Kragh Andersen slaat andermaal slim toe en verschalkt Belgen

  Tour de France: Rit 19einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBourg-en-Bresse - AankomstChampagnole -
  Afstand166,5 km
  0306090120166.5

   De Deen Søren Kragh Andersen heeft de kaas van de boterhammen van de Belgen gegeten in de glooiende 19e rit van de Tour. De Sunweb-renner sprong op 15 km van de streep weg uit een kopgroep met Van Avermaet, Naesen, Stuyven, Devenyns, Sagan en Bennett. Hij reed een minuut weg, Luka Mezgec spurtte naar de tweede plaats, voor Stuyven, Van Avermaet en Naesen. Het peloton met gele trui Primoz Roglic kwam op 7,5 minuten rustig binnen.

   Bekijk het verslag van de 19e rit:

   De 19e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Søren Kragh Andersen bewees vorige zaterdag al dat hij een neus heeft voor het geschikte moment. Toen liet hij op 3 kilometer van de aankomst iedereen in de steek, vandaag ging de Deense lefgozer op 15 kilometer van de aankomst alleen op avontuur. Een combinatie van kracht, sluwheid en koersintelligentie.
   • Winnaar van de dag (2): Sam Bennett was in de finale met het groen en niet met de ritzege bezig, maar de Ier staat nu op een zucht van zijn grote doel. Wie hem vorige vrijdag op de Puy Mary zag zwalpen, zal dat niet meteen voorspeld hebben.
   • Verliezer van de dag (1): Peter Sagan mag een 8e groene trui min of meer op zijn buik schrijven. Hij volgt op 55 punten van groene trui Sam Bennett en in Parijs kunnen nog 70 punten verdiend worden. 
   • Verliezer van de dag (2): De landgenoten kleurden eindelijk voluit mee de finale, maar bij de aanval van Søren Kragh Andersen hadden ze geen antwoord in petto. Waren ze even niet alert genoeg of is de tank gewoon niet vol genoeg meer?

   Bora-Hansgrohe moet enkele jasjes uitdoen door Cavagna

   Kon Bora-Hansgrohe nog eens een groene coup forceren? In de etappe der onzekerheden gaf concurrent Deceuninck-Quick Step eigenhandig het antwoord.

    

   Rémi Cavagna dwong Peter Sagan en zijn maats meteen in het defensief met een snoeiharde aanval.

    

   De Franse hogesnelheidstrein wist zelf ook wel dat zijn kamikaze-actie vruchteloos zou zijn, maar hij hield Bora-Hansgrohe lang genoeg aan de praat om hen uit te persen en om een spetterende finale te ontketenen.

    

   Cavagna nam de tussensprint nog wel voor zijn rekening, maar was al ingerekend toen op ruim 30 kilometer van de finish de finale losbarstte.

   Belgen schakelen het peloton uit

   En plots waren de landgenoten bij de pinken: Oliver Naesen, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven beseften dat dit hun laatste kans was en forceerden een split met een dozijn. Met Dries Devenyns tekende nog een 4e landgenoot present.

    

   Nog interessanter: met Sam Bennett, Peter Sagan en Matteo Trentin was ook de top 3 van het puntenklassement aan boord en hun rivaliteit zou de etappe mee in een beslissende plooi leggen.

    

   Op een bultje bewoog Trentin hemel en aarde om tweelingsbroers Bennett en Sagan te elimineren, maar ze gaven geen krimp.

   Geniale ingeving van Kragh Andersen

   Net na die stroomstoot, op 15 kilometer van de finish, pikte Soren Kragh Andersen het ideale moment uit.

    

   De Deen loste zijn schot en in geen tijd was de rest tegen het canvas gemept.

    

   Lagen ze even te slapen of wilden de benen niet meer luisteren naar de bevelen van het kopje? De Belgen hadden zich alleszins laten ringeloren.

    

   Op ruime afstand van de Deense solist kaapten de Belgen dan maar de ereplaatsen weg.

    

   Bennett en co gunden elkaar het wit in de ogen niet en sprintten voor een beperkte buit.

    

   De Ier consolideerde zijn voorsprong, maar dat was allemaal in de schaduw van het Deense bisnummer.

   Het moment waarop Kragh Andersen de rit beslist:

   Kragh Andersen: "Ik geloofde niet dat ik een minuut voorsprong had"

   De winnaar van de dag kon met zijn geluk geen blijf. "Die 1e zege kon ik al niet geloven, een 2e keer winnen in dezelfde Tour maakt me sprakeloos. Dit had ik nooit durven te dromen."

    

   "In de kopgroep besefte ik dat ik onderweg was met een paar van de beste renners ter wereld op dit heuvelachtige terrein, ik vroeg me af hoe ik zou kunnen winnen. Maar mijn moment kwam. Trentin ging erg hard aan, ik zat op mijn limiet. Maar ik wist dat als ik een klein kloofje zou kunnen slaan, ze dan misschien naar elkaar zouden kijken. Dat was mijn geluk."

    

   Met de zege van Marc Hirschi erbij telt Sunweb 3 dagsuccessen in deze Tour: "Deze Tour zal ik mijn hele leven niet vergeten."

