Het wonder is geschied! Pogacar rijdt Roglic nog uit het geel in klimtijdrit

  Tour de France: Rit 20einde
  21 °Cindividuele tijdrit
  VertrekLure - AankomstLa Planche des Belles Filles -
  Afstand36,2 km
  0102036.2
   14,5km - Le Raddon
   1Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step16:57
   2Tom DumoulinJumbo - Visma+12
   3Tadej PogacarUAE Team Emirates+17
   30,3km - Plancher-les-Mines
   1Tom DumoulinJumbo - Visma39:43
   2Tadej PogacarUAE Team Emirates+1
   3Rémi CavagnaDeceuninck - Quick-Step+18
   33,5km - Plancher-les-Mines
   1Tadej PogacarUAE Team Emirates49:15
   2Tom DumoulinJumbo - Visma+48
   3Richie PorteTrek - Segafredo+1:06
   36,2km - La Planche des Belles Filles
   1Tadej PogacarUAE Team Emirates55:55
   2Tom DumoulinJumbo - Visma+1:21
   3Richie PorteTrek - Segafredo+1:21

   Supersensatie in de slottijdrit van de Ronde van Frankrijk. Gele trui Primoz Roglic zakt helemaal door het ijs, Tadej Pogacar pakt niet alleen zijn 3e ritzege, maar op zijn 21e ook de eindzege in de Tour.

   Etappe 20 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Weinigen hadden Tadej Pogacar nog een kans gegeven om deze Tour nog op zijn kop te zetten, maar de taaie Sloveen speelde het op zijn prille leeftijd toch maar mooi klaar.
   • Verliezer van de dag: De Tour verliezen in de laatste tijdrit, dat moet bijzonder bitter zijn. Primoz Roglic kon het gave ploegwerk van zijn Jumbo-Visma niet bekronen met een gele trui in Parijs.
   • Opvallend (1): Pogacar wint de Tour bij zijn debuut en schaart zich daarmee bij een indrukwekkend rijtje. Onder anderen Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx en Bernard Hinault gingen hem voor.
   • Opvallend (2): Het is van bij de eerste etappe een enorm slopende Tour geweest. Roger Kluge is de rode lantaarn op 6u05'42", het ruimste verschil sinds de Tweede Wereldoorlog.

   De bloedstollende ontknoping van de klimtijdrit

   Knap staaltje indelen van Van Aert

   Het was Frans kampioen tijdrijden Cavagna die als vroege starter een scherpe tijd neerzette. Zijn maatstaf bleef bijzonder lang overeind, maar dromen van de ritzege deed de man van Quick-Step nooit.  Daarvoor was de klim naar La Planche des Belles Filles toch net dat tikkeltje te zwaar.

    

   De tijd van Cavagna kwam pas op losse schroeven te staan toen Van Aert zich ermee ging bemoeien. Onze landgenoot reed in zijn Belgische driekleur een rustige aanloop, maar schoot uit zijn krammen op de klim en duwde de Fransman uit de hot seat. Zijn 57'26" werd meteen de richttijd voor de grote kanonnen.

    

   Al snel bleek Dumoulin een pak sneller te zijn dan zijn ploegmaat bij Jumbo-Visma. Met een gezonde bonus sneed hij La Planche aan, maar op de flanken van de Vogezenberg verloor hij veel van zijn pluimen. Aan de streep hield hij welgeteld tien seconden over. Tot zover verliep alles naar wens voor Jumbo.

   Sterke Van Aert onttroont Cavagna

   Pogacar rijdt ontredderde Roglic kapot

   De Nederlandse ploeg mikte naast de ritzege ook nog op de hoofdvogel. Met 57" voorsprong leek eindwinst in deze Tour al een uitgemaakte zaak voor Roglic. Een kanonstart van zijn jongere landgenoot Pogacar leek hem ook niet meteen uit zijn lood te slaan.

    

   Gaandeweg sloop er meer ongerustheid in het hoofd en vooral de benen van Roglic. De gele trui kwam maar niet dichter bij zijn eerste achtervolger, integendeel. Terwijl Pogacar La Planche des Belles Filles met een rotvaart opstoof, liepen de schoenen van Roglic vol met lood.

    

   De piepjonge Pogacar, die overmorgen 22 jaar wordt, kreeg vleugels en degradeerde de verzamelde tegenstand. Dumoulin, in 2017 nog wereldkampioen tijdrijden op een gelijkaardig parcours, kreeg 1'21" aan zijn broek. Een lijkbleke en verslagen Roglic zwijmelde binnen op bijna twee minuten en zag zijn droom stukspringen. Een desillusie voor het ijzersterke Jumbo-Visma.

    

   De eindwinst van Pogacar is ook ruim verdiend. Zonder al te veel hulp van zijn ploegmakkers bij UAE sloeg hij keer op keer terug na de rampzalige waaierrit. Naast de gele trui neemt hij ook de witte trui van beste jongere én de bergtrui mee in zijn valies. Hij reed vandaag immers de snelste klim en pakt de bollen zo af van een iets te gemakzuchtige Carapaz.

   Roglic verliest de Tour en wordt getroost door Van Aert en Dumoulin

   Pogacar: "Gewoon deelnemen was al een droom"

   Tadej Pogacar kon het zelf nog niet goed geloven. "Ik denk dat ik droom. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ongelofelijk!" De jonge Sloveen kreeg tijdens zijn interview nog een lieve knuffel en opgestoken duim van zijn verslagen landgenoot Roglic.

    

   "Ik ben heel trots op de ploeg. Hier droomden we bij de start al van en we hebben het waargemaakt. Geweldig! Ik dank de ploegleiders, de mecaniciens en de ploegmaats", gooide Pogacar met bloemetjes.

    

   "Dankzij de verkenning kende ik elke bocht en wist ik waar ik moest versnellen. Tijdens de klim hoorde ik niets op de radio omdat de supporters te luid riepen. Ik ben gewoon vol gas gegaan van de voet tot aan de top."

    

   Pogacar bevatte de omvang van zijn prestatie nog niet ten volle. "Als kind droomde ik ervan om gewoon deel te nemen aan de Tour. En nu sta ik hier. Ongelofelijk..."

   Roglic: "Ik kon niet hard genoeg duwen"

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD55:55
   2Tom DumoulinTJV+1:21
   3Richie PorteTFS+1:21
   4Wout van AertTJV+1:31
   5Primož RoglicTJV+1:56
   6Rémi CavagnaDQT+1:59
   7Damiano CarusoTBM+2:29
   8David De La CruzUAD+2:40
   9Enric MasMOV+2:45
   10Rigoberto UránEF1+2:54