Ewan fluit Groenewegen terug met katachtige sprong

  Tour de France: Rit 11einde
  30 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAlbi - AankomstToulouse -
  Afstand167 km
  0306090120167

   Soudal-Lotto heeft een 2e keer kunnen oogsten in deze Tour de France, deze keer met sprinter Caleb Ewan. De Australiër ging met een ultieme jump nog voorbij de nochtans schijnbaar perfect gegangmaakte Dylan Groenewegen. Morgen duiken we de Pyreneeën in.

   Bekijk de ontknoping:

   De 11e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: 3e, 3e, 2e en 3e: Caleb Ewan was in vrijwel elke sprint op de afspraak, maar botste steeds weer op een snellere concurrent. In de enige sprinterskans van deze week liet hij zich de kaas niet van het brood eten, al moest hij die kaas wel aan het puntje van zijn voorwiel gaan halen.
   • Verliezer van de dag: Jumbo-Visma straalde misschien iets te veel vertrouwen uit en ook Dylan Groenewegen moest te snel zijn troeven op tafel gooien. De Nederlander was de te kloppen man op deze finish, maar werd op de streep afgetroefd.
   • Opvallend: Een sprintkoning is in deze Tour niet aanwezig. De toppers - Groenewegen, Viviani, Sagan en Ewan - hebben allemaal hun ritje gewonnen. Geen enkele snelheidsduivel is er in deze Tour al in geslaagd om een tweede rit te winnen.

   Ewan klopt Groenewegen op de streep

   Een geschiedenisloos dagje kreeg op 30 km van de finish toch nog een verhaal. Klassementsmannen Nairo Quintana en Richie Porte waren betrokken bij een valpartij, maar konden hun stek al bij al snel weer innemen. Dat was niet het geval voor Niki Terpstra, die de Tour na die crash moest verlaten.

    

   In de hectische en zeer technische finale was het op 10 km van de aankomst nog eens prijs. Jasper De Buyst werd de gracht ingeduwd, kopman Caleb Ewan kon de val nog net ontwijken. De Australiër kwam tot stilstand en leek een kruis te moeten maken over zijn sprint, maar dat draaide uiteindelijk helemaal anders uit.

    

   Voor Jumbo-Visma liep alles op wieltjes, maar achteraf bekeken nam de Nederlandse formatie misschien iets te snel de regie in handen. Op 4,5 km van Toulouse rekenden zij de moedige Aimé De Gendt (Wanty-Gobert) als laatste vluchter in, maar in de slotkilometer kwamen ze een mannetje tekort.

    

   Mike Teunissen moest een ellenlange lead-out voor zijn rekening nemen en dwong spurtbom Dylan Groenewegen mee tot een inspanning van de lange adem.

    

   Met zijn krachtige aanzet plaatste de Nederlander Caleb Ewan op enkele lengten, maar met zijn kleine beentjes sloop de Australische karakterkop toch naar het wiel van de topfavoriet. En met een ultieme jump spoelde hij de ereplaatsen van de voorbije ritten door met een klinkende ritzege. 

   Groenewegen: "Je verliest meer dan dat je wint"

   Dylan Groenewegen baalde als een stekker na zijn tweede plaats. "We kwamen vrij vroeg op kop van het peloton, maar dat was mijn keuze", zegt de Nederlander bij NOS.

    

   "Mike Teunissen kon niet langer doortrekken en toen heb ik beslist om aan te gaan. Daardoor kom ik aan de finish misschien een paar millimeter te kort. Je verliest meer dan dat je wint, dat is wielersport. Als ik langer wacht, komen Ewan en de rest misschien over mij. Dan verlies ik ook."

   De kansen van Ewan leken in rook op te gaan na het incident met De Buyst:

   Rituitslag Rit 11Rituitslag Rit 11

   Fase per fase

   1. 17 uur 40. Hoe verliep de sprint? Jumbo-Visma nam al op zo'n 14 kilometer van de finish de touwtjes in handen en kwam in de slotfase misschien een mannetje tekort. Groenewegen begon vroeg te brullen, maar leek wel duidelijk weg te knallen. Dat was buiten Ewan gerekend, die helemaal over zijn stuur kroop en met een ultieme lendenruk en jump de dagzege vastgreep. .
   2. 17 uur 39. Dit is de overwinning van de weerbarstigheid. . Michel Wuyts .
   3. 17 uur 38. Weer zo'n close finish. Soudal-Lotto viert zijn tweede ritzege. Teunissen effende het pad met een erg lange beurt, maar Groenewegen trok zijn motor van (te) ver in gang. Met zijn aanzet had hij meteen een groot gat op Ewan, die met zijn kleine beentjes toch nog naar de Nederlander kroop en uiteindelijk nipt de snelste was. Jumbo-Visma won 3 sprints met een minimaal verschil, nu zijn de rollen eens omgedraaid.
   4. 17 uur 38. Ewan wint! Het is Ewan die het haalt. Met een banddikte!
   5. 17 uur 37. Fotofinish tussen Groenewegen en Ewan!
   6. 17 uur 37. Groenewegen knalt de boel op gang.
   7. 17 uur 36. Groenewegen heeft nog amper één man voor zich, met Ewan in zijn wiel.
   8. Laatste km. Onder de boog wordt er gevochten voor het wiel van Groenewegen. 17 uur 36.
   9. 17 uur 36. Nog 1.500 meter en Van Aert legt er nog een derde laagje op. .
   10. 17 uur 35. Ewan heeft het wiel van Groenewegen te pakken. Daarna volgt Sagan. Viviani wacht een beetje af. .
   11. 17 uur 35. Dit zijn brede lanen. Maar we gaan vooral in dalende lijn. Je moet hier dus al goed vooraan zijn. Jumbo-Visma zit heel goed. Nog 2 kilometer.
   12. 17 uur 34. Alaphilippe brengt Viviani en zijn loodsen mee naar voren. .
   13. 17 uur 34. Ewan zit alleszins vooraan. Hij zal dus toch meedoen. Hij heeft Kluge nog bij zich.
   14. 17 uur 33. Grøndahl Jansen neemt onder de boog van de laatste 4 km over, maar Van Aert pikt in bij de tweede plaats. .
   15. 17 uur 32. De Gendt gegrepen. Aimé De Gendt is er op 4,5 km van de finish aan voor de moeite. Wout van Aert neemt de kop van het peloton. Is hij weer vertrokken voor zo'n lange beurt?
   16. 17 uur 32. We zijn nu aan het bergje, zo'n kilometer aan 4 procent. Dit zal bij sommige renners pijn doen. Dat is zeker zo bij De Gendt, van wie de kaars uitdooft. .
   17. 17 uur 31. Heel veel knechten laten de slotkilometers voor wat ze zijn. Nog 5 kilometer en er wordt langs alle kanten gedrumd. Ze vallen De Gendt bijna op de nek. .
   18. 17 uur 31. De Buyst krijgt duw van CCC-renner en duikt de gracht in.

    De Buyst krijgt duw van CCC-renner en duikt de gracht in

   19. 17 uur 30. Jasper De Buyst zou de staart van het peloton weer bereikt hebben, zo meldt de wedstrijdradio. Maar probeer nu maar weer eens naar het front te trekken. Loodzwaar is dat.
   20. 17 uur 30. We komen hier wel zeer veel straatmeubilair tegen. . Michel Wuyts .