Ineos geeft fletse Tour toch glans met koppelzege, Pogacar kan Roglic niet bedreigen

  Tour de France: Rit 18einde
  20 °C/>wegwedstrijd
  VertrekMéribel - AankomstLa Roche-sur-Foron -
  Afstand175 km
  0306090120150175

   Ineos heeft zichzelf dan toch nog een cadeautje bezorgd in een voor de rest compleet mislukte Tour de France. Richard Carapaz en Michal Kwiatkowski kwamen in de laatste Alpenrit broederlijk over de finish, al werd die laatste tot winnaar uitgeroepen. Bij de favorieten waren Yates en Uran de grootste slachtoffers. Wout van Aert verblufte andermaal en won de sprint om de 3e plaats.

   Bekijk het verslag:

   De 18e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Deze 18e etappe mag de Tour van Ineos niet volledig verbloemen, maar de geplaagde formatie heeft wel met de pedalen geantwoord.
   • Winnaar van de dag (2): Michal Kwiatkowski is 30 jaar, maar de voorbije seizoenen is zijn carrière min of meer tot stilstand gekomen door al zijn arbeid in dienst van andere kopmannen. De wereldkampioen van 2014 wint eindelijk een rit in een grote ronde, een beloning voor alle rittenkoersen waarin hij zich volledig weggecijferd heeft.
   • Winnaar van de dag (3): Primoz Roglic heeft geen seconde moeten inleveren op zijn dichtste belagers. Aanvallen moest hij ook al niet pareren en zijn stevige tred op de grindstrook na de zwaarste col van de dag illustreerde ook nog eens zijn overmacht.
   • Pluim van de dag (1): Richard Carapaz deed al voor de 3e dag op een rij een gooi naar de ritzege na een lange vlucht. De Ecuadoraan finishte de voorbije dagen 2e, 11e en nu weer 2e. De bergtrui is een voorlopige troostprijs, al is dat shirt mathematisch nog niet binnen.
   • Pluim van de dag (2): Werken, nog meer sleuren, lossen, terugkomen, lossen, nog eens aansluiten en nog naar de 3e plaats sprinten: Wout van Aert verbaast elke dag en staat nu zowaar zelfs 20e in het klassement.

   Hirschi en Carapaz met duel om de bollentrui

   Na het wegvallen van Egan Bernal moest Ineos in het slot van deze Tour uit een ander vaatje tappen en die aangepaste mentaliteit leek zelfs wat bevrijdend te werken.

    

   Richard Carapaz is in deze laatste week blijkbaar in een ketel met toverdrank gevallen, want de Ecuadoraan stortte zich al voor de derde dag op een rij in het offensief.

    

   Carapaz had vooral oog voor Marc Hirschi (Sunweb), die net als de Giro-winnaar met de bollen in zijn hoofd zat.

    

   Het duo gebruikte de eerste col als zeef en duldde enkel nog Michal Kwiatkowski (Ineos) en Pello Bilbao (Bahrein-McLaren) in hun verhaal.

   Hirschi valt, Ineos verdeelt de buit

   De te enthousiaste Hirschi schakelde zichzelf uit met een schuiver in een afdaling, de sluwe Bilbao sprong met veel plezier op de bagagedrager van het Ineos-duo.

    

   Maar bij de Spanjaard ging het licht ietwat verrassend uit op de laatste klepper van buiten categorie in deze Tour.

    

   Arbeider Kwiatkowski en aanhouder Carapaz hadden gewonnen spel en konden met z’n tweeën de laatste 30 kilometer zonder zorgen afhaspelen.

    

   Hand in hand trokken ze naar de finishboog, waar de hyperbetrouwbare Pool de zege werd gegund. Als troostprijs trekt Carapaz als bergkoning naar de laatste afspraken.

   Hirschi valt vooraan letterlijk en figuurlijk weg:

   Op aanval van Landa na gebeurt er weinig tot niets, Van Aert verbaast nog maar eens

   Bij de favorieten werd er net als gisteren naar Bahrein-McLaren gekeken. Op de col van buiten categorie trok Mikel Landa alle registers meteen open, maar de Spanjaard leed toch weer aan zelfoverschatting.

    

   Op de top werd hij ingerekend door een kransje toppers, waar Adam Yates, Rigoberto Uran en Alejandro Valverde niet konden volgen.

    

   Op de grindstrook net na de top leek er met Richie Porte nog een extra slachtoffer te vallen. De Australiër reed lek, maar kon in de overwegend dalende slotfase toch weer aansluiten.

    

   Met dank aan Wout van Aert, die voor het klassement van Tom Dumoulin enkele kopbeurten voor zijn rekening had genomen.

