Weg pech: Caleb Ewan doet hemel opklaren voor Lotto-Soudal in de Tour

  Tour de France: Rit 3einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekNice - AankomstSisteron -
  Afstand198 km
  0306090120150198

   Na 2 dagen vol pech kan Lotto-Soudal nu toch feest vieren in de Tour de France. Caleb Ewan kronkelde naar een schitterende sprintzege en remonteerde zo Sam Bennett. Julian Alaphilippe behoudt het geel.

   De 3e rit in de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Lotto-Soudal zat in de hoek waar de klappen vielen, maar vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar. Caleb Ewan wist alle tegenslagen uit en hoe?! De kleine Australiër toonde zich erg geduldig, timede perfect en was vooral razendsnel op het moment van de waarheid.
   • Verliezer van de dag: Sam Bennett is tuk op zijn eerste ritzege in de Tour de France en voelt wellicht ook de druk die altijd bij Deceuninck-Quick Step speelt. De Ier stak zijn hand uit naar de ritzege, maar kan zich vandaag niets verwijten. Hij botste gewoon op een snellere sprinter.
   • Pechvogel van de dag: Anthony Perez (Cofidis) veroverde onderweg de bergtrui, maar kwam ten val en moest de Tour langs een achterpoortje verlaten. Hoe zuur kan een dagje in de Tour verlopen.

   VIDEO: Bekijk het verslag van de derde etappe

   Naesen moet kopgroep laten rijden, gevecht voor bollentrui

   “Dan ben ik eens mee en moet ik me laten afzakken”: Oliver Naesen foeterde toch een beetje bij onze man op de motor.

    

   Naesen nestelde zich met AG2R-ploegmakker Benoit Cosnefroy, Anthony Perez (Cofidis) en Jerome Cousin (Total Direct Energie) meteen in de vlucht van de dag.

    

   Maar de ploegleiding was niet overtuigd van het plan van Naesen en floot de voormalige Belgische kampioen terug. Bergkoning Cosnefroy mocht met zijn Franse landgenoten wel doorzetten, maar hield er een kater aan over.

    

   Cosnefroy kreeg twee keer op zijn appel van Perez, die voor aanvang van deze rit ook al 18 punten in het bergklassement had. Perez maakte er na twee van de vier knikjes 22-20 van en eiste de bergtrui op.

    

   De Franse heuvelgevechten mondden uit in gekissebis, waarna Perez en Cosnefroy zich ook al lieten opslokken door het peloton. Cousin stond er tegen wil en dank alleen voor.

   Virtuele bollentrui geeft op, Ewan is aalvlug

   Alleen het onwaarschijnlijke scenario van een opgave van Perez kon Cosnefroy nog in de bollen houden. En zo geschiedde.

    

   De onfortuinlijke Fransman kwam ten val in een afdaling en moest – met de bollen virtueel om zijn schouders – de Tour verlaten.

    

   In zijn eentje was de dappere Cousin uiteraard een vogel voor de kat, de bestelde massasprint moest en zou er komen.

    

   Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) schoot zijn kogel snel af, maar plofte heel snel neer in zijn zadel. Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) nam - met de wind in het nadeel - snoeihard over en de Ier rekende zich al rijk.

    

   Maar in de laatste meters werd er nog een Australische katapult gelanceerd. Caleb Ewan (Lotto-Soudal) slalomde als een slang iedereen voorbij en maakte zijn – schijnbaar veel te grote – achterstand als een duiveltje uit een doosje nog zeer indrukwekkend goed.

   Bekijk de ontknoping:

   VIDEO: Van Aert staat stil na val in slotfase

   Rituitslag Stage 3Rituitslag Stage 3

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS5:17:42
   2Sam BennettDQT+0
   3Giacomo NizzoloNTT+0
   4Hugo HofstetterISN+0
   5Peter SaganBOH+0
   6Edward TheunsTFS+0
   7Cees BolSUN+0
   8Matteo TrentinCCC+0
   9Bryan CoquardBVC+0
   10Niccolò BonifazioTDE+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 38. Katapult Ewan. Nog eens het moment van de waarheid: Sagan leek voldoende ruimte te hebben, maar moest zich snel neerplanten. Bennett vond een gaatje en sleurde zich naar de streep. Maar de benen van de Ier liepen leeg of de tegenwind speelde hem parten. De Ier dacht dat de zege hem niet meer kon ontsnappen, maar Ewan werd nog met een katapult afgeschoten.  .
   2. 17 uur 37. Bennett rijdt van iedereen weg en lijkt op weg naar de zege. Maar een ijzersterke Ewan komt als een slang terug uit de achtergrond en maakt na een razendsnelle sprint het zegegebaar. Wat een opluchting voor Lotto-Soudal. .
   3. 17 uur 36. Ewan wint! De miserie van Lotto-Soudal is opgekuist. Als een duiveltje uit een doosje snelt Ewan Bennett nog voorbij. .
   4. 17 uur 36. Sunweb beschikt over de beste papieren. Dit is een gouden kans voor Bol. .
   5. Laatste km. Daar is de vod. Niemand durft het heft resoluut in handen te nemen. Uit schrik voor de wind? . 17 uur 35.
   6. 17 uur 34. Nog 2 kilometer. Wie krijgt voldoende vaart in het peloton? Lotto-Soudal wil dirigeren. .
   7. 17 uur 34. Ook gele trui Alaphilippe zal zich laten zien in de sprintvoorbereiding. Hij zet zich gewoon in de trein. Kristoff kiest het wiel van Ewan. .
   8. 17 uur 33. Op een knikje valt het pak een beetje stil. Ancien Rowe neemt de kop, Asgreen pakt het estafettestokje over. .
   9. 17 uur 32. Nog 4 kilometer en we zien nog altijd veel volk van Ineos voorin. Er zit voorlopig geen lijn in. En we zitten in een dalende strook. Het gaat razendsnel. .
   10. 17 uur 31. De kop van het peloton is nog wat stomp, maar Deceuninck-Quick Step drijft de snelheid op. Ook CCC pakt uit.  .
   11. 17 uur 31. Van Aert zit wel al weer op zijn fiets. Het lijkt een val zonder veel erg. Nog 5 kilometer. .
   12. 17 uur 30. Ook Van Aert komt ten val. Er is nog meer schade, want ook Wout van Aert en Dayer Quintana zijn tegen de grond gegaan. .
   13. Val. Bollenman Cosnefroy zal nog wat poetswerk moeten verrichten. Op een rotonde komt hij ten val. . 17 uur 29.
   14. 17 uur 29. Sagan zit nog vrij ver. Hij moet rekenen op Oss om hem naar voren te loodsen. Al kan de Slovaak het meestal ook in zijn eentje. .
   15. 17 uur 27. Er wordt links en rechts al een kwakje uitgedeeld, een zwieper schrikt Jungels even op en het peloton moet uitwijken voor een verkeerseiland. Het zijn de klassieke ingrediënten van een sprintvoorbereiding.  .
   16. 17 uur 25. Het is wachten en timen. De ervaren mannen gebruiken hun verstand en zijn op de hoogte van de tegenwind. Een rotonde kan straks voor lintvorming zorgen. .
   17. 17 uur 23. Nog 10 kilometer . De makkers van Ewan en Bol banen zich een weg naar voren. We naderen de boog van de laatste 10 kilometer. .
   18. 17 uur 21. De genoemde ploegen nemen de volledige breedte van de weg in. Voorlopig moeten de andere teams vrede nemen met een plekje op de tweede rij.  .
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
   2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
   3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
   4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
   5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
   6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
   7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
   8/>Cazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
   9/>Pau - Laruns153 kmPogacarRoglic
   10/>Le Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168.5 kmBennettRoglic
   11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers166.5 kmEwanRoglic
   12/>Chauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
   13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191.5 kmMartínezRoglic
   14/>Clermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
   15/>Lyon - Col du Grand Colombier174.5 kmPogacarRoglic
   16/>La Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
   17/>Grenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
   18/>Méribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
   19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole166.5 kmKraghRoglic
   20Lure - La Planche des Belles Filles36.2 kmPogacarPogacar
   21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar