Groenewegen pakt z'n tweede ritzege op rij, Van Avermaet blijft in het geel

  Tour de France: Rit 8
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  27°Cdistance 181 km
  location 11:54: Dreux - 16:17: Amiens
  trophy Dylan Groenewegen
  einde
  startfinish
  0306090120150181

   Dylan Groenewegen heeft zich voor de tweede dag op rij de snelste getoond van het Tour-peloton. In Amiens was hij te snel voor vechtersbazen André Greipel en Fernando Gaviria, die gedeclasseerd werden. Greg Van Avermaet behoudt de gele trui, Daniel Martin verloor meer dan een minuut door een valpartij.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Herbeleef de laatste kilometer

   Rit 8 in een notendop

   • Winnaar van de dag: Dylan Groenewegen hield zich uit het gewoel in de sprint en kwam er met een paar machtige lendenrukken onweerstaanbaar uit. De Nederlander hijst zich naast Gaviria en Sagan met twee etappezeges.
   • Verliezer van de dag: Daniel Martin kwam op iets minder dan 20 km van de streep ten val. De lichamelijke schade bij de sympathieke Ier leek nogal mee te vallen, maar hij verloor wel heel wat tijd bij de eindafrekening.
   • Opvallend: Groenewegen is pas de derde Nederlander die twee Tourritten na elkaar weet te winnen. Hij schrijft zijn naam bij onder een illuster tweetal, want enkel Joop Zoetemelk in 1976 en Jan Raas in 1978 gingen hem voor.

   Opnieuw een slakkengangetje

   Wie na de slaapwekkende vertoning van gisteren op beterschap had gehoopt, kwam bedrogen uit. De kwelling was vandaag wel 50 km korter. Marcus Burghardt leek er nochtans zin in te hebben, maar hij nam gewoon wat voorsprong om een plasje te doen en liet zich met een cynisch applausje opnieuw inlopen.

    

   Sagan maakte achterin het peloton lol met Nibali en Gaviria en voorin zocht Küng wat aandacht door even voorop te rijden. Ook Ten Dam reed voor de gein weg, maar tot ongenoegen van zijn ploegbaas belandde hij op die manier in de vlucht van de dag. Grellier en Minnaard kwamen immers aansluiten en samen fietsten de drie een voorsprong van zo'n zes minuten bij elkaar.

    

   Toen de ploegauto Ten Dam tot de orde kwam roepen, bleven enkel Grellier en Minnaard over. De renners van Direct Energie en Wanty mochten, zoals bijna elke dag in deze Tour, de rest van de etappe kleuren. In het peloton werd gewoon een rustig tempo aangehouden.

   Niemand opgewassen tegen Groenewegen

   De rit kabbelde op deze Quatorze Juillet gezapig naar Amiens, de thuisstad van Frans president Macron. Op twintig kilometer van de aankomst verstevigde Van Avermaet zijn gele trui nog wat met een bonificatieseconde.

    

   Even verderop ging een heel pakket renners tegen de vlakte. Martin, eergisteren nog ritwinnaar op de Mûr-de-Bretagne, was het belangrijkste slachtoffer. De Ier zou uiteindelijk meer dan een minuut verliezen op de andere kanshebbers voor de top tien.

    

   Ook de spurt voor de etappezege verliep hectisch. Greipel, drie jaar geleden de vorige winnaar in Amiens, deed bruusk de deur dicht voor Gaviria. Die antwoordde met een kopstoot, maar aan de andere kant van de weg trok Groenewegen zich van dat geknok niks aan. De Nederlander zette zijn turbo aan en snelde naar een indrukwekkende zege.

    

   De schermutselingen tussen Gaviria en Greipel bleven niet zonder gevolgen. De Colombiaan en de Duitser werden teruggezet naar de 92e en 93e plaats in de rituitslag.  Goed nieuws voor Sagan, die een gouden zaak doet voor groen.

   Groenewegen: "Trots op mezelf en mijn team"

   Na z'n ritwinst in Chartres sloeg Dylan Groenewegen nu ook toe in Amiens. "Mijn benen worden elke dag beter. Ik voelde me goed. Het was een snelle finale met veel bochten, maar het team heeft het uitstekend gedaan.", zegt Groenewegen.

