Trentin verrast medevluchters met solo in Gap, Van Avermaet is 3e

  Tour de France: Rit 17einde
  35 °C/>wegwedstrijd
  VertrekPont du Gard - AankomstGap -
  Afstand200 km
  0306090120150200

   Matteo Trentin heeft de Tour de France van Mitchelton-Scott nog wat extra kleur gegeven met een 4e ritzege. De Europese kampioen wachtte de sprint van een kopgroep niet af, maar nam iedereen te grazen met een solo van 14 kilometer. 6 Belgen waren aan boord van een kopgroep van 33 renners, maar moesten vrede nemen met de ereplaatsen. Greg Van Avermaet eindigde 3e.

   Rit 17 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Matteo Trentin was misschien de snelste renner in de kopgroep van 33, maar hij speculeerde niet op zijn sprint. Hij won zo zijn 8e etappe in een grote ronde, zijn 3e in de Tour en zijn 1e met een solo. 

    

   • Verliezer van de dag: Greg Van Avermaet kreeg een laatste kans om zijn Tour en die van zijn ploeg CCC te redden. De olympische kampioen leek de verschillende schiftingen vooraan goed te overleven, maar toen Trentin aanging, bleef hij zonder antwoord.

    

   • Statistiek: Mitchelton-Scott zit al aan 4 ritzeges (2x Yates, 1x Impey en 1x Trentin), waarmee ze op gelijke hoogte komen met Jumbo-Visma. Ook na 17 ritten zijn er nog altijd maar 7 ploegen die in de prijzen zijn gevallen.

   Bekijk het ritverslag

   6 Belgen in de kopgroep, maar enkel Van Avermaet kleurt finale

   Laatste kans voor de vluchters in Gap en dus ging iedereen ervan uit dat het lang zou duren voor een groep zou wegrijden. Dat was buiten de onvermijdelijke De Gendt gerekend, die zich al vrij snel resoluut op kop zette en het peloton aan flarden reed. 32 renners gingen mee in zijn zog.

    

   Total-Direct Energie had de slag compleet gemist en moest werken in het peloton. Dat was een ongelijke strijd tegen de reusachtige kopgroep, zodat die actie meer op een strafkamp leek. Na een halfuurtje lieten ze het dan ook maar lopen.

    

   Nog voor de beklimming van de Sentinelle spatte de kopgroep in verschillende fases uit elkaar. 5 van de 6 Belgen (Stuyven, Keukeleire, De Gendt, Meurisse en Teuns) lieten zich rollen of kwamen zichzelf tegen, enkel Van Avermaet reageerde gevat op elke stroomstoot.

    

   Alles leek gespeeld te worden op de Sentinelle, maar Europees kampioen Trentin liet het niet zo ver komen. Hij ging aan de voet al aan, zijn concurrenten trapten meteen op hun adem.

    

   Asgreen probeerde met een wanhoopspoging nog voorin te geraken. Meer dan een 2e plaats leverde die actie niet op. Van Avermaet sprintte naar de 3e plaats en ook voor Teuns was nog een ereplaats (5e) weggelegd.

    

   In het peloton hielden ze met het zware drieluik in de Alpen in het verschiet de wapens op zak, ook op de beklimming van de Sentinelle. Julian Alaphilippe behoudt zijn voorsprong van 1'35" op Geraint Thomas. Vluchter Meurisse doet wel een zaakje in het klassement. Hij springt van de 19e naar de 13e plaats.

   Trentin valt aan en de andere vluchters passen

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Matteo TrentinMTS4:21:36
   2Kasper AsgreenDQT+37
   3Greg Van AvermaetCCC+41
   4Bauke MollemaTFS+41
   5Dylan TeunsTBM+41
   6Gorka IzagirreAST+41
   7Daniel OssBOH+44
   8Pierre-Luc PérichonCOF+50
   9Toms SkujinšTFS+50
   10Jesús HerradaCOF+55

   Trentin: "Ik win, dus mijn plan moet wel perfect geweest zijn"

   "Het was emotioneel aan de finish, want dit is nog maar de 2e keer in mijn carrière dat ik alleen aankom", vertelt Matteo Trentin. "Dat dat dan net in de Tour lukt, met zo'n supersterke kopgroep, dat is ongelooflijk. Daar had wellicht niemand deze ochtend een euro op durven verwedden."

    

   Trentin leek een perfect plan te hebben. "Ik win, dus dat moet dan wel geweest zijn. De samenwerking in de groep (met Van Avermaet) was niet optimaal, dus probeerde ik een paar keer weg te rijden. Uiteindelijk sloeg ik toch een gat van 10 seconden en toen keken ze achter mij naar elkaar. Ik wist dat ik de benen had om het daarna af te maken."

