hij wel nog altijd de 2e plaats in het klassement. Blijft hij die plaats verdedigen?

   • Morgen: Daags voor de eerste rustdag krijgen we in de tweede Alpenrit de eerste aankomst bergop in deze Tour. Lepelt de Sloveense gele trui in Tignes iedereen nog eens naar binnen?

   Samenvatting van rit 8 met juichende Teuns, en Pogacar die Tour nu al naar zijn hand zet

   Wout van Aert wil, maar geraakt niet weg

   "Ze koersen alsof ze geen roadbook hebben: elke dag zien we een klassieker." 

    

   Onze commentatoren kregen ook op le huitième jour van de Tour een etappe om duimen en vingers bij af te likken. 

    

   In barre weersomstandigheden moesten we een telraam nuttigen om het aantal aanvallen in de lange studieronde te noteren. 

    

   Een hyperactieve Wout van Aert bewoog hemel en aarde om weg te raken, maar een alerte Tadej Pogacar schaduwde de Belgische kampioen. 

    

   Een passieve Mathieu van der Poel, vrijwel meteen geïsoleerd, toonde zich een hele dag apathisch en had bij de start mentaal al afscheid genomen van zijn gele trui. 

   VIDEO: Van Aert krijgt geen vrijgeleide

   Teuns haalt Woods van zijn wolk

   De toppers in het klassement kregen uiteindelijk geen toegangsbewijs voor een omvangrijke kopgroep met enkele ronkende namen, die weliswaar al volledig uitgeteld waren in het klassement. 

    

   Michael Woods leek er over de beste papieren te beschikken, maar de tweetrapsraket Col de Romme en Col de la Colombière had nog enkele prettige plotwendingen in petto. 

    

   Zo kwam Dylan Teuns uit een schijnbaar verloren positie tot bij de Canadese tête de la course, die op 2 kilometer van de laatste top de ritzege helemaal door zijn handen zag glippen. 

    

   Teuns had bergop uitstekend ingedeeld en mocht dankzij zijn zelfkennis en gouden benen dromen van een ritzege in Le Grand-Bornand.

   VIDEO: Teuns gaat op zoek naar Woods

   Pogacar rolt iedereen op, op Teuns na

   Het gevaar kwam echter uit het favorietengroepje. Tadej Pogacar besloot om de Tour na 8 dagen nog wat meer in een wurggreep te houden. 

    

   De Sloveen was helemaal ontketend, fladderde - nota bene op zijn buitenblad - van het ene stationnetje naar het andere mikpunt en had op de top van de Colombière een achterstand van amper 12 seconden op Teuns. 

    

   Maar Pogacar hoefde geen risico's meer te nemen en Teuns reed een vlekkeloze afdaling. 

    

   Onze landgenoot boekte dankzij een meesterwerkje na 2019 een nieuwe ritzege in de Tour, Pogacar heeft de rest nog wat meer gedegradeerd. 

    

   Een schouderklopje was er ook voor Van Aert, die met al zijn weerbaarheid de schade (2e op 1'48") nog enigszins beperkte op de gele Pogacar, die normaal gezien vertrokken is voor een heerschappij tot in Parijs.

   VIDEO: Geniet nog eens mee van de slotfase van de zege van Teuns

   Benoot: “Ik ben nog niet 100 procent”

   Dé Belg van de dag was natuurlijk Dylan Teuns, maar ook Tiesj Benoot reed zich vandaag in de kijker. Even zat hij zelfs samen met ploegmaat Kragh Andersen op kop, maar uiteindelijk kwam hij te kort om mee te doen voor de ritzege.

    

   “Het ging beter dan ik gedacht had. Er werd lang gekoerst vooraleer er een groep wegreed. Pogacar koerste zelf ook mee. We reden met 20 man weg en hij zat erbij. Bora-Hansgrohe heeft toen het gat dicht gereden, maar daar zag je al dat hij zich heel goed voelde."

    

   "Uiteindelijk raakte we met zo’n 15 renners voorop, met Kragh Andersen en ik erbij. In de afdaling van de eerste col van eerste categorie zijn we nog weggereden, maar ik ben nog niet 100 procent. Het gaat beter en beter, zeker na gisteren. Ik hoop nu volledig te herstellen en dan komen er nog veel kansen.”

    

   De rit leverde weer een strijd van man tegen man op, met Tadej Pogacar als dé uitblinker bij de klassementsrenners. Ook Benoot kon alleen bewonderend toekijken bij de demonstratie van de Sloveen. “Ik heb er wel van genoten om hem te zien passeren, dat was indrukwekkend. Je zag de klassementsrenners één voor één passeren. Dit is reclame voor het wielrennen.”

   Vangramberen: "Overwinning voor zijn overleden grootvader"

   Vangramberen: "Pogacar heeft alles en iedereen aan flarden gereden"

   Rituitslag Rit 8Rituitslag Rit 8

     naamploegresultaat
   1Dylan TeunsTBV3:54:41
   2Ion IzagirreAPT+44
   3Michael WoodsISN+47
   4Tadej PogacarUAD+49
   5Wout PoelsTBV+2:33
   6Simon YatesBEX+2:43
   7Aurélien Paret-PeintreACT+3:03
   8Guillaume MartinCOF+3:03
   9Mattia CattaneoDQT+4:07
   10Jonas VingegaardTJV+4:09

   Fase per fase

   1. 17 uur 18. Intussen strompelen "de uitdagers" van Pogacar binnen, maar zij moeten nu nog meer focussen op ereplaatsen. Van Aert bereikt ook de finish op 5'44". Hij mag tevreden zijn van zijn dag. Knap gestreden! .
   2. 17 uur 14. Izagirre wordt op 44 seconden 2e, dan zien we Woods en Pogacar. .
   3. 17 uur 13. Teuns torent boven iedereen uit! Chapeau, Dylan Teuns! Hij deelde de Colombière meesterlijk in en houdt na een geweldige afdaling stand. Laat dit nummertje vooral niet in de schaduw van de dominantie van Tadej Pogacar staan. Zijn ploeg Bahrein-Victorious wint voor de tweede dag op rij. .
   4. Laatste km. Daar is de vod, zo meteen volgt de verlossing. Na La Planche des Belles Filles in 2019 volgt nu (eindelijk) de bevestiging in Le Grand