Sepp Kuss soleert in "zijn" Andorra, Tadej Pogacar met de vingers in de neus naar rustdag

  Tour de France: Rit 15einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekCéret - AankomstAndorra la Vella -
  Afstand191,3 km
  0306090120150191.3

   Jumbo-Visma is zijn Tour de France na de opgave van Primoz Roglic stevig aan het opsmukken. Na de zege van Wout van Aert op de Mont Ventoux won Sepp Kuss de eerste tocht door de Pyreneeën. Van Aert, die meedoet voor de bollen, effende het pad voor zijn Amerikaanse ploegmaat. Bij de favorieten counterde Tadej Pogacar de prikjes met sprekend gemak.

   De 15e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jumbo-Visma zat na de opgave van Primoz Roglic in zak en as, maar een week later is de hemel helemaal opgeklaard. Ze namen een risico door met z'n drieën (Wout van Aert, Steven Kruijswijk en Sepp Kuss) mee te glippen in de kopgroep en kopman Jonas Vingegaard zo nagenoeg alleen in het peloton achter te laten, maar aan het einde van het verhaal zijn er alleen maar lachende gezichten.

   • De strijd bij de favorieten: Ineos elimineerde de knechten van Tadej Pogacar, maar de Sloveen blijft ook aan het einde van de tweede week soeverein. Zowat elke klepper schudde wel eens aan de boom, maar er viel in Andorra niets in hun mandjes.

   • De strijd voor de bollen: Met Wout Poels (74), Michael Woods (66), Nairo Quintana (64) en Wout van Aert (64) scheiden zich 4 duidelijke hoofdrolspelers af. De Belgische kampioen, die vandaag ook de prijs voor de strijdlust ontving, koerst dus nog met een extra doel rond in de slotweek.

   • Morgen: Het peloton rust maandag een dagje uit. Dinsdag pikken we de draad op met veel klimwerk, al worden de sleutelritten opgespaard tot woensdag en donderdag.

   Samenvatting van vluchtersrit in de Tour, en zegevierende Sepp Kuss

   Wout van Aert is 3e in het bollenklassement

   Met UAE, Alpecin-Fenix en Intermarché-Wanty-Gobert hadden slechts 3 teams geen mannetje mee in het halve peloton dat behoorlijk snel was weggereden.

    

   Groupama-FDJ wilde het bedje spreiden voor David Gaudu, de andere vluchters lachten dankbaar in hun vuistje. 

    

   Met Wout van Aert, Dylan Teuns en Thomas De Gendt was de Belgische inbreng in de kopgroep van 32 ruim, maar voor Teuns en De Gendt lag deze kost te zwaar op de maag. 

    

   Van Aert was dan weer bezig met een koers in de koers en bekende kleur: hij heeft van de bergtrui een doel gemaakt en houdt zijn kansen bij het ingaan van de slotweek meer dan gaaf.

   VIDEO: Van Aert sprokkelt bergpunten

   Sepp Kuss spreekt zijn terreinkennis aan

   Voor de dagzege had de Belgische kampioen zich ook duidelijk weggecijferd voor ploegmakker Sepp Kuss, die de aas met dienst was. 

    

   De Amerikaan negeerde de slopingswerken van Nairo Quintana - de primus op het dak van de Tour - en schoot zijn pijl af op de laatste hindernis van de dag.

    

   Kuss, die resideert in Andorra, bezigde zijn terreinkennis en bereikte de top met een voorsprong van 20 seconden op Alejandro Valverde. 

    

   Met stalen zenuwen zette de Amerikaan zijn tanden in de afzink, in het oude stadscentrum volgde de beloning voor de meesterknecht van Roglic.

   VIDEO: Kuss versnelt en laat Valverde achter

   Voorsprong van Tadej Pogacar blijft intact

   UAE legde de vluchters geen strobreed in de weg, maar in de finale zat Tadej Pogacar helemaal geïsoleerd. 

    

   De Sloveen zag een getelefoneerde aanval van Ineos van hier tot in Tokio op zich afkomen en het afweergeschut was van zeer goeie kwaliteit. 

    

   Slag om slinger scherpten Richard Carapaz, Jonas Vingegaard en Rigoberto Uran hun messen, maar niemand kon de juiste zet tevoorschijn toveren in het steekspel. 

    

   De toppers bereikten klassikaal de finish, al was Guillaume Martin - vrij logisch na zijn inspanningen van gisteren - weer het kind van de rekening.

   VIDEO: Vingegaard bestookt favorieten, maar die volgen makkelijk

   Ritwinnaar Kuss: "Na dat werk van Van Aert wil je het ook afmaken"

   "Het is ongelofelijk. Ik heb er geen woorden voor", glimlachte de Amerikaanse ritwinnaar.

    

   "Eerlijk: ik heb veel afgezien in deze Tour. Ik miste jus in mijn benen, maar ik woon in Andorra en ik was heel gemotiveerd voor deze ritzege."

    

   "Mijn benen waren eindelijk weer goed en mijn vriendin en haar familie supporterden voor mij op de slotklim."

    

   "Ik ken de col, maar ik negeer de Col de Beixalis vaak op training, want het is een lastige beklimming. Het eerste deel was lastig: ik wist dat ik kon standhouden als ik daar een gat had."

    

   Kuss strooide ook met lof naar ploegmakker Wout van Aert. "Hij nam de vallei voor zijn rekening en dan wil je het werk van zo'n kampioen afmaken."