   Fase per fase

   1. 17 uur 27 match afgelopen
   2. 17 uur 25. Sprong van Meurisse. Het peloton is uiteindelijk op bijna 20 minuten van winnaar Trentin binnengekomen. Dat betekent dat Xandro Meurisse ongeveer 17 minuten inloopt op de gele trui en van de 19e naar de 14e plaats wipt.
   3. 17 uur 17. De Sentinelle maakt geen brokken in het peloton en ook in de afdaling worden geen risico's genomen. Deceuninck-Quick Step brengt de gele trui gewoon in veilige haven, in dit geval Gap.
   4. 17 uur 04. Op het peloton zal het nog zeker een kwartier wachten zijn. Uitkijken of iemand daar nog gebruik van maakt van de Sentinelle om wat voorsprong te pakken in het klassement.
   5. 17 uur 03. Van Avermaet 3e, Teuns 5e. Van Avermaet regelt het sprintje voor de 3e plaats, Teuns positioneert zich op de 5e plaats. Een voor een druppelen de vluchters nu Gap binnen.
   6. 17 uur 03. Martin brengt Rowe tot 2 keer toe bijna ten val: "Waarom, in godsnaam!".

    Martin brengt Rowe tot 2 keer toe bijna ten val: "Waarom, in godsnaam!"

   7. 17 uur 02. Asgreen blijft nog uit de greep van de achtervolgers, op weg naar de 2e plaats.
   8. 17 uur 02. Hij heeft zijn Europese kampioenentruitje toch weer netjes omhoog geritst. Zo meteen gaan de armen de lucht in.
   9. Laatste km. Intussen is Trentin in de laatste kilometer aanbeland. Hij kan nu al voluit genieten van dit moment. 17 uur 01.
   10. 17 uur 01. Bonje tussen Martin en Rowe. In het peloton draaien ze nu de Sentinelle op, maar blijkbaar moet er iets gebeurd zijn tussen Tony Martin en Luke Rowe. De Duitser duwt de Brit tot 2 keer toe in de berm. Wat was dat allemaal?
   11. 17 uur . Asgreen springt weg bij de achtervolgers op zoek naar Trentin.

    Asgreen springt weg bij de achtervolgers op zoek naar Trentin

   12. 16 uur 59. Trentin rijdt nog verder weg. Hij is met voorsprong de beste man. Michel Wuyts.
   13. 16 uur 59. Omdat het in de achtergrond toch niet botert, roeren enkelingen zich, op zoek naar een ereplaats. Mollema is actief en ook Van Avermaet en Teuns strijden nog voor een plek in de top 10.
   14. 16 uur 58. Strijdlust. Matteo Trentin krijgt nu al de Prijs van de Strijdlust van de jury.
   15. 16 uur 57. Als we de GPS-verschillen mogen geloven, komt Asgreen geen meter dichterbij in de afdaling. Zonder ongelukken mogen we Trentin al in onze Tourgids invullen als dagwinnaar.
   16. 16 uur 56. Trentin vliegt. Dat kon hij al een hele dag niet wegsteken. Christophe Vandegoor (Sporza Tour op Radio 1).
   17. Sentinelle. Asgreen komt met een halve minuut achterstand op Trentin over de top van de Sentinelle. Dat is misschien iets te veel om nog goed te maken in de afdaling. De groep Van Avermaet-Teuns is ook nog niet helemáál uitgeschakeld. 16 uur 53.
   18. 16 uur 53. Asgreen heeft Périchon snel bij de lurven gevat.
   19. 16 uur 53. Ik denk dat de aanval van Asgreen te laat komt. Hij heeft te lang gewacht. José De Cauwer.
   20. 16 uur 52. Move van Asgreen. We gaan de laatste kilometer van de klim in en dat is het sein voor Asgreen voor een alles-of-niets-poging. Komt hij niet te laat? Of is de Deen van Deceuninck-Quick Step een begenadigd daler?
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
   2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
   3/>Binche - Épernay215 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
   4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiJ. Alaphilippe
   5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmP. SaganJ. Alaphilippe
   6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
   7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
   8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtJ. Alaphilippe
   9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyJ. Alaphilippe
   10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertJ. Alaphilippe
   11/>Albi - Toulouse167 kmEwanJ. Alaphilippe
   12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmS. YatesJ. Alaphilippe
   13Pau - Pau27.2 kmJ. AlaphilippeJ. Alaphilippe
   14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotJ. Alaphilippe
   15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmS. YatesJ. Alaphilippe
   16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanJ. Alaphilippe
   17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinJ. Alaphilippe
   18/>Embrun - Valloire208 kmN. QuintanaJ. Alaphilippe
   19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernalBernal
   20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
   21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal