• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alaphilippe voert straf solonummertje op en houdt Van Aert van geel

  Tour de France: Rit 3einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBinche - AankomstÉpernay -
  Afstand215 km
  0306090120150180215

   Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) heeft een eerste keer uitgepakt in de Tour de France. In de rit naar Epernay wachtte hij niet de sprint op de slotklim, toch zijn specialiteit, af, maar stoofde hij het peloton een peer met een solo van 15 kilometer. Alaphilippe, en dus niet Wout van Aert, mag ook de gele trui aantrekken.

   Kijk hoe Alaphilippe naar de zege en het geel stormt:

   De 3e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Deze etappe was op het lijf geschreven van Julian Alaphilippe. De Fransman maakt het af, maar de manier waarop is verrassend. Alaphilippe schoot zijn pijl niet af in de slotkilometer, maar koos - misschien niet volgens het plan - voor een langgerekte sprint van 15 kilometer.
   • Gemiste kans: Mike Teunissen betaalde in de slotfase een prijs voor het hectische openingsweekend. Wout van Aert overleefde de finale en was de eerste in lijn om de troon te bestijgen, maar onze landgenoot botste op een ontketende Alaphilippe.
   • Opvallend: Voor de Fransen is het een hoogdag. Alaphilippe wint de rit, maar pakt ook het geel. Een Fransman in het geel, dat was al van Tony Gallopin op 13 juli 2014 geleden.

   Het leugentje van Wellens, de atypische actie van Alaphilippe

   Les 1 in deze Tour: geloof de startinterviews niet. Greg Van Avermaet nam ons op weg naar Geraardsbergen al in het ootje, Tim Wellens was vandaag de acteur met dienst. Bij de start verkondigde Lotto-Soudal met veel overtuiging dat de kaart van sprinter Caleb Ewan getrokken zou worden.

    

   Niet dus, want een gretige Tim Wellens schoof al snel mee met 4 Fransen. Op 50 kilometer van de finish liet Wellens hen prompt in de steek met de bollentrui als hoger doel. Wellens slaagde ook in zijn opzet en deed het peloton met zijn solo in een razendsnelle etappe bovendien even twijfelen.

    

   Op het laatste knikje van de dag – met de top op 16 kilometer van de finish – doofde de kaars van Wellens zoetjesaan uit. Topfavoriet Julian Alaphilippe gooide in een pittige finale daar al verrassend zijn troeven op tafel in zijn zoektocht naar bonificatieseconden op de top.

    

   Wellens bleef Alaphilippe nog net voor onder de boog, maar kampte plots met materiaalpech. Zonder het goed en wel te beseffen stond de Franse springveer tegen wil en dank plots voor een loodzware opdracht: 15 kilometer alleen standhouden tegen een jagend (en fors uitgedund) peloton.

    

   Het leek sportieve zelfmoord, maar een verbluffende Alaphilippe peuzelde ook de laatste oneffenheden op. Wat het peloton ook probeerde, de ritwinst ging naar de Franse chouchou. Dankzij zijn forse inspanning was het geel een bijzonder zoet toetje. Mike Teunissen kraakte in de finale, Wout van Aert en zijn maats kregen het gat niet gedicht.

    

   In de achtergrond nestelden met Stuyven, Van Avermaet, Meurisse en Van Aert heel wat Belgen zich nog in de top 10 van de daguitslag, Wout van Aert blijft 2e in de stand. Bij de favorieten namen Pinot en Bernal door een breukje 5 seconden op al hun concurrenten.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamploegresultaat
   1Julian AlaphilippeDQT4:40:29
   2Michael MatthewsSUN+26
   3Jasper StuyvenTFS+26
   4Greg Van AvermaetCCC+26
   5Peter SaganBOH+26
   6Matteo TrentinMTS+26
   7Sonny ColbrelliTBM+26
   8Xandro MeurisseWGG+26
   9Wout van AertTJV+26
   10Thibaut PinotGFC+26

   Fase per fase

   1. 17 uur 04. De top 10: Alaphilippe, Matthews, Stuyven, Van Avermaet, Sagan, Trentin, Colbrelli, Meurisse, Van Aert en Pinot. .
   2. 17 uur 03. Mike Teunissen geeft zijn gele trui uit handen. Hij bereikt de finish op 4'55".
   3. 17 uur . Wat een inspanning! José De Cauwer.
   4. 16 uur 59. Alaphilippe in het geel. Op 25 seconden wint Matthews de sprint voor Stuyven, Sagan en Van Avermaet. Alaphilippe is dus ook de nieuwe leider!
   5. 16 uur 58. Klasse! We nemen ons petje af voor Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step). Deze rit was op zijn lijf geschreven, maar hij doet het op een atypische manier met een impressionante solo van zo'n 15 kilometer. Het leek sportieve zelfmoord, maar hij geeft iedereen op zijn appel.
   6. 16 uur 58. 39 seconden is het verschil onder de vod. Het geel lacht hem toe.
   7. Laatste km. Nog 1.000 meter. De ritzege is binnen, maar met die lastige laatste meters kan Alaphilippe het geel nog uit handen geven. We tellen zo meteen mee. 16 uur 57.
   8. 16 uur 56. Nog 2 kilometer. Artiest Alaphilippe zal de rit winnen na een indrukwekkende solo van zo'n 15 kilometer. En het geel is ook binnen handbereik. .
   9. 16 uur 55. Alaphilippe is bezig aan een geweldig nummertje. Hij etaleert nu nog eens zijn dalerskunsten. In het peloton haken ook Teuns en Aru af. .
   10. 16 uur 54. Alaphilippe is weg. Hij geeft niets prijs. . José De Cauwer.
   11. 16 uur 54. De zoveelste smeerlap in deze rit - die veel weg heeft van een klassieke finale - is stilaan achter de kiezen. Het verschil: 30 seconden. .
   12. 16 uur 53. Alaphilippe mikt nu in eerste instantie op ritwinst, maar kan geel als toetje krijgen. Hij moet 21 seconden goedmaken op Kruijswijk, Bennett en Van Aert. Er liggen ook boni's aan de finish. .
   13. 16 uur 52. Nog 5 kilometer. Alaphilippe moet nog 5.000 meter worstelen. Er duikt zo meteen nog een helling op, waar weliswaar geen punten liggen. .
   14. 16 uur 51. Zijn we te snel geweest? Alaphilippe grimast en is aan het vechten. De neutrale volgwagen laat hem ook in de steek. .
   15. 16 uur 50. We gaan Alaphilippe stilaan opschrijven, want het peloton - of wat daar van overblijft - komt amper dichter. De springveer houdt in zijn eentje 41 seconden over. .
   16. 16 uur 49. Wellens mag twee keer op het podium: hij krijgt ook de prijs van de strijdlust.
   17. 16 uur 49. Alaphilippe valt voorlopig niet stil. Michel Wuyts .
   18. 16 uur 48. Jumbo-Visma en Sunweb worden weggeduwd van de eerste rij. Ineos meldt zich aan het front, maar zij hebben normaal toch geen interesse in het geel?
   19. 16 uur 48. Opvallend: in het peloton blinken Sagan en zijn maats uit in afwezigheid. Zij laten het werk over aan Jumbo-Visma.
   20. 16 uur 47. 51 seconden! Het dubbeltje lijkt naar de kant van Alaphilippe te vallen. De Fransman heeft zijn voorsprong stevig uitgediept. In het peloton zit men niet stil, maar de Franse chouchou draait nog lekker rond. .