Anticlimax: organisatie legt rit stil door het slechte weer, Bernal in het geel

  Tour de France: Rit 19einde
  32 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Jean-de-Maurienne - AankomstCol de l'Iseran -
  Afstand89 km
  020406089

   Egan Bernal (Ineos) is de nieuwe leider in de Ronde van Frankrijk, maar de 19e etappe is op een zootje uitgedraaid. Door het slechte weer op weg naar de slotklim richting Tignes moest de organisatie de etappe neutraliseren. De tijden bij de passage op de top van de Col de l'Iseran werden gehanteerd. Er is geen ritwinnaar, maar Bernal neemt wel het geel over van Julian Alaphilippe. 

   De 2e Alpenrit is uiteindelijk een van de meest bevreemdende etappes uit de recente Tourgeschiedenis geworden. Het begon al met de lijdensweg van Thibaut Pinot. Het was een donderslag bij heldere hemel toen de nummer 5 uit de stand al vroeg een bezoekje aan de dokter bracht. Maar niets mocht baten. Pinot stapte even later in tranen af. De heerser van de Pyreneeën liep gisteren een spierscheuring op en moet voor de 3e keer op een rij opgeven in de Tour.

    

   Tussen al deze dramatiek in reed een omvangrijke groep met onder meer Uran, Valverde en De Plus weg. Die laatste zou later nog een belangrijke rol spelen. Een vrijgeleide kreeg die groep niet. Het was toen al duidelijk dat Ineos een plannetje had.

    

   Op de Iseran schudden Van Baarle en vooral Poels vrolijk aan de boom in de favorietengroep. Het water stond zowat iedereen aan de lippen en dat was het sein voor Thomas om als eerste te kietelen.

    

   Bernal nam over en op zijn demarrage zat meer snee. Het sneed Alaphilippe meteen de nek af. De nummer 2 in de stand reed in een mum van tijd naar voren en ging uiteindelijk solo over de Iseran, het dak van deze Tour. Daarachter nam De Plus zijn kopman Kruijswijk op sleeptouw in de groep met ook nog Thomas en Buchmann. In de achtergrond voerde Alaphilippe een eenzame strijd. Op de top had hij al 2 minuten achterstand.

   Bernal valt aan, Alaphilippe kraakt

   Koers stopgezet na apocalyptische toestanden in vallei

   Alaphilippe zette zich schrap voor een dolle achtervolging, maar toen al bereikten ons onheilspellende berichten over de weersomstandigheden in de vallei. Een hagelbui, een modderstroom en nog veel meer rampspoed zorgden voor apocalyptische toestanden. De organisatie kon niet anders dan de koers stop te zetten. De tijden op de top van de Iseran werden als eindtijden geklokt voor de etappe. Hierdoor neemt Bernal de leiding over van Alaphilippe in het klassement, al is het laatste woord over deze etappe en haar ontwikkeling nog niet gezegd.

   De modderstroom in Val d'Isère

   Rituitslag Rit 19 (zonder dagwinnaar)Rituitslag Rit 19 (zonder dagwinnaar)

     naamploegresultaat
   1Egan BernalINS78:00:42
   2Julian AlaphilippeDQT+45
   3Geraint ThomasINS+1:11
   4Steven KruijswijkTJV+1:23
   5Emanuel BuchmannBOH+1:50
   6Mikel LandaMOV+4:30
   7Rigoberto UránEF1+5:09
   8Nairo QuintanaMOV+5:17
   9Alejandro ValverdeMOV+6:25
   10Richie PorteTFS+6:28

   Fase per fase

   1. 16 uur 59. Kwade Alaphilippe. Alaphilippe zei steeds dat hij het niet erg zou vinden als hij zijn gele trui zou moeten afstaan, maar nu hij dat ook effectief moet doen, valt dat zwaar. Gefrustreerd zien we hem op de autozetel slaan.
   2. 16 uur 57. Gesticulerende Uran. Uran blijft veel misbaar maken. Hij zit vol frustraties. De Colombiaan verloor ooit de roze trui in de Giro, omdat de koers niet geneutraliseerd werd toen het begon te sneeuwen (en de communicatie daarover warrig was).
   3. 16 uur 56. Ook Bernal stapt nu in de auto van Ineos. Thomas overlegt nog even met de Tourbaas. Hij lijkt toch wat ontgoocheld, want nu zijn ploegmaat Bernal in het geel zit, zit Thomas helemaal in de tang.
   4. 16 uur 52. Alaphilippe heeft een vers geel truitje aangetrokken en lijkt al in de auto van Tom Steels te willen stappen. Er wordt nog even overlegd of dat wel degelijk mag op dit moment?
   5. 16 uur 50. De wedstrijdradio meldt nu dat alle renners in Val d'Isère uit de koers zullen stappen. Wat een vreemd spektakel. Maar de conclusie momenteel is: Bernal gaat als leider de laatste bergrit in. Alaphilippe staat op 2, Thomas op 3.
   6. 16 uur 49. We gaan zeker nog discussies krijgen of de tijden op de Iseran nu doorgerekend moeten worden of alles geneutraliseerd moet worden. José De Cauwer.
   7. 16 uur 48. Dit heet een anticlimax. Maar wel met gezond verstand. Michel Wuyts.
   8. 16 uur 46. De renners troepen nu samen, nog altijd een beetje in ongeloof. Als ze beneden komen, zullen ze wel merken dat dit echt niet doenbaar was.
   9. 16 uur 45. Koers officieel stopgezet. Sommige renners leggen zich er nog niet helemaal bij neer, maar Prudhomme legt nu uit dat de koers wel degelijk is stopgezet. De tijden op de Iseran tellen door. Dat betekent dat Bernal de gele trui overneemt van Alaphilippe.
   10. 16 uur 44. De renners worden nu aangemaand om het rustig aan te doen. Bernal begrijpt het niet helemaal en vlamt nog even door.
   11. 16 uur 43. Koers eindigt op Iseran? Er wordt nu gezegd dat de tijden op de top van de Iseran tellen als eindresultaat van deze etappe. Dit bericht is nog niet helemaal bevestigd.
   12. 16 uur 42. Van onverantwoorde risico's is geen sprake bij Alaphilippe. Hij neemt nog de tijd om wat te eten.
   13. 16 uur 41. Moet er niet ingegrepen worden bij deze toestanden? Michel Wuyts.
   14. Regen. Bernal en Yates zitten nog altijd in het droge stuk van de afdaling, maar de beelden die ons vanuit de vallei bereiken, zijn behoorlijk onheilspellend. Hopelijk zijn de renners op de hoogte. 16 uur 41.
   15. 16 uur 39. Yates komt terug bij Bernal. Ofwel heeft de Brit dan snel gedaald ofwel is Bernal daar iets minder goed in.
   16. 16 uur 38. Mocht ik ploegleider zijn bij Deceuninck-Quick Step dan zou ik Alaphilippe aanmanen om niet te veel risico's nemen. José De Cauwer.
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
   2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
   3/>Binche - Épernay215 kmAlaphilippeAlaphilippe
   4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiAlaphilippe
   5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmSaganAlaphilippe
   6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
   7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
   8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtAlaphilippe
   9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyAlaphilippe
   10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertAlaphilippe
   11/>Albi - Toulouse167 kmEwanAlaphilippe
   12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmYatesAlaphilippe
   13Pau - Pau27.2 kmAlaphilippeAlaphilippe
   14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotAlaphilippe
   15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmYatesAlaphilippe
   16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanAlaphilippe
   17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinAlaphilippe
   18/>Embrun - Valloire208 kmQuintanaAlaphilippe
   19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernal
   20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
   21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal