Peters is sterkste vluchter, Pogacar legt kwetsbaarheid Roglic en Bernal bloot

  Tour de France: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 141 km
  location 13:36: Cazères - 17:39: Loudenvielle
  trophy Nans Peters
  einde
  startfinish
  020406080100120141

   Nans Peters heeft de Franse pijn in de Tour verzacht met de ritzege in de eerste rit in de Pyreneeën. Ben Hermans eindigde als zesde. Bij de favorieten was Tadej Pogacar het alfamannetje. Hij gooide een bommetje en pakte zijn verloren tijd van gisteren terug. Adam Yates blijft in de gele trui.

   Etappe 8 in een notendop

   • Winnaar van de dag (1): Nans Peters bezorgde AG2R zijn eerste ritzege in de Tour sinds 2017. De jonge Fransman rijdt zijn derde grote ronde en wint zijn tweede etappe, geen gek gemiddelde voor een vrijbuiter.
   • Winnaar van de dag (2): Tadej Pogacar heeft niet zitten kniezen na zijn tijdsverlies in de waaiers van gisteren. Hij ging vandaag meteen in de tegenaanval en pakte bijna de helft van de verloren seconden terug. Straf nummertje.
   • Verliezer van de dag (1): Zal het er ooit van komen voor Thibaut Pinot? Door rugpijn moest de kopman van Groupama-FDJ snel afhaken. De rest van de Tour wordt een doelloze oefening voor de ploeg.
   • Verliezer van de dag (2): Echt zwaar zijn de gevolgen niet, maar er zal toch een en ander besproken worden bij Jumbo-Visma. Dumoulin stelde zich loyaal in dienst van Roglic, maar die toonde toch een beetje kwetsbaarheid.

   VIDEO: Peters wint rit 8!

   VIDEO: Pogacar toont spierballen, Yates behoudt geel

   Lange vlucht houdt stand, Roglic niet onaantastbaar

   Met de dolle waaierrit van gisteren nog in de benen was de bergrit naar Loudenvielle een kans bij uitstek voor een lange vlucht. Dertien renners zagen wel brood in deze etappe over de Col de Menté, de Port de Balès en de Peyresourde. Ben Hermans was de enige landgenoot in de ontsnapping, maar kon zich niet doorzetten.

    

   Ilnoer Zakarin was op meer dan een kwartier van leider Yates de best geklasseerde vluchter, dus liet het peloton begaan. De maximale voorsprong van de kopgroep snuffelde aan het kwartier, meer dan genoeg om het tot de streep uit te zingen. De strijd op twee fronten barstte los op de Port de Balès, de eerste col buiten categorie van deze Tour.

    

   Vooraan toonden Zakarin en Nans Peters zich de kwiekste klimmers. In het peloton ging het te snel voor Thibaut Pinot. De Franse chouchou kampte met rugklachten en zag zijn kansen op eindwinst in rook opgaan. Europees kampioen Nizzolo was eerder al in de ploegauto van NTT gestapt. Dan liep het vlotter bij Jumbo-Visma, waar Gesink en daarna Van Aert bergen werk verzetten voor Primoz Roglic.

    

   Op de flanken van de Peyresourde gaf zelfs Dumoulin er een snok aan voor de Sloveen, maar dat bleek een misrekening. Tadej Pogacar, gisteren nog de pineut, vlamde met een demarrage in twee tijden weg en poetste een deel van zijn achterstand weg. De andere favorieten klitten achter hem één voor één samen, waardoor Adam Yates zijn gele trui kon behouden.

    

   Dat gebeurde allemaal op ruim zes minuten van de winnaar. Peters had de onzekere Zakarin bergaf simpel losgereden. De Rus pruttelde nog  tegen op de Peyresourde, maar geraakte niet meer tot bij de Fransman van AG2R. Die pakte zijn tweede etappezege in een grote ronde, na de rit naar Anterselva in de Giro van vorig jaar.

   VIDEO: Van Aert laat het peloton afzien op de Port de Balès

   Rituitslag Stage 8Rituitslag Stage 8

     naamploegresultaat
   1Nans PetersALM4:02:12
   2Toms SkujinšTFS+47
   3Carlos VeronaMOV+47
   4Ilnur ZakarinCCC+1:09
   5Neilson PowlessEF1+1:41
   6Ben HermansISN+3:42
   7Quentin PacherBVC+3:42
   8Søren KraghSUN+4:04
   9Tadej PogacarUAD+6:00
   10Romain BardetALM+6:38

   Peters: "Zakarin daalde als een geit"

   • Nans Peters (winnaar): "Dit is zot! Vorig jaar een rit in de Giro en nu een in de Tour. Dit was een droom voor mij. Ik prentte mezelf in om niet te kraken. Zakarin was sterker bergop, maar hij daalde als een geit. Ik ben blijven gaan tot op het einde, want ik wist niks van de verschillen."
   • Adam Yates (leider): "Ik ben redelijk tevreden want het was toch een zware dag. Op de laatste col lag het tempo erg hoog en er werd veel aangevallen. Ik heb mijn eigen tempo gezocht. Zo ben ik toch nog opnieuw bij de favorieten geraakt. Ik bekijk deze race dag per dag en probeer mijn trui zolang mogelijk te houden. Als ik het geel verlies, dan ga ik voor etappezeges."

   Peters: "Het is echt zot om een rit in de Tour te winnen"

   De reactie van gele trui Yates:

   Fase per fase

   1. 17 uur 45. Pogacar neemt zo'n 40 seconden terug en Bardet geraakt niet ver genoeg weg om geel te pakken. De leiderstrui blijft om de schouders van Adam Yates hangen. .
   2. 17 uur 44. Ook Martin gaat Yates bestoken. .
   3. 17 uur 43. Demarrage van Bardet. Yates pikt met veel moeite aan bij de favorieten en ziet Bardet vertrekken. De Brit wil zijn gele trui nog niet afstaan en zet zelf de achtervolging in. .
   4. 17 uur 41. Hoeveel tijd neemt Pogacar terug? En gooit iemand nog een bommetje op dat knikje vlak voor de laatste kilometer? .
   5. 17 uur 40. Zakarin is in de afdaling nog weggeblazen. Skujins wordt tweede, Verona is tevreden met de derde plaats. .
   6. 17 uur 38. Peters wint! Nans Peters heeft zijn twaalf medevluchters er allemaal opgelegd en pakt verdiend de ritzege. Achter de Fransman wordt het nog razend interessant tussen de grote mannen voor het klassement. .
   7. 17 uur 34. Pogacar stoomt door, terwijl de andere favorieten elkaar beloeren. Quintana voelt het gevaar en versnelt, Roglic antwoordt direct. .
   8. 17 uur 32. Veel gemaskerd volk op de Peyresourde, maar van social distancing is daar weinig sprake. .
   9. 17 uur 29. Pogacar heeft al 40 seconden! Die kleine gaat vooruit. Michel Wuyts.
   10. 17 uur 28. Cosnefroy behoudt zijn bergtrui met vier puntjes voorsprong op zijn ploegmaat Peters. .