    

   Na de terugkeer van Porte trokken de tenoren klassikaal naar de finish, met ook karakterkop Van Aert in hun zog.

    

   Onze landgenoot, nog maar eens verbluffend, spurtte zelfs naar de 3e plaats en resterende boni’s, die zo niet op het bord van Pogacar belandden. 

   Bekijk de ontknoping:

   De sprint van Van Aert voor de derde plaats:

   Kwiatkowski: "Heb veel mooie momenten gekend in het wielrennen, maar hier krijg ik kippenvel van"

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Michal KwiatkowskiINS4:47:33
   2Richard CarapazINS+0
   3Wout van AertTJV+1:51
   4Primož RoglicTJV+1:53
   5Tadej PogacarUAD+1:53
   6Richie PorteTFS+1:54
   7Enric MasMOV+1:54
   8Mikel LandaTBM+1:54
   9Damiano CarusoTBM+1:54
   10Tom DumoulinTJV+1:54

   Fase per fase

   1. 17 uur 22. De verliezers van de dag bereiken de finish op 4'32", 2'40" na de favorieten. .
   2. 17 uur 20. Van Aert is 3e! Van Aert is de snelste van het pak en neemt de laatste boni's weg. Roglic wordt 4e, Pogacar is 5e. Bij de favorieten dumpen we Yates, Uran en Valverde. .
   3. 17 uur 20. Team Ineos zegeviert in slotkilometer: Kwiatkowski krijgt zege cadeau van Carapaz.

    Team Ineos zegeviert in slotkilometer: Kwiatkowski krijgt zege cadeau van Carapaz

   4. 17 uur 19. Je kon veel argumenten bovenhalen voor Carapaz, maar dit is ook rechtvaardig voor Kwiatkowski. Michel Wuyts .
   5. 17 uur 17 match afgelopen
   6. 17 uur 16. Ze hebben alle tijd om te fêteren. Carapaz geeft een schouderklopje aan Kwiatkowski, die nog praat met de volgwagen.  .
   7. Laatste km. Sprinten of niet? We bereiken de vod.  . 17 uur 16.
   8. 17 uur 14. Bij Ineos halen ze hun gram. Dit is ook goed voor het imago van dit team. José De Cauwer.
   9. 17 uur 14. Het gesprek tussen de twee ploegmaats is nog niet voorbij. Maar het is met de glimlach. .
   10. 17 uur 13. Van Aert... Sparen? Niets van: Van Aert gaat gewoon finishen in de groep van de gele trui. .
   11. 17 uur 12. Carapaz heeft de bollentrui al als beloning, Kwiatkowski krijgt misschien een compensatie voor alle werk van de voorbije jaren en zijn anciënniteit. Zo oordeelt José De Cauwer toch. Maar wat zeggen ze bij Ineos? Ze poetsen hun blazoen toch een beetje op.  .
   12. 17 uur 11. Helemaal in de staart van de koers hebben Frison en Kluge de bus bijna te pakken. Van Asbroeck is nu de rode lantaarn in deze etappe. .
   13. 17 uur 11. Kwiatkowski en Carapaz overleggen: "Hoe gaan we dat hier oplossen, vriend?".

    Kwiatkowski en Carapaz overleggen: "Hoe gaan we dat hier oplossen, vriend?"

   14. 17 uur 10. Zullen we Kwiatkowski ook maar opschrijven voor het WK? José De Cauwer.
   15. 17 uur 09. De Pool en de Ecuadoraan beginnen te praten. Een sprintje zou mooi zijn, maar we zien het niet meteen gebeuren.  .
   16. 17 uur 08. De strijdlust is voor Hirschi. Kwiatkowski en Carapaz beginnen zo meteen weer te dalen en kunnen de laatste afspraken voor de aankomststreep vastleggen. .
   17. 17 uur 05. Probleem opgelost voor Porte. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar Porte pikt weer aan bij de gele trui. Met een dankje voor Van Aert, die ook enkele beurten gedaan heeft. De 2 leiders zitten op 10 km van de finish. Nummer 3 Hirschi gaat ingerekend worden en dus liggen er nog enkele boni's voor de toppers. Uran wordt de grote verliezer: hij mag nu al 3 minuten bijrekenen.  .
   18. 17 uur 04. Porte is zijn tenen aan het uitkuisen, maar het loont wel. Hij heeft het groepje van de gele trui in het vizier. De samensmelting is nakend. .
   19. 17 uur 03. Van Aert heeft Dumoulin (en Porte) nog wat dichter proberen te brengen, maar blaast nu toch uit. Wat een ritje weer. .