    

   Met Jonas Vingegaard heeft Jumbo-Visma nog een ijzer in het vuur voor het klassement. "We hebben slechts 5 renners in koers en we mikken op ritzeges, maar nu ik deze klus heb geklaard, zal ik Jonas tot het einde steunen."

   Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15

     naamploegresultaat
   1Sepp KussTJV5:12:06
   2Alejandro ValverdeMOV+23
   3Wout PoelsTBV+1:15
   4Ion IzagirreAPT+1:15
   5Ruben GuerreiroEFN+1:15
   6Nairo QuintanaARK+1:15
   7David GauduGFC+1:15
   8Daniel MartinISN+1:22
   9Franck BonnamourBBK+1:22
   10Aurélien Paret-PeintreACT+1:22

   Fase per fase

   1. 17 uur 46. Van Aert begeleidt de favorieten naar de finish. Er is geen afscheiding tussen de kanonnen, al zal G.Martin er wegvallen. .
   2. 17 uur 42. 1. Kuss 2. Valverde 3. Poels 4. Izagirre 5. Guerreiro .
   3. 17 uur 41. Kuss maakt het af met glans! Jumbo-Visma heeft misschien een risicootje genomen door met 3 man mee te glippen, maar het plan pakt perfect uit: Wout van Aert offerde zich op, Steven Kruijswijk was niet goed genoeg, maar Sepp Kuss maakt er toch een gloriedag van. Hij soleert naar de zege in zijn uitvalsbasis Andorra. .
   4. Laatste km. Jumbo-Visma kan met een glimlach naar de rustdag: Sepp Kuss snelt onder de vod door. . 17 uur 39.
   5. 17 uur 39. Van Aert moet even corrigeren in de afzink. O'Connor profiteert ervan om weer aan te sluiten. De strijdlust is overigens voor de Belgische kampioen. .
   6. 17 uur 37. Nog 3 kilometer. Het technische gedeelte is stilaan achter de rug. Kuss zit op een bijtrapstuk, maar ruikt - naast zijn stal - ook de dagzege.  .
   7. 17 uur 36. Bij de kleppers krijgt Vingegaard Van Aert nog als begeleider tijdens de afdaling. Zij gaan in elkaars zog de finish bereiken. Tenzij er nog eentje een schuiver zou maken... .
   8. 17 uur 35. Het bergklassement na deze 15e etappe. 1. Wout Poels (Bahrein-Victorious), 74 2. Michael Woods (Israel Start-Up Nation), 66 3. Wout van Aert (Jumbo-Visma), 64 4. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), 64 5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo), 41 .
   9. 17 uur 34. Nog 7 kilometer. Kuss kan zich geen moment van verslapping veroorloven in deze technische afdaling. De 41-jarige Valverde schuwt de risico's niet, maar komt geen meter dichter. .
   10. 17 uur 32. Ook de favorieten zijn boven. Ze doen dat in elkaars gezelschap. Bij de kopgroep hebben Poels (6) en Quintana (4) hun puntentotaal overigens nog aangedikt.  .
   11. 17 uur 30. Nog 10 kilometer. Kuss kan geenszins freewheelen. Valverde zet hem nog altijd onder druk. De chrono blijft sprongen maken: nu eens 15 seconden, dan weer 20 tellen. .
   12. 17 uur 30. Pogacar countert alle bewegingen schijnbaar met de vingers in de neus. Na een kleine surplace pikken ook Kelderman en O'Connor weer aan, Loetsenko speelt jojo.  .
   13. 17 uur 28. Uran ondergaat zowaar een metamorfose en deelt nog wat klappen uit, gevolgd door Carapaz. Maar het vijftal lost elkaar voor geen meter: Pogacar, Vingegaard, Carapaz, Mas en Uran.  .
   14. Col de Beixalis. De klimkilometers zijn voorbij. Pompen we de spanning toch een beetje op? Kuss bereikt de top met een bonus van 18 seconden op Valverde. De Amerikaan kent dit terrein natuurlijk als zijn broekzak. . 17 uur 27.
   15. 17 uur 25. Valverde is natuurlijk zo'n taaie vos. Het verschil schommelt tussen 25 à 30 seconden. Overleeft de Amerikaan de afdaling in zijn eentje? Vingegaard legt er nog een tweede laagje op, maar ook nu maakt hij geen schade. .
   16. 17 uur 24. Vingegaard zet favorieten onder druk, maar die geven geen krimp.

    Vingegaard zet favorieten onder druk, maar die geven geen krimp

   17. 17 uur 23. Nog 1 kilometer tot de top. Kuss ziet hoe Valverde meer en meer plooit. Bij de toppers is het nu aan Vingegaard. Ook hij kan Pogacar, Carapaz, Uran en Mas niet droppen. Het is allemaal nog een beetje met de handrem. Zijn ze bang om op een counter te lopen? .
   18. 17 uur 23. We hadden het niet mogen zeggen. Pogacar schudt de rest even wakker, maar het lijkt eerder een schijnbeweging.  .
   19. 17 uur 23. O'Connor versnelt, Kelderman brengt andere favorieten terug.

    O'Connor versnelt, Kelderman brengt andere favorieten terug

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
   2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
   3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
   4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
   5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
   6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
   7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
   8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
   9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
   10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
   11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
   12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
   13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
   14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
   15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
   16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
   17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
   18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
   19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
   20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
   21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar