• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Groenewegen klopt Ewan met banddikte, Philipsen sprint naar 5e plaats

  Tour de France: Rit 7einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBelfort - AankomstChalon-sur-Saône -
  Afstand230 km
  0306090120150180230

   Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) heeft zijn zege in de Tour te pakken. Na een lange en slaapverwekkende etappe klopte de Nederlander Caleb Ewan met het kleinste verschil. Jasper Philipsen snelde naar de 5e plaats, Jasper Stuyven werd 8e in Chalon-sur-Saône. De Italiaan Giulio Ciccone blijft leider.

   Bekijk de laatste kilometer van de 7e rit:

   De 7e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Dylan Groenewegen was als snelste man naar deze Tour afgereisd, maar een val in de 1e etappe verstoorde zijn plan. Jumbo-Visma miste zijn start niet, Groenewegen likte zijn wonden en zocht naar vertrouwen. Dat vond hij duidelijk terug in Chalon-sur-Saône, waar de Nederlander deed waarvoor hij gekomen was: winnen.
   • Opsteker van de dag (1): Caleb Ewan (Soudal-Lotto) grijpt naast de overwinning, maar kan ook niet ontevreden zijn met zijn sprint van vandaag. De kleine Australiër moest nipt zijn meerdere erkennen in Groenewegen. De rollen kunnen een van de volgende dagen zomaar eens omgedraaid worden.
   • Opsteker van de dag (2): Jasper Philipsen moest de sprint aantrekken voor kopman Alexander Kristoff. De Noor kwam niet in het stuk voor, Philipsen greep zijn verrassende kans met beide handen. Volgende keer toch maar de rollen eens omdraaien?
   • Pluim van de dag: Iemand moet het doen: hoed af voor vluchters Stéphane Rossetto en Yoann Offredo, die 218 kilometer het beeldscherm vulden. 

   Groenewegen is wakker na een dagje slapen

   De langste etappe in deze Tour – liefst 230 kilometer – daags na de eerste aankomst bergop inplannen, dat smeekt om een wandeletappe. De organisatie kreeg waar ze om gevraagd had, want het peloton had zin in een dagje lanterfanten.

    

   Stéphane Rossetto (Cofidis) en Yoann Offredo (Wanty-Gobert) – die laatste met frisse tegenzin – namen toch de gebruikelijke ontsnapping voor hun rekening, maar na een kansloze missie van 218 kilometer (!) was hun liedje uitgezongen.

    

   Het peloton schoot wakker in de voorbereiding van een koninklijke massasprint, die zowaar eens zonder incidenten en valpartijen verliep. Wout van Aert verrichtte berewerk, maar in de lange laatste rechte lijn nam Deceuninck-Quick Step de regie resoluut in handen.

    

   Toen kopman Elia Viviani moest aanzetten, blokkeerden zijn benen helemaal. De Italiaan had toen al Dylan Groenewegen voorbij zien flitsen. De Nederlander had zijn motor van iets verder en iets vroeger op gang getrokken en dat bleek de juiste gok.

    

   Op de licht hellende aankomst hield de Nederlandse krachtpatser puik stand. Caleb Ewan en Peter Sagan persten nog alles uit hun kuiten, maar beten hun tanden stuk. Al was het verschil zeer klein. Nog opmerkelijk: Jasper Philipsen knalde na een zeer puike sprint naar de 5e plaats.

   "Erg sterk van Wout"

   "Ik ben erg blij met mijn zege", straalde Dylan Groenewegen. "Een sprint met Caleb (Ewan, red) is altijd erg close. Hij is ook sterk."

    

   "Het was een lange en een saaie etappe, maar wel een met een mooi einde. Ik ben zeer blij dat ik het teamwork kan afmaken, want iedereen heeft weer fantastisch gewerkt. We gingen vroeg aan en ik zag Caleb nog komen, maar ik ben erg blij dat we hem geklopt hebben."

    

   De voorbije dagen lag Groenewegen in de lappenmand. "In Brussel ben ik vorig weekend erg hard gevallen. Heel mijn kont en mijn heup lagen open, ik had echt wel enkele dagen nodig om te herstellen. Pas sinds gisteren voel ik me weer oké."

    

   Nu is de kop eraf voor Groenewegen. "Er valt een flinke druk van mijn schouders", vertelde de Nederlander, die ook erg tevreden is over het werk van Wout van Aert. "Hij werkte voor het eerst in onze sprinttrein. En dat deed hij erg sterk."

   Groenewegen: "Heel sterk werk van Wout van Aert"

   uitslag rit 7uitslag rit 7

     naamploegresultaat
   1Dylan GroenewegenTJV6:02:44
   2Caleb EwanLTS+0
   3Peter SaganBOH+0
   4Sonny ColbrelliTBM+0
   5Jasper PhilipsenUAD+0
   6Elia VivianiDQT+0
   7Giacomo NizzoloTDD+0
   8Jasper StuyvenTFS+0
   9Michael MatthewsSUN+0
   10Alexander KristoffUAD+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 43. Hoe verliep de sprint? Het is dus eindelijk prijs voor Groenewegen en de Nederlander is de overwinning zelf gaan halen. Wout van Aert verrichtte prachtig werk, maar in de laatste kilometer nam Deceuninck-Quick Step indrukwekkend over. Toen het aan Viviani was, blokkeerden de benen van de Italiaan compleet. Groenewegen schoot zijn pijl iets vroeger af en had op de hellende aankomst meer snelheid dan zijn uitdagers. Een sterke Ewan en Sagan persten er nog alles uit, maar beten hun tanden stuk op de Nederlander. Jasper Philipsen werd erg mooi 5e.
   2. 17 uur 41. Groenewegen zet vanuit 5e positie aan en heeft veel snelheid, een beetje zoals Merlier in de Elfstedenronde. Ewan, Sagan, Colbrelli en Philipsen vervolledigen de top 5. Viviani viel stil. .
   3. 17 uur 41. Groenewegen wint! Groenewegen balt zijn vuist, maar het is close.
   4. 17 uur 41. De lead-out van de blauwe brigade is weer uit het boekje. Sagan en Ewan zitten klaar. .
   5. 17 uur 40. Laatste kilometer! Richeze staat op het punt om Viviani af te zetten.
   6. 17 uur 39. We zijn de laatste gevaarlijke bocht door. Groenewegen zit goed met Sagan en Philipsen in zijn buurt. Viviani volgt iets verder. Net als Ewan.
   7. 17 uur 39. Het is tijd voor de turbulentie in de hoofden. Het vat van Van Aert is zowaar af: nog 2 kilometer.
   8. 17 uur 38. Onder de boog van de laatste 3 kilometer drinkt Sagan nog even. Ineos zit met Bernal in het wiel van Van Aert. Deceuninck-Quick Step is aan het opschuiven. .
   9. 17 uur 38. Indrukwekkende Wout van Aert sleurt kilometers lang aan kop van het peloton voor de sprint.

    Indrukwekkende Wout van Aert sleurt kilometers lang aan kop van het peloton voor de sprint

   10. 17 uur 37. Van Aert schudt weer een forse inspanning uit zijn dijen. "Onvoorstelbaar", zegt Michel Wuyts. Nog 3 kilometer.
   11. 17 uur 36. Het duw- en trekwerk is begonnen. Richeze en Greipel gebruiken hun schouders. Voorin knalt Van Aert door richting de volgende trechter. .
   12. 17 uur 36. Rugwind straks: je mag niet al te lang wachten. Michel Wuyts .
   13. 17 uur 35. Viviani zit waar hij moet zitten. Het spelletje van de timing is begonnen. Nog 5,5 kilometer.
   14. 17 uur 34. Sagan en Groenewegen zitten erg goed voorin, Deceuninck-Quick Step zit nog een paar rijen verder.
   15. 17 uur 34. We duiken bij een megarotonde een eerste versmalling in. Het peloton wordt op een lint getrokken. Ineos wil zijn speerpunten weer uit de gevarenzone houden. .
   16. 17 uur 33. Godzijdank is er na zo'n lange rit zonder geschiedenis op het einde nog zo'n zenuwslag. . Michel Wuyts .
   17. 17 uur 32. Van Aert is nu de dirigent van Groenewegens treintje. Nog 9 kilometer en de snelheid gaat naar 60 km/u. .
   18. 17 uur 30. De sprintersploegen brengen hun snelle mannetjes al in stelling. Jumbo-Visma en Bora-Hansgrohe zijn op 10 kilometer van de finish alert. .
   19. 17 uur 30. Na 218 eenzame kilometers is het verhaal van de 2 vluchters afgelopen.

    Na 218 eenzame kilometers is het verhaal van de 2 vluchters afgelopen

   20. 17 uur 29. Iedereen gegrepen. Het duo vooraan klokt af op 218 kilometer in de aanval. Yoann Offredo (Wanty-Gobert) houdt er de prijs voor de strijdlust aan over, Stéphane Rossetto (Cofidis) mag niet naar het podium.