Tadej Pogacar slaat iedereen weer met verstomming, Mathieu van der Poel redt gele trui

  Tour de France: Rit 5einde
  18 °Cindividuele tijdrit
  VertrekChangé - AankomstLaval -
  Afstand27,2 km
  0102027.2
   8,8km - Saint-Jean-sur-Mayenne
   1Tadej PogacarUAE Team Emirates10:38
   2Wout van AertJumbo - Visma+6
   3Mathieu van der PoelAlpecin - Fenix+6
   17,2km - Bonchamp-lès-Laval
   1Tadej PogacarUAE Team Emirates20:04
   2Stefan KüngGroupama - FDJ+17
   3Wout van AertJumbo - Visma+21
   27,2km - Laval
   1Tadej PogacarUAE Team Emirates32:00
   2Stefan KüngGroupama - FDJ+19
   3Jonas VingegaardJumbo - Visma+27

   Heeft Tadej Pogacar (UAE) de Tour de France nu al in een beslissende plooi gelegd? De Sloveen verpulverde iedereen met een machtige tijdrit. Wout van Aert (Jumbo-Visma) moest vrede nemen met een 4e plaats, Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) imponeerde met een 5e tijd en blijft in het geel.

   Rit 5 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Tadej Pogacar pakte op de voorlaatste dag van de Tour van vorig jaar uit met een buitenaardse tijdrit (die hem de eindzege opleverde) en dat doet hij in Laval dunnetjes over. Ondanks zijn frêle gestalte blaast hij op een parcours voor tempobeulen de specialisten en klassementsmannen weg.
    
   • Winnaar van de dag (2): Mathieu van der Poel zit zelden op een tijdritfiets, maar zijn ongekende motor en ongebreidelde vechtlust brengen hem wel tot op de 5e plaats, in nagenoeg exact dezelfde tijd als specialist Wout van Aert. Op die manier behoudt hij zijn gele trui.
    
   • Verliezers van de dag: De gehavende Primoz Roglic kon met 43 seconden de schade nog enigszins beperken, maar de rekening voor de toppers van Ineos was groot. De beoogde kopman Carapaz kwam op 1'43" binnen, zijn ploegmaats Richie Porte en Geraint Thomas deden het niet veel beter.
    
   • Morgen: De rit naar Châteauroux is opnieuw op maat van de sprinters.

   Pogacar slaat een eerste slag

   Op het glooiende tijdritparcours naar Laval waren de Denen Bjerg, Asgreen en Vingegaard lange tijd in hun sas, maar het was Stefan Küng die zijn billen het langst in de hot seat mocht planten.

    

   Een duel met Wout van Aert kondigde zich aan, al had Tadej Pogacar daar andere gedachten over. De titelverdediger wist toen al dat er voor zijn gehavende landgenoot-rivaal Primoz Roglic niet meer dan schade beperken inzat. Hij kon dus op de 5e dag al een serieuze slag slaan.

    

   Pogacar zette bij het eerste tussenpunt een formidabele tijd neer, die hij alleen maar bevestigde bij de volgende meetpunten. Küng wist toen al hoe laat het was, want ook Van Aert gaf steeds meer terrein prijs.

    

   De dagzege kon Pogacar niet meer ontsnappen, maar zat ook de gele trui erin? Julian Alaphilippe was geen bedreiging voor Mathieu van der Poel, hij had niet de benen van Pau 2019. Van der Poel leek met zijn weinige tijdritervaring een gele kanarie voor de kat. Niets was minder waar.

    

   Bij elk tussenpunt evenaarde Van der Poel akelig precies de tijden van Van Aert en dat volstond om uiteindelijk zijn fiets op de 5e plaats te parkeren. 8 seconden houdt hij van zijn voorsprong over op Pogacar, Van Aert staat nu 3e op een halve minuut.

   VIDEO: Pogacar blaast Küng weg met 18 seconden en wint tijdrit

   VIDEO: Van Aert komt binnen met de vierde tijd: "Nog een fors sprintje"

   VIDEO: Van der Poel behoudt zijn gele trui: "De leeuw is binnen"

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD32:00
   2Stefan KüngGFC+19
   3Jonas VingegaardTJV+27
   4Wout van AertTJV+30
   5Mathieu van der PoelAFC+31
   6Kasper AsgreenDQT+37
   7Primož RoglicTJV+44
   8Mattia CattaneoDQT+55
   9Richie PorteIGD+55
   10Alexey LutsenkoAPT+1:00

   Fase per fase

   1. 17 uur 26 match afgelopen
   2. 17 uur 24. Man, man, man. Wat een kerel is die Van der Poel toch. José De Cauwer.
   3. 17 uur 23. Van der Poel behoudt zijn gele trui: "De leeuw is binnen".

    Van der Poel behoudt zijn gele trui: "De leeuw is binnen"

   4. Van der Poel behoudt geel. Mathieu van der Poel eindigt zowaar 5e in de tijdrit, op een zucht van Wout van Aert. Hij houdt uiteindelijk een handvol seconden over op Pogacar voor het geel. . 17 uur 22.
   5. 17 uur 22. De gele man smijt zich in ieder geval volledig op het slothellingetje. .
   6. 17 uur 21. Van der Poel houdt nog een drietal seconden over op Pogacar om het geel en hij zit in de laatste kilometer. Spannend! .
   7. Alaphilippe. Alaphilippe is nooit echt in aanmerking gekomen voor het geel. Hij wordt 13e, op 1'11". . 17 uur 21.
   8. Carapaz net niet in top 20. Het eindverdict voor Carapaz: 1'43" verlies op Pogacar. . 17 uur 18.
   9. 17 uur 18. Volgens het virtuele klassement heeft Van der Poel nog 10 seconden over op Pogacar. Dat zou hij moeten kunnen vasthouden. .
   10. 17 uur 17. Carapaz zit nu al aan de tijd van Pogacar en hij moet nog een kilometer afleggen. Dat wordt een pijnlijke zaak voor de Ecuadoraan. .
   11. 17 uur 17. Van Aert komt binnen met de vierde tijd: "Nog een fors sprintje".

    Van Aert komt binnen met de vierde tijd: "Nog een fors sprintje"

   12. 4e tijd voor Van Aert. Wout van Aert verliest uiteindelijk exact een halve minuut op Pogacar. Ook Küng en Vingegaard moet hij laten voorgaan. . 17 uur 16.
   13. Kelderman. Wilco Kelderman had geen goeie dag. Hij rijdt pas de 23e tijd, op 1'48". Hij zal een kleine terugval maken in het klassement. . 17 uur 15.
   14. 17 uur 15. Alaphilippe stampt groot. Dat is een veeg teken. Michel Wuyts.
   15. 17 uur 13. Bij Van Aert lijkt het moeizaam te gaan op het einde. Het verschil met de dartele Pogacar is groot. Voelt hij hier het gebrek aan koerskilometers voor de Tour? .
   16. 17 uur 13. Er moeten nog 5 renners binnenkomen: Kelderman, Van Aert, Carapaz, Alaphilippe en Van der Poel. .
   17. 17 uur 12. Dat moet pijnlijk zijn voor Küng: je bent hyperspecialist en wordt gevloerd door een wonderman. Michel Wuyts.
   18. 17 uur 12. Pogacar blaast Küng weg met 18 seconden en is op weg naar ritwinst.

    Pogacar blaast Küng weg met 18 seconden en is op weg naar ritwinst

   19. Pogacar in 32'00". Door een klein slippertje in de voorlaatste bocht geraakt Tadej Pogacar net niet onder de 32 minuten, maar hij blaast Küng wel weg met 18 seconden. . 17 uur 11.
   20. 17 uur 11. Pogacar schuwt ook in de slotmeters de risico's niet. Er komt een geweldige tijd aan. De dagzege lijkt een zekerheid. .