Alaphilippe voert straf solonummertje op en houdt Van Aert van geel

  Tour de France: Rit 3einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBinche - AankomstÉpernay -
  Afstand215 km
  0306090120150180215

   Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) heeft een eerste keer uitgepakt in de Tour de France. In de rit naar Epernay wachtte hij niet de sprint op de slotklim, toch zijn specialiteit, af, maar stoofde hij het peloton een peer met een solo van 15 kilometer. Alaphilippe, en dus niet Wout van Aert, mag ook de gele trui aantrekken.

   Kijk hoe Alaphilippe naar de zege en het geel stormt:

   De 3e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Deze etappe was op het lijf geschreven van Julian Alaphilippe. De Fransman maakt het af, maar de manier waarop is verrassend. Alaphilippe schoot zijn pijl niet af in de slotkilometer, maar koos - misschien niet volgens het plan - voor een langgerekte sprint van 15 kilometer.
   • Gemiste kans: Mike Teunissen betaalde in de slotfase een prijs voor het hectische openingsweekend. Wout van Aert overleefde de finale en was de eerste in lijn om de troon te bestijgen, maar onze landgenoot botste op een ontketende Alaphilippe.
   • Opvallend: Voor de Fransen is het een hoogdag. Alaphilippe wint de rit, maar pakt ook het geel. Een Fransman in het geel, dat was al van Tony Gallopin op 13 juli 2014 geleden.

   Het leugentje van Wellens, de atypische actie van Alaphilippe

   Les 1 in deze Tour: geloof de startinterviews niet. Greg Van Avermaet nam ons op weg naar Geraardsbergen al in het ootje, Tim Wellens was vandaag de acteur met dienst. Bij de start verkondigde Lotto-Soudal met veel overtuiging dat de kaart van sprinter Caleb Ewan getrokken zou worden.

    

   Niet dus, want een gretige Tim Wellens schoof al snel mee met 4 Fransen. Op 50 kilometer van de finish liet Wellens hen prompt in de steek met de bollentrui als hoger doel. Wellens slaagde ook in zijn opzet en deed het peloton met zijn solo in een razendsnelle etappe bovendien even twijfelen.

    

   Op het laatste knikje van de dag – met de top op 16 kilometer van de finish – doofde de kaars van Wellens zoetjesaan uit. Topfavoriet Julian Alaphilippe gooide in een pittige finale daar al verrassend zijn troeven op tafel in zijn zoektocht naar bonificatieseconden op de top.

    

   Wellens bleef Alaphilippe nog net voor onder de boog, maar kampte plots met materiaalpech. Zonder het goed en wel te beseffen stond de Franse springveer tegen wil en dank plots voor een loodzware opdracht: 15 kilometer alleen standhouden tegen een jagend (en fors uitgedund) peloton.

    

   Het leek sportieve zelfmoord, maar een verbluffende Alaphilippe peuzelde ook de laatste oneffenheden op. Wat het peloton ook probeerde, de ritwinst ging naar de Franse chouchou. Dankzij zijn forse inspanning was het geel een bijzonder zoet toetje. Mike Teunissen kraakte in de finale, Wout van Aert en zijn maats kregen het gat niet gedicht.

    

   In de achtergrond nestelden met Stuyven, Van Avermaet, Meurisse en Van Aert heel wat Belgen zich nog in de top 10 van de daguitslag, Wout van Aert blijft 2e in de stand. Bij de favorieten namen Pinot en Bernal door een breukje 5 seconden op al hun concurrenten.

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3