   Bekijk hier de ontknoping:

   Rituitslag Rit 19Rituitslag Rit 19

     naamploegresultaat
   1Søren KraghSUN3:36:33
   2Luka MezgecMTS+53
   3Jasper StuyvenTFS+53
   4Greg Van AvermaetCCC+53
   5Oliver NaesenALM+53
   6Nikias ArndtSUN+53
   7Luke RoweINS+59
   8Sam BennettDQT+1:02
   9Peter SaganBOH+1:02
   10Matteo TrentinCCC+1:02

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. Op 7'37" bolt het peloton over de finish. We zien lachende gezichten bij Jumbo-Visma: de eindzege is weer wat dichter. .
   2. 17 uur 23. Soren Kragh Andersen soleert naar 2e ritzege in de Tour.

    Soren Kragh Andersen soleert naar 2e ritzege in de Tour

   3. 17 uur 20. De Belgen spraken niet dezelfde taal. Al is dat ook logisch, aangezien ze in verschillende ploegen rijden. José De Cauwer.
   4. 17 uur 20. De groene mannen hadden even laten lopen: Bennett klopt Sagan en Trentin voor de resterende puntjes. .
   5. 17 uur 19. De sprint voor de tweede plaats: Mezgec voor Stuyven, Van Avermaet, Naesen, Arndt en Rowe. .
   6. 17 uur 18. Kragh Andersen met zijn tweede ritzege! Alle lof voor Soren Kragh Andersen, die na een geniale ingeving zijn tweede rit wint. Hij finisht na een solo van 15 kilometer. Het gaat over de combinatie van het hoofd en de benen. "Het moment was ideaal, de manier waarop overrompelend", zegt Michel Wuyts. .
   7. 17 uur 17. Van Avermaet en Rowe rijden weg bij G2. Op naar de tweede plaats? .
   8. Laatste km. Kragh Andersen geeft nog altijd gas, maar kan nu toch beginnen te genieten. Hij verslapt voor geen moment. "Hij is de strafste", zegt Michel Wuyts. . 17 uur 17.
   9. 17 uur 16. Bennett kleeft aan het wiel van Sagan. De Ier kan zijn groen min of meer verzilveren.  .
   10. 17 uur 15. Nog 4 kilometer. Kragh Andersen kan aan zijn eresaluut beginnen te denken. Sunweb mag dus een derde streepje trekken. En in de achtergrond beginnen ze te denken aan de prestigesprint.  .
   11. 17 uur 13. We zijn benieuwd naar het relaas van Stuyven, Naesen en Van Avermaet. Hebben ze zich laten verrassen of wilden de benen niet meer luisteren? Bij Van Avemaet leek de verstandhouding met Trentin ook weer niet uit het boekje. .
   12. 17 uur 13. Is dit nu een anticlimax? Michel Wuyts .
   13. 17 uur 11. Nog 7 kilometer. Het draait een beetje beter rond bij de achtervolgers, maar het kalf is verdronken. Kragh Andersen gaat naar een tweede ritzege zoeven: 51". .
   14. 17 uur 10. De Belgen hebben zich toch een beetje laten ringeloren. Trentin probeerde Sagan en Bennett te lozen, maar dat lukte niet. Meteen daarna haalde Kragh Andersen zijn kont van zijn zadel. Je moet er natuurlijk de benen voor hebben, maar iedereen voelde dat dit het goeie moment kon zijn... Is de schrik om te verliezen te groot? .
   15. 17 uur 09. Ik vul Kragh Andersen in als ritwinnaar. José De Cauwer.
   16. 17 uur 08. Nog 10 kilometer. We hebben een déjà vu van vorige zaterdag. De Deen heeft het ideale moment gekozen en valt niet stil. Integendeel: 38". .
   17. 17 uur 07. Stuyven beseft dat er niet te lang meer gegokt kan worden. Hij gaat in zijn eentje op zoek naar de Deen, die zijn bonus al heeft uitgebouwd tot een halve minuut.  .
   18. 17 uur 06. Als er niet snel eenheid in de gelederen komt, dan is de Deen op weg naar een bisnummer. Hij profiteert van de rivaliteit voor het groen. Bovendien zal er bij de achtervolgers toch altijd enige terughoudendheid zijn.  .
   19. 17 uur 06. Sterke Kragh Andersen jumpt weg uit de kopgroep.

    Sterke Kragh Andersen jumpt weg uit de kopgroep

   20. 17 uur 05. Ik denk dat hij weg is... José De Cauwer.
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
   2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
   3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
   4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
   5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
   6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
   7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
   8/>Cazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
   9/>Pau - Laruns153 kmPogacarRoglic
   10/>Le Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168.5 kmBennettRoglic
   11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers166.5 kmEwanRoglic
   12/>Chauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
   13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191.5 kmMartínezRoglic
   14/>Clermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
   15/>Lyon - Col du Grand Colombier174.5 kmPogacarRoglic
   16/>La Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
   17/>Grenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
   18/>Méribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
   19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole166.5 kmKraghRoglic
   20Lure - La Planche des Belles Filles36.2 kmPogacarPogacar
   21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar