Sagan slaat 3 vliegen in 1 klap, Gaviria verliest geel door val in slotfase

  Tour de France: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  24°Cdistance 182.5 km
  location 13:20: Mouilleron-Saint-Germain - 17:26: La Roche-sur-Yon
  trophy Peter Sagan
  einde
  startfinish
  0306090120150182.5

   Peter Sagan heeft zijn 9e rit in de Tour de France gewonnen. Hij was net iets sneller dan Sonny Colbrelli. Een select groepje sprintte in La-Roche-sur-Yon, omdat een valpartij op 1,5 kilometer het peloton uit elkaar sloeg. Daarbij verloor Fernando Gaviria zijn winstkansen én zijn gele trui.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Bekijk de slotkilometers van etappe 2

   Rit 2 in een notendop

   • Sleutelmoment: Alles lijkt in zijn plooi te vallen voor een tweede opeenvolgende ritzege van Gaviria, maar in een verraderlijke bocht glijden heel wat renners onderuit. Een klein groepje, met daarin de winnaar ontsnapt.
   • Winnaar van de dag: Gisteren strandde Peter Sagan nog op de tweede plaats (zijn 19e al in de Tour), maar vandaag was het wel raak. De onnavolgbare Slovaak pakt zijn negende ritoverwinning en krijgt er de gele én de groene trui bovenop.
   • Renner van de dag: Sylvain Chavanel werd lelijk in de steek gelaten door zijn jongere medevluchters, maar maakte er het beste van. In zijn 18e Tour (een record) reed hij zowat de hele dag moederziel alleen voorop.

   Vreemde ontwikkelingen in de vroege vlucht

   Het duurde vandaag een kilometer langer dan gisteren vooraleer zich een kopgroep had gevormd waar het peloton zich in kon vinden. Chavanel, Gogl en Smith leken vertrokken voor een lang avontuur, maar dat liep even anders af.

    

   Na de beklimming van de enige helling van de dag, waar Smith het punt voor de bollen greep, viel de vlucht uiteen. Eerst haakte Gogl af, ogenschijnlijk met pijn aan zijn knie, en even later liet ook Smith zich uitzakken. De Nieuw-Zeelander van Wanty wist zich zeker van de bolletjestrui (de eerste trui ooit voor zijn land in de Tour) en besloot om zich niet langer uit de naad te rijden.

    

   Een verraste Chavanel liet het niet aan zijn hart komen. Het werd zelfs een klein feestje toen de Franse veteraan door het dorp reed waar Jean-René Bernaudeau, manager van zijn ploeg Direct Energie, de koers stond te volgen met een hele hoop supporters.

   Chavanel als een held onthaald in dorp van manager

   Valpartijen verstoren opnieuw de finale

   Het was een kwestie van tijd vooraleer Chavanel zou ingerekend worden. Onderweg viel er wel nieuws te rapen. De Ethiopiër Grmay werd met hevige buikkrampen de eerste opvolger en ook Luis Leon Sanchez hield het na een stevige valpartij voor bekeken.

    

   Net als gisteren was het een zenuwachtige bedoening in het peloton. Yates en Démare stonden te voet, maar konden opnieuw aansluiten. Dat geluk had Kittel niet, want zijn tube liep te dicht bij de finish in La Roche-sur-Yon leeg. Quick-Step en Gaviria hadden de beste kaarten in handen toen het peloton de aankomstplaats binnen kwam denderen, maar op anderhalve kilometer van de streep strooide een valpartij roet in het eten.

    

   Een klein groepje ontsnapte aan het onheil en streed voor de zege. De mannetjes van Bora waren in het overtal en dus speelde Démare op de verrassing. De gok pakte verkeerd uit, want Sagan kwam er met een paar machtige halen uit. Hij hield Colbrelli, die misschien wel de snelste sprint van allemaal reed, af op de streep.

   Gaviria: "Niet ontgoocheld, heb met volle teugen genoten"

   • Fernando Gaviria: "Die val kon ik niet ontwijken. Ik ben niet ontgoocheld dat ik mijn gele trui kwijt ben. Dat soort dingen gebeuren nu eenmaal in de Tour en in de koers: soms zit het mee, soms zit het tegen. Maar ik heb met volle teugen genoten van mijn dagje in het geel."
   • Dion Smith (bolletjestrui): "Het is speciaal dat ik hier sta in de bolletjestrui. Ik heb me laten uitzakken om energie te sparen voor de  ploegentijdrit van morgen. Dat waren de teamorders. Lastig, maar ik begrijp het wel. Met Guillaume Martin hebben we iemand met klassementsambities en we willen niet te veel tijd verliezen."

   Fase per fase

   1. 17 uur 26. Sagan wint! In volledig ontregelde sprint heeft Bora de beste kaarten in handen. Démare trekt zich van ver op gang, maar het is Sagan die er nog over wipt en naast de etappe ook de leiderstrui grijpt. Colbrelli wordt erg nipt tweede.
   2. 17 uur 25. Gaviria ligt erbij! De voorbereiding op de spurt wordt ook vandaag verstoord. Gele trui Gaviria en Matthews zijn de voornaamste slachtoffers, slechts een klein groepje is aan het onheil ontsnapt.
   3. 17 uur 24. Greipel voelt zich blijkbaar lekkerder dan gisteren, want Sieberg en de rest van Lotto verschijnen op het toneel.
   4. 17 uur 23. Nog drie kilometer en Yves Lampaert klemt zijn tanden op elkaar. De Belgische kampioen geeft alles wat hij in zich heeft en kan dit erg lang volhouden.
   5. 17 uur 22. Oostenrijks kampioen Pöstlberger ment voor Sagan, de man die zijn naam amper kent. Hij wordt snel opzijgeschoven door Valverde, waarna de mannen van Groupama-FDJ overnemen. Dan is het de beurt aan Quick-Step, dat doorgaans de perfecte timing vindt.
   6. 17 uur 20. Het is een gewriemel vanjewelste. Luke Durbridge verliest even zijn concentratie en gaat zonder erge gevolgen tegen het asfalt.
   7. 17 uur 19. Pech voor Kittel. Marcel Kittel zal vandaag niet winnen. Hij zit met een lekke achterband en kan een vijftiende ritzege in de Tour voorlopig op zijn buik schrijven. De Duitser blijft er koel bij en berust in zijn lot.
   8. 17 uur 16. De dappere Craddock zit krom op zijn fiets, maar heeft het wel tot hier volgehouden. Nu kan hij met een gerust gemoed lossen en relatief op zijn gemak binnenrollen.
   9. 17 uur 15. Op tien kilometer van La Roche-sur-Yon wachten de ploegen van de rappe jongens nog wat. Het zijn de formaties met klassementsambities die treintjes proberen te vormen vooraan in het peloton.
   10. 17 uur 12. "Bedankt, Sylvain! Zonder jou hadden we onderweg alleen een hoop ellende gehad.". Michel Wuyts.
   11. 17 uur 11. Alles weer samen. Chavanel pikt nog snel de drie seconden mee. In een nerveus peloton zijn het Gilbert en Thomas die de andere kruimels oprapen. Meteen daarna wordt Chavanel ingerekend.
   12. 17 uur 07. Sylvain Chavanel kijkt achterom en ziet op de brede weg het peloton uit de bocht komen. De Fransman heeft bijna 150 km lang op z'n eentje kunnen genieten van de aanmoedigingen van de fans, maar binnenkort behoort zijn ontsnapping tot het verleden.
   13. 17 uur 03. Nog 20 km. Arnaud Démare baant zich een weg tussen de auto's en spuit wat water in zijn nek. Over een kilometer of zes wordt er gebikkeld voor een paar bonificatieseconden.
   14. 16 uur 59. Voor het eerst sinds het begin van de etappe zakt de voorsprong van Chavanel onder de minuut. Achterin zit Démare in de puree, want hij moet een nieuw voorwiel in zijn fiets steken. Geen fijne voorbereiding voor de sprint die eraan zit te komen.
   15. 16 uur 52. Yates keert terug. Durbridge en Nieve laten zich uitzakken om kopman Yates terug naar het peloton te loodsen. Daar gaat het hard, want de nochtans flink rijdende Chavanel komt stilaan in het vizier.
   16. 16 uur 52. Hectisch moment in het peloton: Yates en Dillier staan aan de kant.

    Hectisch moment in het peloton: Yates en Dillier staan aan de kant

   17. 16 uur 50. "Wat een chaos!". José De Cauwer.
   18. 16 uur 49. Adam Yates komt ten val en krijgt meteen bijstand van ploegmaat Herrada. Na wat geknoei met z'n fietscomputertje kan de Brit vertrekken in het spoor vban de ploegauto van Scott. Ondertussen staat Dillier te voet en dat ziet er redelijk ernstig uit.
   19. 16 uur 46. La Machine blijft beuken, ook op 30 km van de eindstreep. Zijn bonus bedraagt nog iets meer dan anderhalve minuut, dus het is gewoon een kwestie van tijd vooraleer het peloton hem opslokt.