Verbluffende Van Aert wint sprint in Albi, toppers als Pinot verliezen tijd

  Tour de France: Rit 10einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Flour - AankomstAlbi -
  Afstand217,5 km
  0306090120150180217.5

   Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft in zijn eerste Tour de France meteen een etappe gewonnen, in een massasprint dan nog. In Albi klopte hij onder meer Viviani, Sagan en Ewan. Het peloton was door waaiers fel uitgedund. Pinot is de grootste verliezer.

   Bekijk de ontknoping en de magistrale sprint van Van Aert

   De 10e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Welke woorden kunnen we nog uit onze hoed toveren om het debuut van Wout van Aert te beschrijven? De voorbije 9 dagen had hij al meer dan genoeg bewezen, maar dit is de kers op een onwaarschijnlijk lekkere taart.
   • Verliezers van de dag: Geen enkele klassementsman kan zeggen dat hij verrast werd door de wind en waaiers, want het zat er al een hele tijd aan te komen. Dat Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang, Richie Porte en Rigoberto Uran het kind van de rekening zijn, hebben ze enkel aan zichzelf te wijten. Mikel Landa kan pech als excuus inroepen.
   • Opvallend: Dat het een succesvolle Tour voor de Belgen is, is een understatement. De teller van onze landgenoten staat op 3 ritzeges. Daarvoor moeten we al terug naar 2007 (2 keer Boonen en 1 keer Steegmans). Voor 3 verschillende ritwinnaars moeten we terug naar 2001 (Wauters, Verbrugghe en Baguet).

   Waaierfestival kost Pinot de kop, Van Aert met een ijzersterke spurt

   Een ritje van twee keer niets, zo had de laatste etappe voor de rustdag zich moeten ontpoppen. Maar bij de startinterviews was al duidelijk dat de wind een bepalende factor zou kunnen worden. En zo geschiedde, want Albi was het decor van een slagveld.

    

   Na enkele verwittigingen van onder meer Ineos en Bora-Hansgrohe forceerde nota bene maillot jaune Alaphilippe op 35 kilometer van de aankomst de echte scheuren. Iedereen was wel gewaarschuwd, maar klassementsmannen Pinot, Fuglsang, Porte en Uran zaten toch te slapen op het moment van de waarheid.

    

   Vooral Ineos en Deceuninck-Quick Step roken bloed, maar Pinot en co leken hun hachje te redden. Ze naderden tot op 13 seconden, maar uiteindelijk brak de veer. Aan de finish zou het trosje meer dan anderhalve minuut verliezen, voor pechvogel Landa (na een val) was het verdict (2'09") nog erger.

    

   In een razendsnelle finale had bij het sprintersgild enkel Groenewegen de trein gemist. Van Aert schoof dus op in de pikorde en dat zou wonderwel uitpakken. Sunweb rolde de rode loper uit voor Matthews, maar hij ontplofte helemaal.

    

   Op de hellende finish keek Van Aert naar niemand. Hij pakte uit met een waanzinnig lange sprint en overvleugelde Ewan met de vingers in de neus. Viviani bleek de lastigste opponent en leek onze landgenoot even te pakken.

    

   Maar met een ultieme jump trok Van Aert het laken toch naar zich toe, tot zijn eigen verbazing en met een gigantische pruillip bij Viviani als resultaat. Debutant Van Aert zet zo een punt achter een geweldige tiendaagse voor zijn team Jumbo-Visma en de Belgische wielersport. Morgen volgt de eerste rustdag.

   Elia Viviani en Oliver Naesen kunnen hun ogen niet geloven:

   De eerste reactie van Wout van Aert:

   Rituitslag Rit 10Rituitslag Rit 10

   Fase per fase

   1. 17 uur 16. Van Aert wint voor Viviani, Ewan, Matthews, Sagan, Philipsen, Colbrelli, Trentin, Naesen en Van Avermaet.
   2. 17 uur 15. Van Aert! Ja, het is Wout van Aert! Hij zet van ver aan, overrompelt Caleb Ewan en gaat dan een vlijmscherp duel met Elia Viviani aan. De Italiaan lijkt onze landgenoot even te pakken, maar de jump van Van Aert beslist. Een banddikte. Straf, bijzonder straf!
   3. 17 uur 14. Landa bolt op 2'14" binnen. .
   4. 17 uur 14. Volgens de wedstrijdradio wint Van Aert, maar we zijn nog niet helemaal zeker. .
   5. 17 uur 13. Het verdict voor Pinot, Uran, Fuglsang en Porte: 1'39".
   6. 17 uur 12. Wie wint? Het is heel nipt tussen Van Aert en Viviani. .
   7. 17 uur 12. Van Aert trekt alles open. Houdt hij het vol?
   8. 17 uur 11. Sunweb zet de trein op de rails voor Matthews. Is hij snel genoeg? We zien Matthews, Ewan, Colbrelli, Sagan en Van Aert in die volgorde onder de vod.
   9. 17 uur 10. Ewan heeft het wiel van Matthews onder de boog van de laatste 2 km te pakken. Daar zit ook Sagan. .
   10. 17 uur 09. De sprinters nemen hun posities in. Sunweb heeft nog een mooie trein ter beschikking. Dit is wel een finish voor Matthews. .
   11. 17 uur 09. 1'13" voor Pinot, 1'43" voor Landa. .
   12. 17 uur 08. De werkmieren verlaten de eerste waaier. Nog 4 kilometer. Ineos voert nog steeds het commando. .
   13. 17 uur 07. Nog 5 kilometer. We moeten ook stilaan aan de sprint beginnen te denken, maar het gaat vooraan gewoon razendsnel. Wie heeft nog voldoende jus? .
   14. 17 uur 06. Voor veel mannen wordt het een rotmanier om naar de rustdag te gaan. . Michel Wuyts .
   15. 17 uur 06. Adieu, Bennett: 4'13". Ook Groenewegen heeft de slag gemist. Het is een baaldag voor Jumbo-Visma. .
   16. 17 uur 04. Het verschil met de groep Pinot gaat richting de minuut. Daar zitten: Pinot, Uran, Fuglsang, Meurisse, Porte, Mollema, Loetsenko, Molard, Boasson Hagen en De Buyst. In waaier 3 - op 1'25" - zien we Landa en Ciccone. .
   17. 17 uur 04. Philipsen hoeft ook geen rekening te houden met Krisoff, die gelost is. Ook Ciccone gaat een muilpeer van jewelste krijgen. .
   18. 17 uur 03. Nog 10 kilometer. Ineos bouwt het verschil uit. Van Aert oogt nog lucide, met kopman Kruijswijk in de buurt. Viviani heeft Alaphilippe, Richeze, Mas, Lampaert en Asgreen nog mee. .
   19. 17 uur 01. De sprinters in de eerste waaier: Viviani, Sagan, Matthews, Ewan, Bol, Van Aert, Trentin, Colbrelli, Philipsen. .
   20. 17 uur 01. Ze gaan hier nog grotere verschillen uitbouwen dan in het hooggebergte. . Michel Wuyts .