Nederland boven in Brussel: verrassende Teunissen sprint naar winst en gele trui

  Tour de France: Rit 1einde
  23 °C/>wegwedstrijd
  VertrekBrussel - AankomstBrussel -
  Afstand194,5 km
  0306090120150194.5

   De kop is eraf in de Tour de France. De eerste rit is gewonnen door Mike Teunissen van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploegmaat van Wout van Aert haalde het in een massasprint voor Peter Sagan en Caleb Ewan en is meteen de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989. De slotkilometer werd ontsierd door een val met onder meer Dylan Groenewegen.

   Mike Teunissen wint verrassend de sprint van de openingsrit in de Tour

   De 1e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jumbo-Visma had een gele droom met Dylan Groenewegen, maar zijn kansen werden gefnuikt door een valpartij. Wout van Aert had de fakkel kunnen overnemen, maar het was zowaar derde optie Mike Teunissen die de klus kon klaren. De Nederlander, een ex-veldrijder, maakt in één ruk komaf met de Nederlandse gele droogte van 30 jaar.
   • Verliezer van de dag: De eerste dag van de Tour eist altijd slachtoffers. Jakob Fuglsang, eindwinnaar van de Dauphiné, werd na de finish naar het ziekenhuis gebracht. De Deense kopman van Astana was gehavend aan zijn oog en schouder.
   • Opvallend: Toppers zoals Oliver Naesen en Thomas De Gendt haalden vooraf hun neus op voor de eerste bolletjestrui. Ook Greg Van Avermaet speelde verstoppertje op verbaal vlak, maar glipte gretig mee in de eerste vlucht. Missie geslaagd voor het uithangbord van CCC. 

   Van Avermaet is de eerste bergkoning

   “Ik wil me wel laten zien voor eigen volk, maar ik moet ook krachten sparen”, vertelde Greg Van Avermaet voor de start. De olympische kampioen was ondanks de geheimdoenerij toch opgestaan met een duidelijk plan: meeschuiven in de vroege vlucht, de bollentrui oprapen op de Muur van Geraardsbergen en de vlucht dan laten rijden.

    

   Dat scenario werd tot in de puntjes uitgevoerd. De CCC-kopman kreeg het gezelschap van Meurisse (Wanty-Gobert), Berhane (Cofidis) en Würtz (Katjoesja). Van Avermaet nam de Muur voor zijn rekening en veroverde de eerste bollentrui. Daarna liet hij zijn metgezellen rijden.

    

   Daarmee werd ook min of meer het doodvonnis van het leiderstrio getekend, want op 70 kilometer van de finish was hun verhaal al geschreven.

    

   Bora-Hansgrohe nam op dat moment de pen in handen voor een nieuw hoofdstuk met een tussensprint op een verdwaalde kasseistrook, maar Sagan en zijn maats lieten de kans liggen om pechvogels Kristoff en Viviani daar al te elimineren.

   De passage op de Muur:

   Teunissen verrast Jan en alleman

   Een daaropvolgende hopeloze solo van Rossetto kon het peloton ook al niet verontrusten tijdens de openingsdag, die zowaar zonder al te veel incidenten leek te verlopen.

    

   Leek, want op 20 kilometer van de finish was Fuglsang het klassieke slachtoffer tijdens dag 1 van de Tour. De Deen verloor na een val geen tijd, maar werd wel afgevoerd naar het ziekenhuis.

    

   Ook in de stressvolle slotkilometers was er onheil. Rond de 25e positie was er weer averij, met topfavoriet Groenewegen als een van de slachtoffers in een massale valpartij. Een chaotische sprint op een lastige aankomst – veel venijniger dan verwacht – was het gevolg.

    

   Colbrelli en Sagan vochten een duel uit, maar vielen stil op de hellende slotmeters. Niet Van Aert (hij viel stil op het moment van de waarheid), maar wel zijn explosieve ploegmakker Teunissen was de verrassende derde hond. Met een beresterke sprint en ultieme jump duwde hij Sagan nog naar de tweede plaats.

   Fuglsang loopt schade op aan schouder en gezicht bij de eerste valpartij in deze Tour

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 16 uur 51. Hoe verliep de sprint? Vreugde en verdriet bij Jumbo-Visma. Dylan Groenewegen kon de val niet ontwijken, maar de Nederlandse formatie juicht toch. Deceuninck-Quick Step ontsnapte aan het onheil, maar Elia Viviani speelde het wiel van zijn maats kwijt. In de chaos die daarop volgde, leken we op weg naar een duel tussen Colbrelli en Sagan. Maar de derde hond ging met het been aan de haal: Teunissen won op de macht en verrast Jan en alleman. Hij is de eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink in 1989.
   2. 16 uur 50. Wat een verrassing! Alle pronostieken kunnen de prullenmand in, want Jumbo-Visma schiet zowaar raak met Mike Teunissen. De Nederlander is de sterkste beer na een afwachtende en verraderlijke sprint. Net voor de lijn is zijn jump genoeg om Sagan naar de tweede plaats te duwen. .
   3. 16 uur 50. Zware val op 2 kilometer van de finish met Groenewegen als voornaamste slachtoffer.

    Zware val op 2 kilometer van de finish met Groenewegen als voornaamste slachtoffer

   4. 16 uur 49. Teunissen?! Het is een fotofinish. We denken dat Teunissen Sagan vloert.
   5. 16 uur 48. Matthews zet aan met Sagan en Viviani in zijn wiel.
   6. 16 uur 48. Van Aert kan wel nog meesprinten.
   7. 16 uur 48. Het is een chaotische boel. Op naar een kans voor Sagan?
   8. 16 uur 47. Val Groenewegen! Het gebeurt rond de 25e positie. We gaan dus met een uitgedund pakket sprinten. Groenewegen ligt erbij.
   9. 16 uur 47. Nog anderhalve kilometer. En daar is de massale val!
   10. 16 uur 46. Alaphilippe brengt Morkov, Richeze en Viviani nu toch naar voren. Net op tijd. Zij nemen de fakkel over.
   11. 16 uur 45. Katjoesja, Soudal-Lotto en Bora nemen het voortouw. We passeren onder de boog van de laatste 3 kilometer.
   12. 16 uur 45. De sprinters zitten nog ver, hoor. José De Cauwer.
   13. 16 uur 45. Ploegmaats loodsen Fuglsang opnieuw in het peloton.

    Ploegmaats loodsen Fuglsang opnieuw in het peloton

   14. 16 uur 44. Nog 4 kilometer. Ook Benoot komt nog zijn duit in het zakje doen. Viviani en co zitten nog altijd ver, ook Groenewegen moet nog opschuiven. .
   15. 16 uur 44. Bora-Hansgrohe trekt als eerste team naar de frontlinie. Sagan houdt zich iets verder schuil. .
   16. 16 uur 43. Ineos doet het nog altijd voortreffelijk. De kopmannen worden uit het gewoel gehouden. We zien nog altijd geen formaties van sprinters.
   17. 16 uur 42. Het zijn brede lanen die nu voor de wielen worden geschoven. Maar dat betekent dat het nog meer dan anders een gewriemel van jewelste is. .
   18. 16 uur 41. Er wordt gewacht en gelonkt in het peloton. Sunweb en Ineos hebben het stokje in handen, de sprinterstreintjes bekijken het vanaf de tweede rij. Nog 7 kilometer.
   19. 16 uur 39. Wat een massa! Michel Wuyts over de vele toeschouwers in Brussel.
   20. 16 uur 38. Iedereen gegrepen! Op 9 kilometer van de finish worden alle aanvalsplannen opgeborgen. Ook Rossetto wordt teruggefloten. Soudal-Lotto neemt over. "Te vroeg", zegt José De Cauwer, waarna ze prompt inhouden. .
   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Brussel - Brussel194.5 kmTeunissenTeunissen
   2Brussel - Brussel27.6 kmTJVTeunissen
   3/>Binche - Épernay215 kmAlaphilippeAlaphilippe
   4/>Reims - Nancy213.5 kmVivianiAlaphilippe
   5/>Saint-Dié-des-Vosges - Colmar175.5 kmSaganAlaphilippe
   6/>Mulhouse - La Planche des Belles Filles160.5 kmTeunsCiccone
   7/>Belfort - Chalon-sur-Saône230 kmGroenewegenCiccone
   8/>Mâcon - Saint-Étienne200 kmDe GendtAlaphilippe
   9/>Saint-Étienne - Brioude170.5 kmImpeyAlaphilippe
   10/>Saint-Flour - Albi217.5 kmvan AertAlaphilippe
   11/>Albi - Toulouse167 kmEwanAlaphilippe
   12/>Toulouse - Bagnères-de-Bigorre209.5 kmYatesAlaphilippe
   13Pau - Pau27.2 kmAlaphilippeAlaphilippe
   14/>Tarbes - Col du Tourmalet111 kmPinotAlaphilippe
   15/>Limoux - Prat d'Albis185 kmYatesAlaphilippe
   16/>Nîmes - Nîmes177 kmEwanAlaphilippe
   17/>Pont du Gard - Gap200 kmTrentinAlaphilippe
   18/>Embrun - Valloire208 kmQuintanaAlaphilippe
   19/>Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran89 kmBernal
   20/>Albertville - Val Thorens59.5 kmNibaliBernal
   21/>Rambouillet - Parijs128 kmEwanBernal