    

   "Ik zat goed gepositioneerd. Ik zag Gaviria en Greipel vechten voor hun positie en toen ik de finish zag, dacht ik “dit is het moment". Het was een mooie overwinning. Ik ben heel trots op mijn team en mezelf. De eerste dagen waren niet zoals ik verwachtte, maar de laatste twee dagen waren heel goed met twee zeges."

   Fase per fase

   1. 16 uur 22. "Het is niet omdat er nu geen valpartij van komt, dat je niet moet ingrijpen.". Michel Wuyts.
   2. 16 uur 18. Greipel en Gaviria kunnen problemen verwachten. Greipel deed nogal bruusk de deur dicht voor Gaviria, die antwoordde met een kopstoot. Gelukkig ging er niemand tegen de vlakte.
   3. 16 uur 17. Weer Groenewegen! Er wordt gekwakt dat het een lieve lust is. Groenewegen onttrekt zich aan het gewoel en rijdt zonder problemen naar de bloemen. Straffe sprint van de Nederlander!
   4. 16 uur 16. Laatste kilometer! Keukeleire roept Gilbert tot de orde en zet de trein van Lotto-Soudal op de sporen, maar dat is iets te vroeg.
   5. 16 uur 15. Philippe Gilbert rijdt een paar meter voor het pak uit. Een wat vreemd manoeuvre van de ex-wereldkampioen, maar hij maakt van een rare brede bocht gebruik om chaos te stichten. De voorbereiding op de spurt wordt wat ontregeld.
   6. 16 uur 12. Sky bepaalt het tempo voorin, achteraan is de kloof voor Daniel Martin plots groter dan gedacht.
   7. 16 uur 11. Grellier perst er tot de laatste snik alles uit. Vooraan in het peloton vormen de treintjes zich al.
   8. 16 uur 10. We zijn op het grondgebied van Amiens, maar de streep ligt nog zeven kilometer verder. In de achtergrond lijkt het erop dat Martin erin zal slagen om terug te keren.
   9. 16 uur 06. Grellier blijft beuken. Marco Minnaard geeft de strijd op, maar Fabien Grellier ruikt de prijs van de strijdlust en plaatst met een verwrongen gezicht nog eens een versnelling. We zitten inmiddels op tien kilometer van de aankomst.
   10. 16 uur 03. Alle hens aan dek bij UAE Team Emirates om Martin bij het peloton te brengen. Dat wordt een lastige klus, want daar zijn ze ondertussen bijna bezig met de aanloop naar de eindsprint.
   11. 16 uur . De klassementsambities van Martin kunnen een stevige knauw krijgen. Met een bebloede elleboog moet hij achtervolgen op bijna twee minuten van het peloton.
   12. 15 uur 59. Martin en Alaphilippe gaan tegen de grond.

    Martin en Alaphilippe gaan tegen de grond

   13. 15 uur 58. En een val! De finish komt dichterbij en dus stijgen de kansen op een valpartij. Heel wat renners zijn erbij betrokken, maar op het eerste gezicht valt de schade mee. Daniel Martin is wel opnieuw bij de pechvogels.
   14. 15 uur 57. Wie tijdens de voorbije uren in slaap was gesukkeld mag stilaan wakker worden. De vlucht loopt op zijn laatste benen en in het peloton jeuken de kuiten van de rappe jongens al. We zitten op minder dan 20 km van Amiens.
   15. 15 uur 54. Een kleine anderhalve minuut na de leiders wordt Greg Van Avermaet naar de meet in Loeuilly geloodst. De gele trui pakt een extra seconde op zijn achtervolgers.
   16. 15 uur 49. "Die mannen vooraan geven echt wel gas. Veel sneller kunnen ze niet.". José De Cauwer.
   17. 15 uur 47. Nog 25 km. Ook het peloton heeft een tandje bijgezet. De koplopers mogen spartelen wat ze willen, straks is hun liedje toch uit.
   18. 15 uur 42. Minnaard en Grellier schroeven hun tempo wat op. Hun bonus, die eventjes onder de twee minuten was gezakt, klimt daar opnieuw boven.
   19. 15 uur 36. In de voorwacht van het peloton toont Luxemburgs kampioen Bob Jungels zijn gezicht. Bij Quick-Step rekenen ze erop dat Gaviria straks zijn derde ritzege pakt.
   20. 15 uur 32. De 15 km tot aan de sprint voor de bonificaties, dat trekken Grellier en Minnaard nog wel. Afwachten of er iemand in het peloton daarna trek heeft in die ene schamele seconde die dan nog overblijft.