Bernal rijdt met de vingers in de neus naar eindwinst, Nibali eist laatste Alpenrit op

  Tour de France: Rit 20
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  24°Cdistance 59.5 km
  location 14:38: Albertville - 16:30: Val Thorens
  trophy Vincenzo Nibali
  einde
  startfinish
  0102030405059.5

   Egan Bernal (Team Ineos) schrijft op 22-jarige leeftijd de Ronde van Frankrijk op zijn palmares. Op de ingekorte bergrit naar Val Thorens kwam de Colombiaanse gele trui niet meer in gevaar. Geraint Thomas en Steven Kruijswijk schuiven een plekje op na een (kleine) inzinking van Julian Alaphilippe. Oude krijger Vincenzo Nibali kwam boven water in de laatste Alpenrit om zijn zesde Touretappe te veroveren.

   De 20e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Het zag er 3 weken lang benard uit voor het ongenaakbaar gewaande Ineos, maar aan het einde van het verhaal komt de eindwinnaar toch weer uit het Britse kamp. Met Geraint Thomas op 2 is het Britse feest compleet.
   • Winnaar van de dag (2): Steven Kruijswijk heeft misschien niet meteen het meest sexy imago, maar de Nederlandse klimmer pronkt wel op het podium van de Tour. Daar kunnen we alleen maar onze hoed voor afnemen, net als voor alle arbeid van meesterknecht Laurens De Plus.
   • Winnaar van de dag (3): Julian Alaphilippe tuimelt nog wel van het podium, maar de Fransman beschouwen als een verliezer zou onrechtvaardig zijn. Hij heeft deze Tour 3 weken gekleurd, maar de Tour duurde 48 uur te lang. En dat is geen schande.
   • Opvallend: Egan Bernal zal zondag 22 jaar en 196 dagen oud zijn. Hij is de op 2 na jongste eindwinnaar van de Tour. 

   Bernal wordt niet bestookt, Nibali fleurt zijn Tour op

   “De dood of de gladiolen”, dat moet bij heel wat tenoren de boodschap in de ploegbus geweest zijn. Maar hoe aantrekkelijk de plannetjes vooraf ook mochten ogen, op weg naar Val Thorens viel van die grote woorden of goeie intenties maar weinig of niets te merken (net als van de voorspelde regenbuien, die na een onheilspellende voormiddag in de lucht bleven kleven).

    

   Jumbo-Visma draaide van bij de eerste klimkilometer de vijs aan. Kopman Steven Kruijswijk wilde nog naar het podium wippen en dankzij een uitmuntende Laurens De Plus werd op 13 kilometer van de finish het eerste (en enige?) doel bereikt: Julian Alaphilippe botste nu echt op zijn limieten.

    

   Wie dus nog gehoopt had op een verrijzenis van de Franse smaakmaker, kwam bedrogen uit. De Fransman zakte zeker niet volledig door het ijs, maar viel uiteindelijk nog terug van de 2e naar de 5e plaats.

    

   Toen het vat van De Plus dan toch volledig geleegd was, werd er naar de favorieten gekeken. Maar daar bleef het muisstil. Of het van niet beter kunnen was, zullen we wellicht nooit weten. Maar wellicht had iedereen ook schrik voor een counter en legde Jan en alleman zich al bij al makkelijk neer bij de rangorde in een teleurstellende bergrit.

    

   Dat speelde allemaal in de kaart van Vincenzo Nibali, die in het slotweekend na een schimmige Tour weer zijn tanden liet zien. De ex-eindwinnaar schoof mee met “de vroege vlucht” en stak deze ultrakorte bergetappe in zijn achterzak. Op ruim 15 seconden bolden titelverdediger Thomas en troonsopvolger Bernal hand in hand over de streep. 

   Bekijk de ontknoping:

   Nibali: "Laatste 500 meter bleven maar duren"

   Vincenzo Nibali slaagde er op de valreep in om z'n Tour op te fleuren met een ritzege. "Het is voor mij een bijzonder moeilijke Tour geweest. Maar ik wou ervoor blijven gaan tot op het einde en nog een ritzege meepakken naar huis", zegt Nibali.

   "Het was vandaag een bijzonder zware dag. Er leek geen einde te komen aan die slotklim. De laatste 500 meter bleven maar duren, maar het was een mooie bevrijding om hier als winnaar over de finish te komen."  

    

   Nibali kan met z'n ritzege ook z'n Tour van vorig jaar doorspoelen. Toen kwam hij door een motard ten val op Alpe d'Huez en moest hij opgeven met een wervelbreuk. "Hier vandaag winnen is een beetje een revanche. Ik wil deze overwinning ook opdragen aan mijn grootvader, die vorig jaar overleden is."

   De Italiaan had ook nog enkele complimenten voor Egan Bernal. "Hij heeft getoond dat hij een bijzonder sterke conditie heeft. Ik heb de voorbije dagen vaak met hem gesproken. Hij heeft moeilijke momenten gehad. De laatste week was bijzonder zwaar en toen was Bernal heel goed. Het is een jonge renner met een grote toekomst. Hij is echt bijzonder sterk."

   Rituitslag Rit 20Rituitslag Rit 20

     naamploegresultaat
   1Vincenzo NibaliTBM1:51:53
   2Alejandro ValverdeMOV+10
   3Mikel LandaMOV+14
   4Egan BernalINS+17
   5Geraint ThomasINS+17
   6Rigoberto UránEF1+23
   7Emanuel BuchmannBOH+23
   8Steven KruijswijkTJV+25
   9Wout PoelsINS+30
   10Nairo QuintanaMOV+30