Martin is beste muurklimmer, Van Avermaet geel en Dumoulin en Bardet pechvogel

  Tour de France: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 181 km
  location 13:27: Brest - 17:40: Mûr-de-Bretagne
  trophy Daniel Martin
  einde
  startfinish
  0306090120150181

   Daniel Martin heeft de sprint bergop op de Mûr-de-Bretagne gewonnen. De Ier van United Arab Emirates ging vroeg aan en werd niet meer teruggepakt door de favorietengroep, met daarbij de gele Greg Van Avermaet. Tom Dumoulin en Romain Bardet hadden pech in het slot en verloren tijd.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 6 in een notendop

   • Sleutelmoment (1): Quick-Step Floors wil zijn waaierreputatie nog eens etaleren, maar meer dan wat schermutselingen levert het niet op. De Belgische ploeg offert in het offensiefje vooral veel knechten op.
   • Sleutelmoment (2): op 5 kilometer van het einde slaat het noodlot toe voor Tom Dumoulin en Romain Bardet. De Nederlandse en Franse hoop hebben materiaalpech en kunnen de eerste groep niet meer inhalen.
   • Winnaar van de dag: Daniel Martin kende een grijs voorjaar, maar de Ierse springveer staat er toch weer. In 2015 werd hij tweede op de Mûr-de-Bretagne, deze keer zat zijn timing perfect.
   • Opvallend (1): Chris Froome moest 8 seconden toegeven op het eerste groepje. Een teken aan de wand?
   • Opvallend (2): nagenoeg alle Tour-tenoren hebben al pech gehad in deze Tour. Alleen Geraint Thomas ontsnapt voorlopig aan het onheil. Het is dan ook vrij logisch dat de Welshman als tweede op 3 tellen van Van Avermaet staat.

   Waaiers leveren niets op, pech voor toppers in de finale

   200 meter, langer werd niet met de mengbeker voor de vroege vlucht geschud. 5 moedige aanvallers mochten het voorspel voor hun rekening nemen, maar werden bij de eerste passage van de Mûr-de-Bretagne op 16 km van de aankomst netjes opgepeuzeld.

    

   Het peloton had toen al enkele jasjes uitgedaan, want Quick-Step wilde een harde koers en drukte op 100 km van de finish de waaierknop in. Quintana, Nibali en Landa hadden zich even laten verrassen, maar konden de scheve situatie al bij al snel rechtzetten. Roglic had wat meer moeite om zijn stek weer in te nemen, maar de accordeon plooide na een wispelturig intermezzo dus toch weer samen.

    

   De aanloop naar de slotklim van de Mûr-de-Bretagne was dan weer hectisch. Met Dumoulin en Bardet stonden twee tenoren plotsklaps langs de kant van de weg met mechanische pech. Tijdsverlies was onafwendbaar, vooral voor Dumoulin oogt de rekening van zo’n 50 seconden bijzonder zuur. Meer nog, de Nederlander kreeg ook nog eens 20 seconden straftijd voor stayeren.

    

   Voorin kwam net voor het ingaan van de laatste kilometer de beslissende bom van Daniel Martin. De Ier schudde stevig aan de boom en er vielen plots veel lijken uit de kast. Porte probeerde in dienst van Van Avermaet de kloof nog te dichten, maar slaagde daar niet in. De tegenprik van Latour oogde succesvoller, maar de taaie Ier werd niet meer bijgebeend. Van Avermaet finishte in het favorietengroepje en blijft leider, Froome gaf enkele seconden prijs. 

   Fase per fase

   1. 17 uur 42. Top 10. De top 10: Martin, Latour, Valverde, Alaphilippe, Majka, Yates, Mollema, Sagan, Thomas en Roglic. Van Avermaet is 12e.
   2. 17 uur 41. Ook Froome kon het eerste groepje niet volgen: de titelverdediger geeft enkele seconden prijs. Bardet bolt op een half minuutje binnen, Dumoulin krijgt iets meer dan 50 seconden aangesmeerd. Nog eens herhalen: de laatste twee kenden pech net voor de voet. .
   3. 17 uur 40. Martin wint! Daniel Martin werd in 2015 bij de laatste aankomst nog 2e, maar maakt nu wel het zegegebaar. Pierre Latour geraakt er niet meer over. Alejandro Valverde eindigt 3e, Greg Van Avermaet blijft leider.
   4. 17 uur 39. Latour probeert Martin bij te benen, maar de Ier lijkt weg. Nog 350 meter.
   5. 17 uur 38. Laatste kilometer! Daar is de boog van de laatste 1.000 meter. Martin heeft een mooi gaatje, maar Porte wil het gat dichten. Van Avermaet zit nog in het elitegroepje. Bardet is gelost.
   6. 17 uur 38. Richie Porte neemt de fakkel even over, maar Daniel Martin geeft er pas echt een lel op. Wie kan volgen?
   7. 17 uur 37. Het is zowaar Oss die het bal opent. Alaphilippe springt gretig naar het wiel van de Italiaan.
   8. 17 uur 36. Nog 2 kilometer! Sky neemt de touwtjes in handen. Ook Van Avermaet zit uitstekend voorin, met Alaphilippe in zijn wiel. Gilbert zit een beetje verder.
   9. 17 uur 36. Dumoulin zou op een halve minuut hangen. Hij moet dus tijd goedmaken op de klim, maar dat lijkt vrijwel onmogelijk.
   10. 17 uur 35. Ook pech voor Bardet in de slotkilometers.

    Ook pech voor Bardet in de slotkilometers

   11. 17 uur 34. Dumoulin komt tussen de volgwagens en wordt op een knikje geassisteerd door enkele ploegmaats, maar aansluiten voor de voet wordt een huzarenstukje. .
   12. 17 uur 34. Ook stukken bij Bardet. Ook bij AG2R is er paniek: Bardet zit op de fiets van Gallopin en moet nu door Naesen naar het front gebracht worden.
   13. 17 uur 32. De gele trui houdt zich goed staande op de eerste rijen. Dumoulin probeert in het zog van de volgwagen de staart van het peloton te voelen.
   14. 17 uur 32. Brute pech! Lekke band voor Dumoulin op 5 km van de finish.

    Brute pech! Lekke band voor Dumoulin op 5 km van de finish

   15. 17 uur 31. Pech voor Dumoulin! Klein drama voor Sunweb: Dumoulin staat op 5 km van de finish met een lekke band aan de kant. De tijdsverschillen zullen meegerekend worden...
   16. 17 uur 30. De stormloop naar de voet is nu echt begonnen. Bora zet twee mannetjes op kop. Zij hebben naast Sagan natuurlijk ook Majka. Bauer houdt nog 13 seconden over.
   17. 17 uur 30. Geraint Thomas pikt 2 seconden mee.

    Geraint Thomas pikt 2 seconden mee