• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alaphilippe verbaast nu ook met zege in tijdrit, De Gendt eindigt derde

  Tour de France: Rit 13

  Pau - Pau
  einde

  Julian Alaphilippe heeft de tijdrit in Pau gewonnen. De gele trui was sneller dan Geraint Thomas en Thomas De Gendt. De Franse publiekslieveling verstevigt zijn leidersplaats. Wout van Aert moest opgeven na een zware val.

  De 13e etappe van de Tour in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Er werd niet meteen verwacht dat Julian Alaphilippe uit het geel gereden zou worden, maar deze tijdrit winnen én uitlopen in de stand stond nu ook niet in de sterren geschreven. Chapeau, "Loulou". Waar eindigt dit avontuur?
  • Winnaar van de dag (2): Geraint Thomas grijpt naast zijn zege, maar is de nummer 1 bij de "traditionele" klassementsmannen. Ook het gevaar uit zijn eigen ploeg heeft hij een kopje kleiner gemaakt.
  • Verliezer van de dag: De Tour is met Wout van Aert een smaakmaker kwijt. De dagzege zou na de Franse knalprestatie niet haalbaar geweest zijn, maar met zo'n akelige val de Tour verlaten wens je niemand toe.
  • Opvallend: We zijn dag 13 in deze Tour en voor het eerst heeft een renner een tweede ritzege te pakken. Het aantal succesvolle ploegen blijft beperkt tot 6 teams.

  Vreugde en verdriet binnen één Belgische minuut

  “Op naar geschiedenis” en “met de vingers in de neus”: met Wout van Aert leek de winnaar van de enige individuele tijdrit in deze Tour vooraf al bekend, maar de dag van de Belgische kampioen draaide helemaal anders uit dan verwacht en gehoopt.

   

  Van Aert reed een zeer degelijke en vlakke tijdrit, maar net voor de slotkilometer volgde een geweldige anticlimax met zijn val en opgave. Eerlijk is eerlijk: de ritzege zou Van Aert dan al op zijn buik mogen schrijven hebben, want de verrassing kwam zowaar uit eigen land.

   

  Thomas De Gendt had weer zijn dagje uitgepikt en reed een verbluffende tijdrit. De Gendt mikte op de top 10, maar bleef tot op de allerlaatste seconde in de hot seat hangen. Niemand kwam in de buurt van zijn vlijmscherpe chrono, op Rigoberto Uran na. De Colombiaan was in een nagelbijter amper 0"28 trager dan De Gendt.

  De opluchting bij De Gendt na de finish van Uran:

  Thomas doet prima zaak, maar Alaphilippe heeft weer het laatste woord

  De Gendt bleef dromen en hopen, maar tuimelde van zijn wolk toen Geraint Thomas en Julian Alaphilippe op het lastige parcours werden losgelaten. 

   

  Titelverdediger Thomas bleef bij de tussenpunten in de buurt van de gele trui, maar Alaphilippe dynamiteerde het bultje in de slotkilometer en had aan de finish een comfortabele marge van 14 seconden. De Franse chouchou wint niet alleen zijn 2e rit, hij is ook steviger leider.

   

  Bij de tenoren kregen heel wat toppers toch weer een draai om de oren, zeker tegenover Thomas. Voor Quintana, Bardet en Landa is de achterstand met de dag zorgwekkender.

   

  In die verliezende categorie mag ook Bernal geplaatst worden, want de Colombiaan reed een zwakke tijdrit en besliste op die manier zelf mee over de hiërarchie bij Ineos.

  Bekijk de aankomst en de vreugde bij Alaphilippe:

  Rituitslag Rit 13Rituitslag Rit 13

    naamploegresultaat
  1Julian AlaphilippeDQT35:00
  2Geraint ThomasINS+14
  3Thomas De GendtLTS+36
  4Rigoberto UránEF1+36
  5Richie PorteTFS+45
  6Steven KruijswijkTJV+45
  7Thibaut PinotGFC+49
  8Kasper AsgreenDQT+52
  9Enric MasDQT+58
  10Joey RosskopfCCC+1:01

  Fase per fase

  1. 17 uur 54. We zijn 13 dagen ver. Wat komt er nog, Julian? Michel Wuyts .
  2. 17 uur 53. Alaphilippe: 35'00". De Fransen worden gek: Julian Alaphilippe blaast iedereen weg in de tijdrit. Hij is liefst 14 seconden sneller dan Geraint Thomas.
  3. 17 uur 53. Schrijf maar op: het is binnen voor Alaphilippe. .
  4. 17 uur 53. Alaphilippe heeft nog altijd een bonus van 6 seconden. Nu volgt het kleine onding. .
  5. 17 uur 52. De tijd van Thomas aan de streep: 35'15".
  6. 17 uur 51. Bernal had zich wellicht meer voorgesteld van deze tijdrit. Het rode klokje heeft het over 1 minuut op De Gendt. De orde bij Ineos lijkt vast te staan. .
  7. 17 uur 50. Met de grote versnelling lijkt het richting Thomas te hellen. Maar er volgt nog "een kaske" in de slotkilometer. Dat is dan weer meer iets voor Alaphilippe. .
  8. 17 uur 49. Het wordt een gevecht tot de streep. José De Cauwer.
  9. 17 uur 49. Thomas is een secondje ingelopen op Alaphilippe. Voor De Gendt ziet het er benard uit. .
  10. 17 uur 48. Kruijswijk eindigt boven De Gendt. Het is niet gelukt voor Kruijswijk, die seconden verliest: 9 tellen op De Gendt aan de finish.
  11. 17 uur 48. Nog 5 kilometer voor de gele trui, die nu ook voor een groot mes kiest. .
  12. 17 uur 45. Als we de tijdsmetingen mogen geloven, ligt Alaphilippe 8 seconden voor op Thomas.
  13. 17 uur 45. Wie het wel prima gedaan heeft: Enric Mas (Deceuninck-Quick Step). Hij finisht op 22".
  14. 17 uur 44. De tijdrit is ook voor A.Yates een flinke tegenvaller: 1'32" op De Gendt. .
  15. Wordt het een gevecht tussen Thomas en Alaphilippe? 17 uur 43.
  16. 17 uur 43. Het laatste gedeelte van de tijdrit zou in het voordeel moeten zijn van Thomas, maar de Brit lijkt nog terrein te verliezen. .
  17. 17 uur 41. Quintana begon goed, maar krijgt in het laatste gedeelte nog een stevige rekening: 1'15" op De Gendt.