Sam Bennett geeft groene trui extra kleur met prestigieuze zege in Parijs

  Tour de France: Rit 21
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 122 km
  location 16:15: Mantes-la-Jolie - 19:08: Parijs
  trophy Sam Bennett
  einde
  startfinish
  020406080100122

   Sam Bennett heeft op de slotdag van de Tour de France niet alleen zijn groene trui veiliggesteld, maar ook nog eens zijn 2e zege meegegraaid. De Ier van Deceuninck-Quick Step had een lengte voorsprong op wereldkampioen Mads Pedersen. Tadej Pogacar is eindwinnaar.

   Bekijk de slotkilometer:

   Etappe 21 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Als er nog enige stress in het lijf van Sam Bennett zat, was die verdwenen na de tussensprint. Op de meet vloerde de groene Ier alles en iedereen met een machtige spurt.
   • Verliezer van de dag: Caleb Ewan heeft samen met zijn ploegmaats van Lotto-Soudal als een beest afgezien op de cols met één doel voor ogen: winnen in Parijs. De pocket rocket bleef hangen in het pak.
   • Opvallend: De groene man die wint in Parijs, zo vaak gebeurt dat niet. Freddy Maertens, Bernard Hinault, Dzjamolidin Abdoezjaparov, Robbie McEwen en Mark Cavendish deden het Bennett voor.

   Bennett wint onvermijdelijke sprint in Parijs

   De slotetappe in de Tour volgde de traditie. Het eerste gedeelte was een gezapige processie en een ideale gelegenheid om een paar fotootjes te schieten, vooral met eindwinnaar Pogacar als spilfiguur. Aanvankelijk wat onwennig in zijn volledig gele uitrusting poseerde hij met zijn ploeg en met zijn vier landgenoten in deze Sloveense Tour.

    

   Met een slakkengang ging het van Mantes-la-Jolie naar Parijs, waar Keukeleire er al op de eerste kasseitjes van de Champs Elysées een lap op gaf. Een groepje van acht man met onder anderen Kwiatkowski, Kragh Andersen en Van Asbroeck kreeg geen ruimte om te manoeuvreren. Een kwartet met Van Avermaet, Schachmann, Périchon en Swift mocht wel 20 seconden wegrijden.

    

   Zij kaapten de meeste punten weg bij de tussensprint, waardoor Bennett mathematisch zeker was van zijn groene trui. Van Avermaet en co zongen het uit tot in de laatste ronde. De sprintersploegen gebruikten de hele breedte van de boulevard om treintjes op te zetten en snelle mannen af te zetten.

    

   Jumbo-Visma leverde Van Aert te vroeg af, waardoor die geen rol speelde in de spurt. Een vermoeide Ewan kwam er ook niet aan te pas. Bij Quick-Step rolde de onvolprezen Mørkøv de rode loper uit voor Bennett. De Ier gaf zijn groene trui extra glans met een machtige overwinning. Wereldkampioen Pedersen werd op een fietslengte tweede, Sagan strandde op de derde plek.

   Rituitslag Rit 21Rituitslag Rit 21

     naamploegresultaat
   1Sam BennettDQT2:53:32
   2Mads PedersenTFS+0
   3Peter SaganBOH+0
   4Alexander KristoffUAD+0
   5Elia VivianiCOF+0
   6Wout van AertTJV+0
   7Caleb EwanLTS+0
   8Hugo HofstetterISN+0
   9Bryan CoquardBVC+0
   10Max WalscheidNTT+0

   Fase per fase

   1. 19 uur 08. Bennett haalt het! Sam Bennett rondt het werk knap af en zet zijn groene trui extra in de verf. Wereldkampioen Mads Pedersen strandt op de tweede plek, Peter Sagan vervolledigt het podium. .
   2. 19 uur 07. Mørkøv snijdt de laatste bocht perfect aan. .
   3. Wat een gewriemel! Quick-Step neemt het voortouw onder de vod. In de versmalde Rue de Rivoli is laveren erg lastig. . 19 uur 06.
   4. 19 uur 05. Oss brengt Sagan, terwijl Van Aert op z'n eentje zijn weg moet zoeken. .
   5. 19 uur 04. Beukwerk van Cavagna is de doodsteek voor Schachmann. Aan de andere kant van de weg zet Tiesj Benoot de trein van Sunweb op de rails. Ook Lotto-Soudal schuift stilaan op. .
   6. 19 uur 03. Schachmann versnelt nog en laat Van Avermaet en Périchon achter. Het peloton hijgt hem echter al in de nek. .
   7. 19 uur 02. Over bijna de hele breedte van de boulevard flitsen nu koppeltjes naar voren. Op het vals plat naar de Arc de Triomphe smelt de voorsprong van het drietal bijna volledig weg. .
   8. 19 uur . De bel rinkelt! We zijn aan het laatste rondje begonnen. Van Avermaet, Schachmann en Périchon hebben nog steeds 14 seconden bonus, maar dat is vast niet voldoende. .
   9. 18 uur 59. NTT gaat er zich nu mee bemoeien. Swift wordt er voorin glad uitgeblazen, dus blijven er nog drie koplopers over. .
   10. 18 uur 58. Jumbo-Visma maakt een treintje en Tom Dumoulin knapt daarin zijn deel van het werk op. .
   11. 18 uur 56. Van Avermaet en zijn drie maats dokkeren bergaf over de kasseitjes van de Champs Elysées. Ze krijgen amper bewegingsvrijheid, dus lijkt een verrassing uitgesloten. .
   12. 18 uur 53. Tony Martin gidst Wout van Aert naar de eerste rijen van het pak. Kan die laatste straks voor zijn derde ritzege gaan? .
   13. 18 uur 52. Nog twee rondjes. De vluchters houden koppig vol, maar het peloton hoeft slechts 14 seconden dicht te rijden. .
   14. 18 uur 45. De spurtersploegen houden Van Avermaet, Schachmann, Périchon en Swift aan de leiband. Theuns komt ondertussen opnieuw aansluiten. .
   15. 18 uur 43. Dit is jammer genoeg een rode zone. Een nachtje stappen zal er niet bij zijn. Michel Wuyts.
   16. 18 uur 42. Nog iets meer dan drie rondjes en het peloton heeft de controle. .
   17. 18 uur 37. De kopgroep blijft zijn beperkte voorsprong van 20 seconden met hand en tand verdedigen. .
   18. En een val! Edward Theuns ligt op het asfalt. Heel vervelend als dit je overkomt in de slotrit van de Tour de France. . 18 uur 36.
   19. 18 uur 36. Edward Theuns ligt op het asfalt.

    Edward Theuns ligt op het asfalt

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNice - Nice156 kmKristoffKristoff
   2wegwedstrijdbergetappeNice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
   3wegwedstrijdsemi bergetappeNice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
   4