Pinot wint op Tourmalet, maar gele trui Alaphilippe doet gouden zaak

  Tour de France: Rit 14einde
  26 °C/>wegwedstrijd
  VertrekTarbes - AankomstCol du Tourmalet -
  Afstand111,1 km
  020406080111.1

   De Fransen hebben er een geweldig feestje van gemaakt in de eerste echte bergrit in de Tour de France. Thibaut Pinot sprintte naar de zege op de Tourmalet, vóór gele trui Julian Alaphilippe. Die werpt zich, ook vanwege een klein tikje voor titelverdediger Thomas, nog meer op tot kandidaat-eindwinnaar.

   Verslag van de 14e etappe

   De 14e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaars van de dag: De Fransen weten met hun vreugde geen blijf. Thibaut Pinot haalde de Tourmalet neer, Julian Alaphilippe ontpopt zich nu echt wel tot kandidaat voor eindwinst in de Tour. De Franse chouchou werd nooit in verlegenheid gebracht. Meer nog: hij deelt zelf (mentale) tikken uit. 
   • Verliezers van de dag: De keuze is eindeloos, maar we moeten de grootste twijfels vooral bij Ineos en titelverdediger Geraint Thomas zoeken. De Welshman kon zijn goeie tijdrit van gisteren niet bevestigen en ziet zijn achterstand op Alaphilippe aanwassen. Heeft Ineos nog een plan B of C?
   • Opvallend: Ineos zit met kopzorgen, Jumbo-Visma rijdt een dijk van een Tour. Kopman Steven Kruijswijk kon nagenoeg de hele Tourmalet rekenen op meesterknechten Laurens De Plus en George Bennett en die drietand nekte zowaar de eindwinnaar van vorig jaar. Komt het grootste gevaar voor Alaphilippe uit Nederlandse hoek?

   Het Waterloo van Quintana, Yates en Bardet

   Wie in het peloton een kaars had laten branden voor de slaagkansen van de vlucht van de dag, kwam al snel bedrogen uit. Sagan, Nibali en Wellens zetten wel een offensief op poten, maar meer dan 10 punten voor de bergtrui leverde de onderneming van de bollenman niet op.

    

   In de zoektocht naar duidelijkheid en wijsheid wilden in eerste instantie Groupama-FDJ en in een tweede fase Movistar zich niet tevreden stellen met de kruimels. Bij de voet van de Tourmalet, de eerste col buiten categorie in deze Tour, was al duidelijk dat de winnaar uit de troep klassementsmannen zou komen.

    

   Het tempo was lange tijd strak en versmachtend, maar niet echt moordend. Toch maakten Yates, Martin en Quintana al snel hun zwanenzang mee. Van Bardet was dan al lang geen sprake meer, want de Fransman zakte vandaag helemaal door het ijs.

   Quintana kapseist:

   Alaphilippe kraakt niet

   Toen Groupama-FDJ de messen nog eens begon te slijpen, voegde ook Mas – het tweede ijzer van Deceuninck-Quick Step – zich bij het groepje van geslagenen. Met ongeveer 15 toppers trokken we de steile slotkilometers in, met ook een zeer voortreffelijke De Plus als onderdeel van een uitmuntend Jumbo-Visma-blok aan boord.

    

   In de kilometer van de waarheid doofde ook de kaars van titelverdediger Thomas plots uit. Alaphilippe begreep toen al dat hij zijn status als kandidaat-eindwinnaar zou aandikken en leek ook de eerste gegadigde voor de ritzege.

    

   Maar bloedbroeder Pinot beschikte in de laatste bochten over de meeste punch. Alaphilippe schaduwde vooral zijn grootste concurrenten voor de gele trui en leek Pinot de zege als het ware met een knipoog te gunnen.

    

   De Franse maillot jaune snelde zelf naar een tweede plaats en bonificatieseconden. In het klassement ziet het er met de dag rooskleuriger uit: Alaphilippe heeft nu 2’02” op eerste achtervolger Thomas.

   Rituitslag Rit 14Rituitslag Rit 14

   Pinot: "Ik sprintte op woede"

   Thibaut Pinot boekte zijn 3e zege in zijn Tour-carrière, na eerdere successen in Porrentruy en op Alpe d'Huez. "De Tourmalet en Alpe d'Huez, dat zijn aankomsten waar je als klimmer van droomt. Dat blijft je hele leven bij."

    

   "Na het tijdsverlies van de voorbije dagen moesten we iets doen. Gaudu leverde fantastisch werk in de voorbereiding. Hij is de man voor de toekomst."

    

   Uiteindelijk kon Pinot het vlot afmaken. "Ik sprintte op woede. Wat mij betreft is de Tour nog niet afgelopen. Ik blijf vechten."

   Fase per fase

   1. 17 uur 14. Het verdict voor Quintana: 3'24".
   2. 17 uur 12. Wat hebben we geleerd? Bardet, Yates en andere Quintana's mogen we helemaal vergeten. Ineos zit met een dik probleem, want Thomas kraakte in de slotkilometer. Bij de favorieten was er vooral veel gelijkheid en evenwicht. Alaphilippe viel niet te kraken, Pinot kan zijn broeder worden in deze strijd. .
   3. 17 uur 11. Thomas verliest 36 seconden. .
   4. 17 uur 11. Alaphilippe is nog vetter kandidaat-Tourwinnaar. Michel Wuyts .
   5. 17 uur 11. Frankrijk boven! De Fransen gaan nu helemaal gek worden: Pinot haalt de Tourmalet neer, Alaphilippe is 2e voor Kruijswijk, Buchmann, Bernal en Landa.
   6. 17 uur 10. Pinot is weg en gaat de etappe winnen. Alaphilippe controleert de rest.
   7. 17 uur 10. Pinot gaat het bal openen. Komt er nog iemand bij de Fransman? .
   8. 17 uur 09. Nog 500 meter. Alaphilippe zit klaar om het af te maken. Hebben ze het allemaal zitten? .
   9. 17 uur 09.
   10. 17 uur 09. Thomas gaat een stevige mentale tik krijgen. Hij moet nu de schade beperken. .
   11. 17 uur 08. We gaan zowaar naar een halve sprint: Landa, Bernal, Pinot, Kruijswijk, Alaphilippe en Buchmann. .
   12. 17 uur 08. Buchmann trekt net voor de laatste kilometer door. Thomas komt in de problemen, Alaphilippe krijgt het ook lastiger.
   13. 17 uur 07. Alaphilippe is aan het opschuiven. Heeft hij nog kogels op zak? Is hij zijn messen aan het scherpen?
   14. 17 uur 06. Ze zijn nog met 8: Bennett, Kruijswijk, Landa, Alaphilippe, Pinot, Buchmann, Thomas en Bernal.
   15. 17 uur 06. Fuglsang lijkt nu te begeven, Kruijswijk geeft instructies aan Bennett.
   16. 17 uur 05. Opgelet: er liggen ook boni's aan de finish. Nog 2 kilometer.
   17. 17 uur 05. Hoe dichter ze Alaphilippe bij de top brengen, hoe gevaarlijker hij wordt. . José De Cauwer.
   18. 17 uur 04. Alaphilippe geeft nog altijd geen krimp en die steile slotkilometers moeten de explosieve Fransman zinnen. Gaat hij hier weer een statement plaatsen?
   19. 17 uur 03. De Plus haakt nu af. Bennett moet overnemen in dienst van Kruijswijk. .
   20. 17 uur 03. De Plus verricht uitstekend werk, maar houdt het tempo net iets minder strak. Dat speelt in de kaart van Alaphilippe.