Monumentale Wout van Aert plant zijn Belgische vlag op de Mont Ventoux!

  Tour de France: Rit 11einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSorgues - AankomstMalaucène -
  Afstand198,9 km
  0306090120150198.9

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft geen tijdrit of massasprint nodig gehad om het zegegebaar te maken in deze Tour de France: de Belgische kampioen was heer en meester in de loodzware bergetappe met twee beklimmingen van de Mont Ventoux. Van Aert liet zijn medevluchters op 33 kilometer van de finish in de steek. Bij de tenoren toonde Tadej Pogacar (UAE) voor het eerst sporen van kwetsbaarheid na een aanval van revelatie Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), maar hij verloor geen tijd.

   Rit 11 in de Tour in de notendop

   • Winnaar van de dag: Wout van Aert had al 3 sprintzeges achter zijn naam staan in de Tour, maar nu verbluft hij met een zege in een bergrit, over 2 beklimmingen van de mythische Mont Ventoux dan nog. Hij had het alvast niet gestolen, want was in zowat elke ontsnapping de motor en had aan het einde ook de meeste paardenkracht onder de motorkap.
    
   • Verliezer van de dag: Ben O'Connor was de revelatie van de bergrit naar Tignes, die hem naar de 2e plaats in de stand katapulteerde. Voor die inspanningen betaalt hij nu een prijs, want met 4 minuten aan de broek valt hij terug in de stand.
    
   • Statistiek: Na Dylan Teuns zorgt Wout van Aert al voor de 2e Belgische ritzege in een bergrit in deze Tour. Het is van 1980 geleden dat de Belgen daarin slaagden.
    
   • Morgen: Gaan we wellicht weer sprinten, in Nîmes. Het zal toch niet weer voor Van Aert zijn, zeker?

   Samenvatting van de Ventoux-rit met sublieme zege van Van Aert

   Actieve Alaphilippe in de openingsfase

   Voor het eerst in de Tourgeschiedenis werd de Mont Ventoux 2 keer in 1 etappe aangedaan. De aankomst lag niet op de top, maar wel in het "Belgische" dorp Malaucène.

    

   Een etappe voor de geschiedenisboeken, daar had wereldkampioen Alaphilippe wel zin in. Hij animeerde een vroege vlucht, eerst met bolletjestrui Quintana (die er pijnlijk snel doorzakte) en daarna met Dan Martin, Rolland en Perez.

    

   Van Aert legde zich niet zomaar bij die situatie neer. Hij zette een tegenaanval op poten, met onder meer 3 renners van Trek en ook nog de Belgen Van Avermaet en Meurisse. Pas met de eerste beklimming van de Ventoux in zicht kwam dat groepje aansluiten bij het kwartet met Alaphilippe.

    

   In het peloton kreeg de ploeg van gele trui Pogacar een cadeau van Ineos, dat er een uitputtingsslag van wou maken, waardoor UAE in de wachtkamer kon blijven.

    

   De koplopers kregen maximaal 5 minuten voorsprong, waardoor ze voortdurend binnen schot bleven. Die spanning bleef de hele rit lang zoemen: zouden ze nog terugkomen of zat de winnaar vooraan?

   Alaphilippe maakt de schifting

   Van Aert schrijft geschiedenis

   De eerste beklimming van de Ventoux werkte als een zeef: de 3 Treks (Mollema, Bernard en Elissonde), Alaphilippe, Meurisse, Van Aert, Durbridge en Perez waren de goudklompjes die overbleven.

    

   De 2e tocht over de Ventoux, nu vanaf de moeilijke kant, moest uitmaken wie klatergoud was en wie 24 karaats. Elissonde leek het juweeltje van Trek te worden, maar Van Aert liet hem eerst sudderen en ging er dan op en over. Op de top had hij bijna anderhalve minuut voorsprong.

    

   Bij de favorieten werd het plan van Ineos aan flarden geschoten door Vingegaard, een ploegmaat van Van Aert. O'Connor, de nummer 2 in de stand, lag er toen al af, dus iedereen wou zoveel mogelijk tijd terugpakken op de Australiër.

    

   Gele trui Pogacar had een zwak momentje, maar sloeg dankzij zijn riante voorsprong nooit in paniek en werd ook nog eens gered door de afdaling naar de finish, waardoor hij Vingegaard alsnog kon bijbenen.

    

   Die afdaling bleek ook geen onoverkomelijke horde voor Van Aert. In de straten van Malaucène kon hij al beginnen te vieren, samen met de vele Belgische fans. Een hoogdag voor het Belgische wielrennen, en dat in de tricolore trui.

   Van Aert gaat alleen op zoek naar leider Elissonde

   Straf! Van Aert gaat in de aanval op de Ventoux: solo op zoek naar de zege

   King of the Mountain! Beresterke Van Aert zegeviert in rit met 2 keer de Mont Ventoux

   Meurisse: "Meedoen voor de zege was niet realistisch geweest"

   Xandro Meurisse zorgde samen met Van Aert en Van Avermaet voor het Belgische kleurtje in de ontsnapping. Hij deed een verwoede poging om voor de favorieten uit te blijven, maar werd uiteindelijk 13e.

    

   "Als je mee bent, hoop je natuurlijk dat het beter zal uitdraaien. Ik had graag voor de zege gestreden, maar je moet ook realistisch zijn: Wout zou altijd beter zijn. Het is geen verrassing dat hij wint."

    

   "Het was een zot eerste uur, maar het was een goeie move om toch naar voren proberen te rijden. Ik had al 2-3 pijlen verschoten, maar voelde me toch nog goed."

    

   "Mijn ploegmaat Sbaragli kwam een paar keer zeggen: "Save the legs, this is your day", maar ik ben iemand die het beste van zichzelf wil geven als hij in een ontsnapping zit. De Tour is in ieder geval nog niet voorbij, ik zal er nog wel eens een rit uitkiezen."

   Mollema: "Van Aert is geen gewone"

   Bauke Mollema was samen met zijn ploegmaat Kenny Elissonde nog de grootste bedreiging voor Van Aert in de finale. "Toen hij aanging, moest ik het laten gaan. Van Aert is geen gewone, hij stak er echt bovenuit."

    

   "Voor ons verliep het nochtans perfect, want we wilden met veel renners mee zijn in de ontsnapping. Het was een speciale rit en dan wil je graag voorop rijden. Maar ik had natuurlijk nog liever gewonnen ook."

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

     naamploegresultaat
   1Wout van AertTJV5:17:43
   2Kenny ElissondeTFS+1:14
   3Bauke MollemaTFS+1:14
   4Tadej PogacarUAD+1:38
   5Rigoberto UránEFN+1:38
   6Richard CarapazIGD+1:38
   7Jonas VingegaardTJV+1:38
   8Alexey LutsenkoAPT+1:56
   9Wilco KeldermanBOH+1:56
   10Enric MasMOV+3:02

   Fase per fase

   1. 17 uur 40 match afgelopen
   2. 17 uur 39. O'Connor verliest 2e plaats. Ben O'Connor komt samen met Valverde over de finish, op 4 minuten van het groepje met Pogacar. Hij zal van de 2e naar de 5e-6e plaats terugvallen. .
   3. 17 uur 37. Naast nummer 2 O'Connor, die nog niet binnen is, zijn vooral de Spanjaarden (Mas en Bilbao net geland) en de Fransen (Martin en Gaudu) de grote verliezers van de dag. .
   4. 17 uur 36. Als een keizer zweept Van Aert de Belgische fans in Malaucène nog eens op. Hij geniet ten volle van zijn zege. .
   5. 17 uur 35. Loetsenko en Kelderman beperken de schade, zo'n 15 à 20 seconden. .
   6. 17 uur 35. In de slotkilometer is Vingegaard nog gegrepen door Pogacar en co. Met hun vieren sprinten ze naar de finish. "Toch een les onthouden: Pogacar is niet untouchable." .
   7. 17 uur 34. Meer dan een minuut achter Van Aert komen Elissonde en Mollema, in die volgorde, over de finish. .
   8. 17 uur 33. Van Aert voor de geschiedenis! Na Alaphilippe en Van der Poel heeft nu ook die andere van de Grote Drie zijn ritje meegepakt. En wat voor een! Een etappe voor de geschiedenisboeken. .
   9. Laatste km. Van Aert zit tussen het volk, bijna allemaal Belgen als we het aan de vlaggen mogen afleiden. Een schitterend moment. . 17 uur 32.
   10. 17 uur 32. Een Vlaamse feestdag. Nu al! Michel Wuyts.
   11. 17 uur 31. Het is binnen! Van Aert is beneden en weet dat het binnen is. Hij zoekt de camera op en balt zijn vuist. .
   12. 17 uur 30. Mollema en Elissonde verliezen nog wat meer tijd op Van Aert. "Hij rijdt ze allemaal naar de verdoemenis", stelt Michel Wuyts vast. .
   13. 17 uur 28. De Ventoux is van ons: De Gendt-Pauwels 5 jaar geleden en nu Van Aert. Michel Wuyts.
   14. 17 uur 27. Pogacar is tot op 15 à 20 seconden van Vingegaard genaderd. Het duo Kelderman-Loetsenko ligt ook niet gek veel achter dat trio met ook nog Carapaz en Uran. Het lijkt erop dat alles nog min of meer zal samenkomen vlak voor de finish. .
   15. 17 uur 26. Van Aert rijdt een vlekkeloze afdaling, het is de perfectie. Hij heeft nog geen enkele fout gemaakt bij zijn lijnen. Renaat Schotte vanop de motor.
   16. 17 uur 25. Van Aert zit intussen in de laatste 10 kilometer en in deze afdaling vliegen de kilometers er toch razendsnel af. Zonder onheil heeft de Belgische kampioen gewonnen spel. .
   17. 17 uur 24. Prijs voor de Strijdlust voor Elissonde. Misschien meer als troostprijs wordt aan Kenny Elissonde de Prijs voor de Strijdlust toegekend. Hij opende de debatten op de 2e beklimming van de Ventoux, maar werd snel teruggefloten door Van Aert. .
   18. 17 uur 23. Een sprintzege is verre van mis, maar dit blijft toch langer plakken. Een rit met 2 keer de Ventoux, daar komen ze over 20 jaar nog op terug. Michel Wuyts.
   19. Tijdsverschil. Van Aert behoudt zijn voorsprong van 1'10" op het duo Mollema-Elissonde. Vingegaard heeft de aansluiting met de 2 Treks niet kunnen maken, maar hij heeft wel nog altijd een halve minuut voorsprong op Pogacar-Uran-Carapaz. . 17 uur 21.
   20. 17 uur 20. Pogacar wordt in de afdaling voorbijgevlamd door Uran en Carapaz. Die zijn wellicht meer met Vingegaard bezig dan met de gele man. De Deen zou wel eens naar de 2e plaats kunnen springen, afhankelijk van hoe ver O'Connor terugvalt. .
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
   2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
   3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
   4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
   5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
   6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
   7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
   8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
   9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
   10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
   11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
   12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
   13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
   14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
   15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
   16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
   17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
   18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
   19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
   20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
   21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar