Groenewegen klopt Ewan met banddikte, Philipsen sprint naar 5e plaats

  Tour de France: Rit 7einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBelfort - AankomstChalon-sur-Saône -
  Afstand230 km
  0306090120150180230

   Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft zijn zege in de Tour te pakken. Na een lange en slaapverwekkende etappe klopte de Nederlander Caleb Ewan met het kleinste verschil. Jasper Philipsen snelde naar de 5e plaats, Jasper Stuyven werd 8e in Chalon-sur-Saône. De Italiaan Giulio Ciccone blijft leider.

   Bekijk de laatste kilometer van de 7e rit:

   De 7e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Dylan Groenewegen was als snelste man naar deze Tour afgereisd, maar een val in de 1e etappe verstoorde zijn plan. Jumbo-Visma miste zijn start niet, Groenewegen likte zijn wonden en zocht naar vertrouwen. Dat vond hij duidelijk terug in Chalon-sur-Saône, waar de Nederlander deed waarvoor hij gekomen was: winnen.
   • Opsteker van de dag (1): Caleb Ewan (Soudal-Lotto) grijpt naast de overwinning, maar kan ook niet ontevreden zijn met zijn sprint van vandaag. De kleine Australiër moest nipt zijn meerdere erkennen in Groenewegen. De rollen kunnen een van de volgende dagen zomaar eens omgedraaid worden.
   • Opsteker van de dag (2): Jasper Philipsen moest de sprint aantrekken voor kopman Alexander Kristoff. De Noor kwam niet in het stuk voor, Philipsen greep zijn verrassende kans met beide handen. Volgende keer toch maar de rollen eens omdraaien?
   • Pluim van de dag: Iemand moet het doen: hoed af voor vluchters Stéphane Rossetto en Yoann Offredo, die 218 kilometer het beeldscherm vulden. 

   Groenewegen is wakker na een dagje slapen

   De langste etappe in deze Tour – liefst 230 kilometer – daags na de eerste aankomst bergop inplannen, dat smeekt om een wandeletappe. De organisatie kreeg waar ze om gevraagd had, want het peloton had zin in een dagje lanterfanten.

    

   Stéphane Rossetto (Cofidis) en Yoann Offredo (Wanty-Gobert) – die laatste met frisse tegenzin – namen toch de gebruikelijke ontsnapping voor hun rekening, maar na een kansloze missie van 218 kilometer (!) was hun liedje uitgezongen.

    

   Het peloton schoot wakker in de voorbereiding van een koninklijke massasprint, die zowaar eens zonder incidenten en valpartijen verliep. Wout van Aert verrichtte berewerk, maar in de lange laatste rechte lijn nam Deceuninck-Quick Step de regie resoluut in handen.

    

   Toen kopman Elia Viviani moest aanzetten, blokkeerden zijn benen helemaal. De Italiaan had toen al Dylan Groenewegen voorbij zien flitsen. De Nederlander had zijn motor van iets verder en iets vroeger op gang getrokken en dat bleek de juiste gok.

    

   Op de licht hellende aankomst hield de Nederlandse krachtpatser puik stand. Caleb Ewan en Peter Sagan persten nog alles uit hun kuiten, maar beten hun tanden stuk. Al was het verschil zeer klein. Nog opmerkelijk: Jasper Philipsen knalde na een zeer puike sprint naar de 5e plaats.

   "Erg sterk van Wout"

   "Ik ben erg blij met mijn zege", straalde Dylan Groenewegen. "Een sprint met Caleb (Ewan, red) is altijd erg close. Hij is ook sterk."

    

   "Het was een lange en een saaie etappe, maar wel een met een mooi einde. Ik ben zeer blij dat ik het teamwork kan afmaken, want iedereen heeft weer fantastisch gewerkt. We gingen vroeg aan en ik zag Caleb nog komen, maar ik ben erg blij dat we hem geklopt hebben."

    

   De voorbije dagen lag Groenewegen in de lappenmand. "In Brussel ben ik vorig weekend erg hard gevallen. Heel mijn kont en mijn heup lagen open, ik had echt wel enkele dagen nodig om te herstellen. Pas sinds gisteren voel ik me weer oké."

    

   Nu is de kop eraf voor Groenewegen. "Er valt een flinke druk van mijn schouders", vertelde de Nederlander, die ook erg tevreden is over het werk van Wout van Aert. "Hij werkte voor het eerst in onze sprinttrein. En dat deed hij erg sterk."

   Groenewegen: "Heel sterk werk van Wout van Aert"

   uitslag rit 7uitslag rit 7