Ineos bestookt Alaphilippe (die in het geel blijft), Quintana smukt zijn Tour op

  Tour de France: Rit 18einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekEmbrun - AankomstValloire -
  Afstand208 km
  0306090120150180208

   Julian Alaphilippe heeft de eerste clash in de Alpen overleefd. De gele trui loste in het slot van de Galibier, maar reed een meesterlijke afdaling. Egan Bernal is de enige favoriet die tijd kon inlopen. De ritzege was voor vluchter Nairo Quintana, die ook een flinke sprong maakt in het klassement. Romain Bardet neemt de bollentrui over van Tim Wellens.

   Quintana zegeviert in eerste Alpenrit, Bernal sluipt dichter bij Alaphilippe

   De 18e rit in een notendop

   • Winnaar van de dag: Iedereen verwachtte dat Julian Alaphilippe een forse rekening gepresenteerd zou krijgen in de koninginnenrit, maar hij verliest uiteindelijk enkel een beetje tijd op Bernal. Op 2 bergritten van het einde blijft de Fransman in poleposition voor Tourwinst.

    

   • Verliezers van de dag: De concurrenten van Alaphilippe konden hun stoere taal in de aanloop naar de Alpen niet omzetten in straffe daden. Alaphilippe werd bijna in een zetel naar de top van de Galibier gebracht. Bernal was de enige die de troon van de gele trui bestookte en daarvoor ook een (kleine) beloning kreeg.

    

   • Controverse van de dag: De voorsprong van Bernal had een stukje groter kunnen zijn als er niet de demarrage van zijn ploegmaat Thomas was geweest. "Wat hij hier doet, is de boel kloten", zei José De Cauwer meteen over die actie.

   Weer veel Belgen mee, maar aan Quintana is niets te doen

   De plaatsjes voor de vlucht van de dag waren bijzonder duur in het eerste deel van het drieluik door de Alpen. 5 Belgen hadden voldoende duiten in hun zakken om mee te geraken: een trio van Lotto-Soudal (Wellens, Benoot en De Buyst) en een duo van CCC (Van Avermaet en Pauwels).

    

   Wellens pakte de volle pot op de Col de Vars, maar daarna deemsterde de ster van de bolletjestrui weg. Bardet bleef wel een hele dag sprokkelen en zou zo de rol van bergkoning overnemen.

    

   Een ritzege zat er voor Bardet wel niet in, want op de Galibier had hij geen antwoord op de snedige demarrage van Nairo Quintana. Op de top had de Colombiaan - wiens klassementsambities net als bij Bardet eerder al een knauw hadden gekregen - een geruststellende voorsprong. Hij liet zijn 3e ritzege in de Tour niet meer liggen en springt toch weer naar de 7e plaats in het klassement. 

   Quintana rijdt weg van Bardet en co op de Galibier

   Thomas gaat achter eigen ploegmaat aan, Alaphilippe redt zijn gouden vel

   In het peloton kwam het eerste tromgeroffel van Movistar, dat op de Izoard al de concurrentie probeerde te versmachten. De uitdunning die dat opleverde, werd in de afdaling en de vallei weer tenietgedaan. Hierna nam Ineos de controle over, maar het tempo van Poels en Van Baarle lag niet hoog genoeg.

    

   Alaphilippe kon fluitend volgen. Pas op 3 kilometer van de top zette Bernal de gele trui voor het blok. Die liet het werk aan zijn herboren ploegmaat Mas over. De Spanjaard beperkte de schade, al liep de witte trui toch beetje bij beetje uit.

    

   De seconden liepen op, tot Thomas tot eenieders verbazing zelf achter zijn ploegmaat aanging. De titelverdediger slaagde er weliswaar in Alaphilippe te lossen, maar Kruijswijk, Buchmann en Pinot sloten nog voor de top weer aan en de gele trui deed dat in de afdaling vervolgens ook. In de eindafrekeninig blijft het verschil tussen Bernal en de andere favorieten beperkt.

   Thomas gaat op zoek naar zijn eigen ploegmaat

   Rituitslag Rit 18Rituitslag Rit 18

     naamploegresultaat
   1Nairo QuintanaMOV5:34:15
   2Romain BardetALM+1:35
   3Alexey LutsenkoAST+2:28
   4Lennard KämnaSUN+2:58
   5Damiano CarusoTBM+3:00
   6Tiesj BenootLTS+4:46
   7Michael WoodsEF1+4:46
   8Egan BernalINS+4:46
   9Serge PauwelsCCC+4:46
   10Steven KruijswijkTJV+5:18

   Quintana: "Ik was op de afspraak"

   Nairo Quintana kreeg de voorbije dagen de volle lading in de pers voor zijn schimmige optredens in de bergen, maar nu haalt hij toch zijn gram. "Dit is een beloning voor zoveel werk", zegt hij. "We zijn bedachtzaam te werk gegaan, maar tot nu toe kwamen de dingen er niet uit. Gelukkig zijn we blijven volhouden."

    

   "Ik wist dat dit een geweldige dag voor mij zou kunnen zijn. Dit was een dag voor de klimmers en ik was op de afspraak."

    

   "We hadden verschillende plannetjes, voor de ritzege maar ook om Mikel (Landa) hoger in het klassement te krijgen. Dit is dan ook een overwinning van het hele team. We zaten wat in zak en as toen ik veel tijd verloor, maar ik wil deze zege opdragen aan mijn ploeggenoten, familie en mijn land, waar ze mij altijd gesteund hebben."

   Fase per fase

   1. 17 uur 09 match afgelopen
   2. 17 uur 08. Bernal pakt 31 seconden terug. Buchmann brengt de groep met Alaphilippe binnen. We klokken af op 31 seconden, waardoor Bernal nipt op de 2e plaats terechtkomt.
   3. 17 uur 07. De eerste Belg van de dag wordt Tiesj Benoot, die net de sprintende Bernal kan afhouden. Pauwels is de 4e van dat kwartet.
   4. 17 uur 07. We kunnen nu al vaststellen dat de gele man de gele man blijft. En dat de strijd moet komen van Bernal. Michel Wuyts.
   5. 17 uur 05. De 3e plaats is voor de hyperactieve Loetsenko. De leden van de grote kopgroep druppelen nu een voor een binnen, want in de verte zien we ook al Caruso en Kämna opdoemen.
   6. 17 uur 05. Bernal heeft nog altijd Pauwels op zijn bagagedrager, die weliswaar niet overneemt. Het duo is begonnen aan de laatste 3 kilometer.
   7. 17 uur 03. "Losers" worden winnaars. Ook Bardet kan de finish nu ruiken. Samen met Quintana was hij een van de verliezers van deze Tour, maar hij zal aan zijn onderneming de bolletjestrui overhouden.
   8. 17 uur 02. Quintana zit op het laatste, hellende stukje naar de finish. De voorbije dagen reed hij dof door deze Tour rond, maar nu geeft hij zijn koers toch wat meer glans.
   9. 17 uur 01. Als Bernal een halve minuut pakt op de andere favorieten, dan zal hij zich vlak voor zijn ploegmaat (?) Thomas op de 2e plaats nestelen in de stand. Maar wel nog altijd op anderhalve minuut van Alaphilippe.
   10. Regen. Terwijl Quintana in de straten van Valloire komt, begint het te regenen. Net op tijd, want de Colombiaan lijkt het gevaarlijkste gehad te hebben. Hij is op weg naar zijn 3e zege in de Tour. 17 uur .
   11. 16 uur 59. Bernal raapt Pauwels op in de afdaling. Het lijkt erop dat we de meest technische stroken achter de rug hebben. Het is nu een echte bijtrapafdaling.
   12. 16 uur 58. Van Avermaet meest strijdlustige. Greg Van Avermaet krijgt de Prijs voor de Strijdlust van de wedstrijdjury. Misschien omdat hij zich gisteren ook al gesmeten heeft?
   13. 16 uur 57. Gele kanarie fladdert. Alaphilippe heeft zich op kop van de groep gezet en zet de anderen meteen onder druk. Het is duidelijk dat hij de beste daler is. Wordt hij uiteindelijk nog de winnaar van de dag? Laat ons niet vergeten dat Bernal er nog altijd voor rijdt.
   14. 16 uur 57. Alaphilippe komt in de afdaling opnieuw bij het groepje met Thomas, Pinot en Kruijswijk.

    Alaphilippe komt in de afdaling opnieuw bij het groepje met Thomas, Pinot en Kruijswijk

   15. 16 uur 55. Alaphilippe sluit nu al aan bij de groep met Thomas. Zal hij meteen doorzetten en ook nog op zoek gaan naar Bernal, die nog altijd op een goeie 30 seconden wordt gemeld?
   16. 16 uur 54. Mogen we de aanval van Thomas als een blunder catalogeren? Michel Wuyts.
   17. Tijdsverschil. Intussen smijt ook Bardet zich als een steen naar Valloire, maar Quintana is ook geen sukkelaar en houdt de Fransman op een veilige afstand: nog altijd 1,5 minuut. 16 uur 54.
   18. 16 uur 54. Ook Thomas demareert net voor de top van de Galibier, Alaphilippe lost.

    Ook Thomas demareert net voor de top van de Galibier, Alaphilippe lost

   19. 16 uur 52. De groep met Thomas, Pinot en Kruijswijk wordt nu op een halve minuut van Bernal gemeld. Alaphilippe zit daar een 15-tal seconden achter.
   20. 16 uur 51. Wie daalt het best? Pinot leidt de afdaling in de groep met Thomas en Kruijswijk. De Fransman heeft enkele slechte ervaringen in afdalingen en dat kun je zien. Hij gaat niet echt gezwind door de bochten.
   Tour de France
   -
   <
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
   2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
   3/>Binche - Épernay215 kmAlaphilippeAlaphilippe
   4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiAlaphilippe
   5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmSaganAlaphilippe
   6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
   7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
   8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtAlaphilippe
   9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyAlaphilippe
   10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertAlaphilippe
   11/>Albi - Toulouse167 kmEwanAlaphilippe
   12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmYatesAlaphilippe
   13Pau - Pau27.2 kmAlaphilippeAlaphilippe
   14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotAlaphilippe
   15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmYatesAlaphilippe
   16/>