Mathieu van der Poel schiet als een raket naar gele droom op Mûr-de-Bretagne

  Tour de France: Rit 2einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPerros-Guirec - AankomstMûr-de-Bretagne -
  Afstand183,5 km
  0306090120150183.5

   Een dag na zijn ontgoocheling in de openingsrit van de Tour de France heeft Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) zich op machtige wijze gerevancheerd. Niemand had een antwoord op zijn demarrage op de Mûr-de-Bretagne. Hij neemt meteen ook de gele trui over van Julian Alaphilippe.

   De tweede etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Er is al meermaals voor gewaarschuwd: let extra op hem daags na een tegenslag of een ontgoocheling. Mathieu van der Poel kwam gisteren bleekjes voor de dag en miste een eerste afspraak met de geschiedenis, maar de 26-jarige Nederlander was bij zijn herexamen heer en meester. In al zijn gulzigheid is hij ook nog eens bergkoning.
    
   • Verliezer van de dag: Zo oppermachtig Julian Alaphilippe gisteren was, zo nederig moest hij vandaag het hoofd buigen voor zijn Nederlandse concurrent. Alaphilippe was vandaag niet goed genoeg, maar was er als de kippen bij om zijn opvolger te feliciteren.
    
   • Opvallend: Tadej Pogacar en Primoz Roglic lossen elkaar van geen vin. Gisteren deelde Roglic een eerste tikje uit, vandaag won Pogacar het spel met de bonificatieseconden.
    
   • Morgen: We maken ons op voor de eerste massasprint in de Tour de France. Met Tim Merlier als speerpunt van Alpecin-Fenix of primeert het geel van Mathieu van der Poel?

   Mathieu van der Poel verovert geel na demonstratie op de Mûr-de-Bretagne

   Eerste aanval op de Mûr-de-Bretagne: bonificatieseconden

   Moedig of overmoedig? Bij de eerste passage over de Mûr-de-Bretagne, met de top op 15 kilometer van de finish, schoot Mathieu van der Poel al een eerste pijl af. 

    

   Alle andere tenoren bleven in de wachtkamer zitten, maar op de top was de gokkende Van der Poel al terug bij af. 

    

   Hij nam bij de generale repetitie - pienter als hij is - wel nog 8 bonificatieseconden voor zijn rekening, Tadej Pogacar en Primoz Roglic verdeelden de 5 en 2 tellen onder elkaar.

    

   In een vrij klassieke rit - met Edward Theuns als meest strijdlustige renner - legde Ineos-Grenadiers daarna een moordend tempo op richting het ultieme examen van de Bretoense lekkernij. 

   Van der Poel pakt bonificatieseconden voor Pogacar en Roglic

   Tweede aanval op de Mûr-de-Bretagne: ritwinst en geel

   Nairo Quintana en Sonny Colbrelli kwispelden bij de tweede gang, maar kort na de vod van de laatste kilometer schoot Van der Poel als een komeet weg. 

    

   Misschien dachten enkele uitdagers toen nog dat het te vroeg was, maar ze kregen één voor één op hun appel. 

    

   De Nederlandse adelaar fladderde op zijn tweede dag in de Tour onhoudbaar naar de dagzege en wees met zijn vinger naar de hemel. 

    

   Hij plaatste zijn handtekening en realiseert waar zijn legendarische overleden grootvader nooit in geslaagd is: de maillot jaune in ontvangst nemen.

    

   In het nieuwe klassement heeft hij nu 8 seconden op Alaphilippe en 13 en 14 tellen op het Sloveense broederpaar.

   Bekijk de spannende slotfase met een ijzersterke Van der Poel

   Alaphilippe: "Mathieu was te sterk, hij is een mooie gele trui"

   • Julian Alaphilippe (speelt geel kwijt): "Het is altijd leuk om een opvallende trui te mogen dragen in de Tour, ik denk dat ik ze allemaal al eens gedragen heb. Ik heb van niets spijt, ik heb het maximum gegeven. Ik ga dan ook geen excuses zoeken. Ik voelde al meteen dat ik zware benen had, eigenlijk al toen het zo snel ging bij de eerste passage op de Mûr de Bretagne. Mathieu was gewoon te sterk vandaag. Hij verdient dit. Hij zal een mooie geletruidrager zijn."

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2