Kämna krijgt eindelijk loon naar werken, wapenstilstand in peloton

  Tour de France: Rit 16einde
  29 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLa Tour-du-Pin - AankomstCôte 2000 -
  Afstand164 km
  0306090120164

   Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe) heeft zijn vele aanvalskilometers beloond gezien met een prestigieuze zege in de eerste Alpenrit. Kämna reed in de finale weg uit een kopgroep met o.a. Tiesj Benoot. Bij de favorieten bleef het bij een speldenprik in de slotkilometer.

   VIDEO: Het ritverslag in het journaal

   De 16e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Bora-Hansgrohe kleurt zowat elke dag de koers, maar bleef tot vandaag met lege handen achter. Lennard Kämna (24) werd vrijdag nog geklopt op de Pas de Peyrol na een nagelbijter, vandaag was hij heer en meester. Het is een meer dan terechte compensatie voor alle inspanningen van de voorbije weken.
   • Verliezer van de dag: De hellende slotkilometers waren gesneden koek voor Julian Alaphilippe en de Franse springveer oogde sterk, maar op de col van 1e categorie liepen zijn benen ineens helemaal vol. De chouchou bevestigt het beeld van zijn Tour en zijn seizoen: goed, maar niet goed genoeg.
   • Opvallend: Egan Bernal kocht een kaartje voor de bus op de col van 1e categorie. Hij deed dat schijnbaar met de glimlach. Een bewuste zet om extra tijd te pakken en om zo extra vrijheid te krijgen voor een vlucht richting dagsucces?

   Omvangrijke kopgroep

   Een geaccidenteerd terrein en een tussensprint op een aantrekkelijke plaats: je kon er je klok op gelijk zetten dat er in het openingsuur weer met de spierballen gerold zou worden.

    

   Zo geschiedde, met een spervuur aan demarrages en veel chaos als resultaat.

    

   Onder meer Ineos en Sunweb toonden zich zeer bedrijvig en beetje bij beetje werden hun plannen ontvouwd.

    

   Na veel vijven en zessen werd een kopgroep van 23 renners gekneed met klinkende namen aan boord: Alaphilippe, Carapaz, Sivakov, Kämna, Reichenbach, Nieve, Barguil, Rolland, Roche en… Benoot.

    

   Het peloton ging in slaapmodus en voorin rook Ineos zijn kans op (een beetje) eerherstel.

   Carapaz dunt uit, Kämna maakt af

   Op de voorlaatste hindernis van de dag, een col van 1e categorie, dunden Amador en Sivakov het pakket uit.

    

   Carapaz was de aas bij de Britten en met enkele bommetjes reed hij nagenoeg iedereen in de vernieling.

    

   De explosieve Alaphilippe reageerde meermaals gezwind, maar bij een nieuwe snok blies de Fransman zich prompt helemaal op.

    

   Dan pakte Kämna het iets verstandiger aan. De sluwe Duitser overleefde wel en nam net voor de top de regie helemaal in handen.

    

   Carapaz had geen antwoord op zijn stroomstoot op 20 kilometer van de finish en in geen tijd was de Duitser ribbedebie, net als de ritzege.

    

   Klimmer én hardrijder Kämna beloonde met zijn heerlijke solo op die manier eindelijk alle goeie intenties en aanvalsdrift bij Bora-Hansgrohe. Benoot finishte als 7e.

   Pogacar met een (schijn)aanval

   Het peloton koos daags voor de loodzware bergrit naar de Col de la Loze voor een snipperdag, maar in de hellende slotkilometers moesten de favorieten toch wat spanning op de benen zetten. 

    

   Pogacar dreigde met een prik, maar zijn plan werd ontmijnd door Jumbo-Visma en een alweer imponerende Van Aert.

    

   In de laatste hectometers zette het Sloveense wonderkind dan toch aan, maar afscheiding kwam er niet. Uiteindelijk pakte Lopez een secondje, de rest finishte klassikaal. 

   Kämna: "Grote opluchting voor het team en mij"

   Hij heeft er in deze Tour hard voor moeten werken, maar vandaag was het dan eindelijk toch raak voor Lennard Kämna. De vreugde is dan ook groot. "Ik voel me geweldig. Het was een fantastische dag voor mij."

    

   "Het was van bij de start een gevecht en ik wist dat ik alleen moest aankomen. Toen Carapaz vertraagde, voelde ik dat ik moest aanvallen. Daarna heb ik gewoon alles gegeven tot aan de finish."

    

   "Dit is een grote opluchting voor het team en mij. Ik kan dit bijna niet geloven. Ik heb dit jaar een enorme stap vooruit gezet, ik ben zo gelukkig dat ik vandaag gewonnen heb."

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

     naamploegresultaat
   1Lennard KämnaBOH4:12:52
   2Richard CarapazINS+1:27
   3Sébastien ReichenbachGFC+1:56
   4Pavel SivakovINS+2:34
   5Simon GeschkeCCC+2:35
   6Warren BarguilARK+2:37
   7Tiesj BenootSUN+2:41
   8Nicolas RocheSUN+2:47
   9Quentin PacherBVC+2:51
   10Julian AlaphilippeDQT+2:54

   Fase per fase

   1. 17 uur 51. Een seconde, meer pakt Lopez niet. De andere tenoren bollen in elkaars zog binnen. Toch een beetje animo, zonder afscheiding.  .
   2. 17 uur 51. Lopez kiest zijn moment en daar zit meer kracht op.  .
   3. 17 uur 50. Nog 400 meter en Pogacar gaat toch op zoek naar seconden. Daar is zijn aanzet, maar hij tempert snel. .
   4. 17 uur 50. We tellen nog zo'n 17 wagonnetjes in de trein van Van Aert. Hij lijkt dit gewoon door te trekken tot de finish.  .
   5. 17 uur 49. Net voor de laatste kilometer neemt de jarige Van Aert nog eens over. Zo wordt iedereen klem gezet. Wat een meesterhelper... .
   6. 17 uur 49. Van Aert is nog eens aan het imponeren. Michel Wuyts .
   7. 17 uur 48. De La Cruz borstelt het groepje af. Quintana verzuipt nog eens, Van Aert houdt met de vingers in de neus stand.  .
   8. 17 uur 47. Dit bergje doet pijn, hoor! José De Cauwer.
   9. 17 uur 47. Gaat Pogacar de anderen onder druk zetten? De La Cruz jaagt het tempo stevig de hoogte in. .
   10. 17 uur 46. We beginnen aan de helling. Van Aert en Gesink zijn nog steeds de dirigenten met dienst. Wat staat er op hun partituur?  .
   11. 17 uur 45. De kopmannen worden in stelling gebracht. Blijven de wapens op zak of wil iemand zich toch nog onderscheiden?  .
   12. 17 uur 42. Het peloton moet nog 6 kilometer afhaspelen. Het wegdek loopt 2 kilometer voor de aankomstboog op. .
   13. 17 uur 38. In het peloton neemt Van Aert enkele kopbeurten voor zijn rekening. Dumoulin overlegt er met Roglic.  .
   14. 17 uur 36. Sivakov kaapt de 4e plaats weg, daarna zien we Geschke, Barguil en Benoot als 7e. Alaphilippe laat lopen en is 10e. .
   15. 17 uur 36. 1'26" is de rekening voor Carapaz, Reichenbach wordt 3e. In het peloton verwachten we toch nog grimassen op deze slothelling, want de overgang zal vrij bruusk zijn. .
   16. 17 uur 33. Bingo voor Bora! Lennard Kämna, 24 is hij, wint na een rit in de Dauphiné ook een etappe in de Tour. Hij ruilde afgelopen winter Sunweb voor Bora-Hansgrohe en heeft deze overwinning zeker niet gestolen. Net voor de top, op 20 kilometer van de finish, zei hij adieu tegen Richard Carapaz. Richting de finish in Villard-de-Lans viel hij tijdens zijn solo niet stil, integendeel. Petje af! .
   17. 17 uur 33. Dat Kämna graag in de tuin werkt? Hij had mij gisteren mogen komen helpen. José De Cauwer.
   18. Laatste km. Daar is de vod voor Lennard Kämna, de boog van de verlossing op dit rotding. De Duitser scoorde in de Dauphiné en kwam met hoge verwachtingen naar de Tour. Een val in Nice trok een streep door dat plan, maar deze vertoning zal veel goedmaken. . 17 uur 31.
   19. 17 uur 30. De groep van de maillot jaune geeft liefst 16'02" prijs. We zijn benieuwd of zij straks nog even de kuiten laten spreken op het slotbultje.  .
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
   2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
   3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
   4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
   5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
   6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
   7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
   8