Oppermachtige Sagan is snelste in de Vogezen, Van Aert eindigt 2e

  Tour de France: Rit 5einde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Dié-des-Vosges - AankomstColmar -
  Afstand175,5 km
  0306090120150175.5

   Peter Sagan heeft zich een eerste keer laten opmerken in deze Tour de France, goed voor een 12e ritzege uit zijn carrière. "Soms moet je geduld hebben", grijnsde hij. De Belgen gooiden zich ook in de uitgedunde pelotonsprint. Van Aert werd 2e, Van Avermaet 5e en Stuyven 9e.

   Verslag van de etappe

   De 5e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Peter Sagan was topfavoriet en zette zijn ploeg een hele dag aan het werk. Dat werd beloond, want de groene trui was oppermachtig in de sprint. Het is zijn 12e ritzege in de Tour en het 109e groene shirt in zijn carrière.
   • Verliezer van de dag: Ook Sunweb ontliep zijn verantwoordelijkheid niet en trok het knechtenkleed aan voor Michael Matthews. In de slotsprint kwam de Australiër er helemaal niet aan te pas.
   • Opvallend: In de breedte komen de Belgen sterk voor de dag, maar de kers op de taart zetten is geen evidente opdracht. Wout van Aert reed een zeer verdienstelijke sprint, maar strandde op de meest ondankbare plaats.

   Wellens klauwt, Sagan brult

   “Dit is misschien wel de meest onvoorspelbare etappe in deze Tour”, verkondigde Tiesj Benoot bij de start. Te lastig voor de sprinters, niet zwaar genoeg voor de klassementsmannen: de vluchters roken hun kans en stonden met z’n allen te trappelen om mee te schuiven.

    

   Thomas De Gendt (Soudal-Lotto) schudde tot drie keer toe aan de boom, maar zijn pogingen werden keer op keer afgeblokt. Ploegmaat Tim Wellens had meer geluk: bij zijn tweede aanvalspoging schoot hij in de roos.

    

   Met Simon Clarke (EF Education First), Toms Skujins (Trek-Segafredo) en Mads Würtz Schmidt (Katjoesja) had hij drie sterke beren in zijn zog, maar de plannen van het peloton waren al snel duidelijk. De ploegmaats van Peter Sagan en Michael Matthews hielden het kwartet de hele rit netjes binnen schot.

    

   Wellens verstevigde zijn leidersplaats in het bergklassement, maar meer viel er niet uit deze dollemansrit te puren. Dat beseften ook zijn collega’s, die geslachtofferd werden door het strakke tempo van Bora-Hansgrohe en Sunweb. Dat was overigens ook het lot van alle rassprinters, die vakkundig naar de uitgang werden begeleid.

    

   Een groepssprint met snelle overlevers  - een pakket van zo'n 80 man - was het verdict in Colmar en Sagan kon er overtuigend zijn honger stillen. De groene trui opende zelf de debatten en liet iedereen met gemak de achterkant van zijn kuiten zien.

    

   Wout van Aert had zich wat laten wegdrummen, maar knalde in de slipstream van enkele landgenoten naar een eervolle 2e stek. Morgen wacht de eerste aankomst boven.

   Tim Wellens (l) kiest voor de vlucht van de dag.

   Sagan: "Je moet geduld hebben"

   "Zie je wel, je moet geduld hebben en dan komt die zege er wel", grijnst Peter Sagan na zijn 12e ritzege in de Ronde van Frankrijk.


   "Winnen in de Tour is altijd leuk. Daar moet ik mijn teammaats voor bedanken, want ze reden weer voortreffelijk. Van start tot finish hebben ze de wedstrijd gecontroleerd."

    

   5 dagen heeft Sagan moeten wachten. "Ik doe mijn best, maar soms moet je ook wat geluk en een goeie dag hebben. Ik heb wat afgezien op de klimmetjes, maar gelukkig beschikte ik vandaag over erg goeie benen."

    

   Gaat hij nog vaker moeten afrekenen met Wout van Aert in de sprint? "Goed mogelijk. Dat zullen we de komende dagen zien."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 17 uur 30. Top 10. De daguitslag: Sagan wint voor Van Aert, Trentin, Colbrelli, Van Avermaet, Simon, Matthews, Politt, Stuyven en Alaphilippe.
   2. 17 uur 28. Hoe verliep de sprint? Impey effende het pad met Stuyven en Trentin in zijn wiel. Sagan opende zelf de debatten en liet iedereen de achterkant van zijn kuiten zien. Van Aert had zich wat laten wegdrummen en rolt nog enkele mannetjes op, maar in de buurt van Sagan komt niemand. .
   3. 17 uur 28. Van Aert op 2. Sagan wint voor Van Aert en Trentin.
   4. 17 uur 27. Sagan wint! De groene trui brult en spant zijn armspieren op. Peter Sagan is duidelijk de snelste, goed voor zijn 12e ritzege in de Tour. Uitstekend getimed, krachtig afgemaakt. .
   5. 17 uur 26. Van Aert zit te ver. Impey trekt aan voor Trentin. .
   6. 17 uur 26. Ook de gele trui gaat meedoen. Ook Stuyven zit erbij. Dit is een kans.
   7. Laatste km. Daar is de laatste kilometer. Is Van Aert opgewassen tegen de forse dijen van Matthews en Sagan? 17 uur 25.
   8. 17 uur 25. Wout van Aert zit erg goed voorin, maar het is nog vrij ver. Peter Sagan moet nog een beetje opschuiven. .
   9. 17 uur 24. Einde verhaal. Het peloton kruipt naar het wiel van Rui Costa. Kruis erover. .
   10. 17 uur 23. Rui Costa kiest voor een groot verzet. Nog 3.000 meter. Het gaat ook niet van ganser harte in het peloton, maar we geven hen toch nog altijd de beste papieren. .
   11. 17 uur 22. Op 5 kilometer van de aankomst geeft het klokje 12 seconden aan. Rui Costa bijt op zijn tanden, maar we vermoeden toch dat er in het peloton nog wat extra jus zit. Bora, Sunweb en Jumbo-Visma trekken de kar. .
   12. 17 uur 21. Ook Valverde is nog aan boord, maar wil de wereldkampioen zich wel met deze warboel bemoeien? .
   13. 17 uur 20. Rui Costa sluipt 10 seconden weg. De onzichtbare Portugees gaat het de snelle mannen niet in geschenkverpakking geven. .
   14. 17 uur 18. Nog 7 kilometer. Sunweb controleert, maar Rui Costa heeft toch een ander plannetje in gedachten. We wisten bijna niet meer dat de Portugees nog coureur was, maar de ex-wereldkampioen laat zich op deze manier nog eens opmerken. Hij werd wel 2e in Romandië, maar wacht al meer dan 2 jaar op een zege.
   15. 17 uur 17. Ik heb Stuyven nog altijd niet gezien, maar ik ga ervan uit dat hij nog mee is. . Sven Nys (Radio 1).
   16. 17 uur 15. Boasson Hagen is intussen al kilometers bezig met een dolle achtervolging. De Noorse karakterkop klikt zich weer vast in de eerste groep, maar deze jacht heeft bijzonder veel krachten gekost. .
   17. 17 uur 14. Nog 11 kilometer en we zijn stilaan terug op het vlakke. Welke sprinter heeft nog voldoende knechten om het beest te temmen? .
   18. 17 uur 14. Skujins duldt geen fans naast zich: "No, no, no".

    Skujins duldt geen fans naast zich: "No, no, no"

   19. 17 uur 13. De gele man is toch wat nerveus. Michel Wuyts .
   20. 17 uur 11. Alaphilippe wil wellicht vooral veiligheid inbouwen, want hij zoekt nu weer de derde rij op. Welke snelle mannen zijn met zekerheid mee? Matthews, Sagan, Trentin, Van Aert, Van Avermaet en Alaphilippe. .