• home
 • video
 • pas verschenen

  Lampaert valt stil in laatste rechte lijn, Kristoff wint in Parijs

  Tour de France: Rit 21einde
  28 °C/>wegwedstrijd
  VertrekHouilles - AankomstParijs -
  Afstand116 km
  020406080100116

   Yves Lampaert heeft net niet voor de eerste Belgische ritzege in deze Tour kunnen zorgen. De kaars van de Belgische kampioen doofde uit in het zicht van de streep. Alexander Kristoff trok in de sprint het laken naar zich toe. Geraint Thomas is de eindlaureaat. 

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Noirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2/>Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182.5 kmP. SaganP. Sagan
   3Cholet - Cholet35.5 kmBMCVan Avermaet
   4/>La Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5/>Lorient - Quimper204.5 kmP. SaganVan Avermaet
   6/>Brest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7/>Fougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8/>Dreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9/>Arras - Roubaix156.5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10/>Annecy - Le Grand-Bornand158.5 kmJ. AlaphilippeVan Avermaet
   11/>Albertville - La Rosière108.5 kmThomasThomas
   12/>Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175.5 kmThomasThomas
   13/>Le Bourg-d'Oisans - Valence169.5 kmP. SaganThomas
   14/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15/>Millau - Carcassonne181.5 kmCortThomas
   16/>Carcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmJ. AlaphilippeThomas
   17/>Bagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmN. QuintanaThomas
   18/>Trie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19/>Lourdes - Laruns200.5 kmRoglicThomas
   20Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21/>Houilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 21 in een notendop

   • Winnaar van de dag:  Voor Alexander Kristoff dreigde het weer een grijze Tour te worden. Op de slotspeeldag trad de Noor dan toch uit de schaduw van ploegmaat Martin om zijn eerste ritzege sinds 2014 te grijpen.
   • Aanvalspoging van de dag: Bijna hadden we nog eens iemand gehad die de sprinters een neus zette op de Champs Elysées, maar de nochtans indrukwekkende inspanning van Yves Lampaert droeg net niet ver genoeg.
   • Opvallend: Groot-Brittannië boven in Frankrijk. Na Bradley Wiggins en Chris Froome is Geraint Thomas de derde Brit die de Tour op zijn palmares zet. Zij wonnen samen zeven van de laatste acht Rondes van Frankrijk.

   Alexander Kristoff sprint naar winst op de Champs-Élysées

   Klassieke parade naar Parijs

   Zoals elk jaar peddelde het peloton met een slakkengangetje van de startplaats naar de poorten van Parijs. Onderweg was er ruim de tijd om mooie plaatjes te schieten van de hoofdrolspelers in deze Tour.

    

   Geraint Thomas deelde een fles champagne met zijn ploegmaats en het personeel van Sky en liet de Welshe vlag boven zijn hoofd wapperen, maar verder viel er in het eerste deel van de rit niet veel te beleven.

    

   De koers barstte pas los bij het aansnijden van het plaatselijke parcours in de Lichtstad. In twee schuifjes vertrok een groep van zes renners. Van Keirsbulck zorgde voor de Belgische toets naast Gaudin, Dillier, Phinney, Schär en Politt.

   Team Sky laat de champagne aanrukken in de slotrit

   Net geen stunt voor Lampaert

   Zes sterke beren in de vlucht en dus sloegen Groupama en Bora, in dienst van Démare en Sagan, de handen in elkaar om het verschil beperkt te houden. Nooit kreeg de kopgroep meer dan 45 seconden.

    

   Pechvogel Phinney leek met een probleem aan zijn zadel twee keer te moeten afhaken, maar met enkele handigheidjes kon hij toch weer aansluiten. Bij het ingaan van de laatste ronde was het avontuurtje van de zes wel voorbij en kon het nerveuze gewriemel in de aanloop naar de onvermijdelijke sprint beginnen.

    

   Toch waren er een paar die een ander idee hadden. Marcato en Oss plaveiden de weg voor Lampaert, die met een machtig eindschot uitpakte. De Belgische kampioen stierf echter met de streep in zicht en zag dat Kristoff uiteindelijk de rapste benen van de sprinters had.

   Samenvatting van 3 weken Tour in 7 minuten

   Kristoff: “Hier heb ik jarenlang van gedroomd”

   Alexander Kristoff straalde van geluk na zijn overwinning op de Champs-Élysées. Dit een droom die uitkomt. Ik heb jarenlang van deze overwinning gedroomd”, zegt Kristoff.

    

   “Ik was er al een aantal keer dicht bij, maar ik slaagde er toen niet in om snellere kerels zoals Greipel, Kittel of Cavendish te verslaan. Zij zijn er nu niet meer bij en vandaag ben ik de snelste. Ik ben ontzettend blij.”

    

   “Na de tunnel zat ik wat ver, maar dan kon ik rekenen op Ferrari om mij naar voren te loodsen. Daarna kon ik met de Trek-trein mee in het wiel van John Degenkolb. Ik kon mijn spurt vanuit een goede positie beginnen en raakte voorbij Degenkolb. Het was toen nog ver tot de finish, maar ik zag dat niemand dichterbij kwam. Ik ben zo blij dat het gelukt is.”

   Kristoff: "Hier droom ik al lang van"

   Fase per fase

   1. 19 uur 10. Kristoff wint! Lampaert sterft met de streep in zicht en dan is het Alexander Kristoff die de rapste van de overgebleven sprinters is. Degenkolb en Démare zijn niet opgewassen tegen de versnelling van de Noor.
   2. 19 uur 09. Ai ai ai! Het wordt bijzonder nipt!
   3. 19 uur 09. Lampaert gaat! Yves Lampaert neemt met een paar machtige halen over. Groupama ment het peloton, maar het lijkt erop dat de vogel gaan vliegen is!
   4. 19 uur 07. Marcato ontregelt de voorbereiding op de spurt. In het wiel van Oss speelt Lampaert poker. De Belgische kampioen heeft natuurlijk een geweldig eindschot. Zou het kunnen?
   5. 19 uur 06. Het kritieke punt is de brede chicane aan de obelisk. Wie daar straks goed doorheen wordt geloodst, heeft de beste kansen om de etappe op zijn naam te schrijven.
   6. 19 uur 05. Iedereen wil zijn plaatsje opeisen en dat geeft een gewriemel vanjewelste. Zoals altijd is het een zenuwenspel op de Champs Elysées.
   7. 19 uur 03. Het is onbegonnen werk voor Nils Politt, die op goed vijf kilometer van de streep toch de handdoek moet gooien.
   8. 19 uur 02. Laatste ronde! In het peloton is Trek-Segafredo vooraan verschenen. Werken ze daar voor Degenkolb, of krijgt Stuyven zijn kans? Politt voelt de bui hangen en kiest in de vlucht het hazenpad.
   9. 18 uur 59. "Er zitten nog een paar mannetjes klaar". José De Cauwer.
   10. 18 uur 58. Julian Alaphilippe en Kévin Ledanois proberen samen de sprong te maken, maar dat lukt niet. De snelheid in het peloton ligt veel te hoog.