Alaphilippe doet het ook in 2020: ritzege in Nice en meteen ook in het geel

  Tour de France: Rit 2einde
  27 °C/>wegwedstrijd
  VertrekNice - AankomstNice -
  Afstand186 km
  0306090120150186

   Julian Alaphilippe mag opnieuw zijn vertrouwde gele trui aantrekken, na een zinderende finale in de tweede rit naar Nice. De Fransman van Deceuninck-Quick Step zorgde zelf voor de beslissende move op de slotklim. Marc Hirschi en Adam Yates volgden, maar werden geklopt in de sprint.

   Etappe 2 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Deceuninck - Quick-Step zat de laatste tijd in de hoek waar de klappen vallen, maar in nood kan je op je sterren rekenen. Julian Alaphilippe was de gedoodverfde favoriet voor deze rit en stelde niet teleur.
   • Verliezer van de dag: Verliezer is een groot woord, maar voor iemand met de status van Greg Van Avermaet mogen we iets strenger zijn. Hij kon de demarrage van Alaphilippe niet beantwoorden en strandde in het zog van de drie vluchters op de vierde plek.
   • Opvallend: Adam Yates pikte op de top van de Quatre Chemins acht bonificatieseconden weg voor de neus van Alaphilippe. Zijn broertje Simon was vorig jaar de grote slokop van de boni's in de Tour.

   Geen vrijgeleide voor zeven vluchters

   De etappe begon alvast onder een stralend zonnetje, maar daar konden ze bij Lotto niet van genieten. De Belgische formatie werd gisteren onthoofd door het uitvallen van Gilbert en Degenkolb en ook vandaag pikkelde de ploeg met heel wat pionnetjes achterop.

    

   Acht vroege vluchters trokken zich daar op het zware parcours niks van aan. Sagan glipte mee om groene punten te pakken in de vroege tussensprint, maar Trentin zette hem treiterig een neus. De Italiaan reed meteen daarna lek, waarna er nog zeven mannetjes overbleven. Het peloton hield de teugels strak en liet de voorsprong niet boven de vier minuten oplopen.

    

   De kopgroep bleef broederlijk samen op de Col de la Colmiane, maar op de Col de Turini was het kaarsje van Sagan uit. De Franse haantjes Cosnefroy en Perez verdeelden de bollen op de top van die hellingen van eerste categorie. Op de Turini liet gele trui Kristoff het peloton rijden.

   Alaphilippe maakt hoge verwachtingen waar

   In de eindeloze afdaling naar de Col d'Eze peuterde het peloton een heel stuk van zijn achterstand af. Gogl was de laatste vluchter die ingerekend werd op de Col d'Eze, waar eerst Devenyns en daarna Gesink een bijzonder strak tempo oplegden. Niemand zag het zitten om daar een demarrage te plaatsen.

    

   Op de Col des Quatres Chemins moesten de troeven dan eindelijk op tafel gegooid worden. Jungels drumde de Jumbo-trein opzij en plaveide de weg voor Alaphilippe, die explosief versnelde. Met veel moeite sloten eerst Hirschi en wat later Adam Yates aan. In het pelotonnetje werd een ongelukkige Dumoulin de pas afgesneden, met een val tot gevolg.

    

   Alaphilippe zette in een halsbrekende afzink naar Nice zijn gezellen onder druk, maar die gaven geen krimp. Yates overschatte zichzelf en werd in de sprint overrompeld door Alaphilippe. De jonge Hirschi was wellicht de rapste, maar vertrok net te laat om Alaphilippe van de ritzege en zijn vijftiende gele trui te houden.

   VIDEO: Bekijk de laatste kilometer van de tweede rit

   VIDEO: Alaphilippe valt aan op Col des Quatres Chemins

   VIDEO: Yates snoept 8 bonificatieseconden af van Alaphilippe

   Rituitslag Stage 2Rituitslag Stage 2

   Fase per fase

   1. 18 uur 23. Alaphilippe mag straks ook de gele trui dichtritsen, zijn vijftiende al. .
   2. 18 uur 22. Alaphilippe pakt de bloemen! Yates zet zich op kop en wordt overrompeld. Alaphilippe voelt op de streep de hete adem van Hirschi, die op een paar centimeter strandt. .
   3. Dernier kilomètre! Het pokeren voor de ritzege kan gaan beginnen. Alaphilippe, Hirschi, of toch Yates? . 18 uur 20.
   4. 18 uur 18. Alaphilippe is normaal de rapste van de drie vooraan, maar Hirschi is zeker geen strijkijzer. .
   5. 18 uur 17. Het peloton komt geen stap dichter. .
   6. 18 uur 15. Alaphilippe smijt zich in de bochten, maar Yates en Hirschi zijn niet onder de indruk en plakken op zijn achterwiel. Sterk! .
   7. 18 uur 14. 17 seconden. Ze zullen van goeden huize moeten zijn om dat goed te maken. Michel Wuyts.
   8. Col des Quatre Chemins. Op negen kilometer van de meet neemt Yates de volle acht seconden. Alaphilippe pakt er vijf, Hirschi twee. . 18 uur 12.
   9. 18 uur 10. Alaphilippe, Hirschi en Yates werken aardig samen. Ondertussen wil ook Marc Soler de oversteek maken. .
   10. 18 uur 08. Hirschi laat Alaphilippe sleuren en dat lijkt een strak plan. Adam Yates voelt het gevaar en waagt de sprong. .
   11. Dumoulin valt. Tom Dumoulin wordt de pas afgesneden. Dat kan de Nederlander missen als kiespijn in de absolute finale van deze etappe. . 18 uur 06.
   12. 18 uur 05. Daar gaat Alaphilippe! Als een raket schiet Julian Alaphilippe weg en dan moeten de anderen niet te lang twijfelen om uit hun pijp te komen. Marc Hirschi is de enige die zijn wagon aanhaakt. .
   13. 18 uur 05. Daar gaan we, Alaphilippe schiet weg!

    Daar gaan we, Alaphilippe schiet weg!

   14. 18 uur 02. Quick-Step neemt over. Bob Jungels verwijst Jumbo naar de tweede rij. De Luxemburger komt de weg plaveien voor Alaphilippe. .
   15. 18 uur 01. Gesink verricht slavenwerk en houdt Van Aert al een hele tijd in de schaduw. Onze landgenoot is de volgende in de rij van Jumbo. .
   16. 17 uur 59. Het is al een poos duidelijk dat we een nieuwe geletruidrager krijgen. Kristoff worden wellicht zo'n twintig minuten aangesmeerd. .
   17. 17 uur 56. Wat een lange etappe. Daar hebben ze zich zelfs in de traagste berekeningen aan mispakt. Michel Wuyts.
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
   2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
   3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
   4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
   5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
   6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
   7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
   8/>Cazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
   9/>Pau - Laruns153 kmPogacarRoglic
   10/>Le Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168.5 kmBennettRoglic
   11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers166.5 kmEwanRoglic
   12/>Chauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
   13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191.5 kmMartínezRoglic
   14/>Clermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
   15/>Lyon - Col du Grand Colombier174.5 kmPogacarRoglic
   16/>La Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
   17/>Grenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
   18/>Méribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
   19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole166.5 kmKraghRoglic
   20Lure - La Planche des Belles Filles36.2 kmPogacarPogacar
   21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar