Dumoulin klopt Froome met controversiële seconde, Thomas eindwinnaar

  Tour de France: Rit 20
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 31 km
  location 12:00: Saint-Pée-sur-Nivelle - 17:10: Espelette
  trophy Tom Dumoulin
  einde
  startfinish
  0102031

   Tom Dumoulin heeft Chris Froome met één seconde verslagen in de strijd om de tijdritzege in Saint-Pée-sur-Nivelle. Froome springt wel over Roglic naar het eindpodium. Gele trui Geraint Thomas werd derde en kwam juichend over de finish.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 20 in een notendop

   • Winnaar van de dag:  Tom Dumoulin was zijn tijdritpak kwijt, maar de kledingsponsor van Team Sunweb naaide vlug-vlug een nieuw exemplaar ineen. Met succes, want Dumoulin hield Froome uiteindelijk met één seconde af.
   • Verliezer van de dag: Gisteren was Primoz Roglic nog de koning te rijk met zijn ritzege, maar vandaag zal de ontgoocheling overheersen bij de Sloveen. De ex-schansspringer gaf niet thuis en tuimelt na een flauwe prestatie van het podium.
   • Opvallende statistiek: Bij zijn negende deelname wint Geraint Thomas zijn eerste Tour. Slechts één renner moest langer wachten om het geel te dragen in Parijs: Joop Zoetemelk won in 1980 zijn enige Tour bij zijn tiende deelname.

   Secondespel in Frans Baskenland

   Op de kronkelende en afwisselend vochtige en droge wegen tussen Saint-Pée-sur-Nivelle en Espelette was het een poosje wachten vooraleer iemand een echte richttijd wist neer te zetten. Michael Hepburn zat lange tijd op de hotseat, tot Soler nagenoeg dezelfde tijd klokte en er verwarring was over wie nu de snelste was. Niet voor het laatst, zo zou blijken.

    

   Zoetjesaan kwamen de tijdritspecialisten aan de bak. Tussendoor verbaasde Kragh Andersen iedereen met een kanontijd, maar de jonge Deen kon niet lang genieten van zijn puike prestatie. Kwiatkowski drumde hem een paar minuten later alweer van de eerste plaats, de Pool was amper één seconde sneller.

    

   Indelen op het grillige parcours bleek lastig en velen verkeken zich op de Col de Pinodieta, een steile puist in de staart van de tijdrit. Yates en Zakarin gingen furieus van start en bekochten hun overmoed met een terugval in het slot. Het echte vuurwerk moest dan nog komen met de strijd om het podium.

   Even spannend: Thomas maakt een slippertje

   Verwarring troef, maar Dumoulin is toch de snelste

   Het werd al snel duidelijk dat Roglic niet bestand was tegen de druk. De Sloveen zakte in elkaar en botste bovendien op een verbeten Froome, die duidelijk een punt wilde maken.

    

   De viervoudige Tourwinnaar en Dumoulin snelden op zowat hetzelfde schema over de Baskische baantjes en gaven elkaar nooit meer dan twee seconden toe. Aan de streep wist zelfs de man met de chrono het even niet meer, maar uiteindelijk wees de computer toch Dumoulin aan als ritwinnaar.

    

   Geletruidrager Thomas leek in de eerste helft van de etappe, ondanks een misslag in een vervelende bocht, iedereen weg te blazen. De Welshman botste dan op de Pinodieta tegen zijn plafond, maar hield meer dan genoeg tijd over om te genieten van zijn eerste Tourzege.

   De finish van Dumoulin

   Fase per fase

   1. 17 uur 11. Dumoulin wint! Na enige verwarring krijgen we de bevestiging dat Tom Dumoulin alsnog de tijdrit heeft gewonnen.
   2. 17 uur 10. Thomas wint de Tour! Terwijl Froome en Dumoulin overleggen en zelf niet weten wie de rit wint, rolt Thomas over de streep. De tijdrit naar zich toetrekken lukte uiteindelijk niet, maar de Tour gaat wel naar de Welshman!
   3. 17 uur 09. Hebben we iets gemist? Dumoulin zou dan toch iets sneller geweest zijn dan Froome. Het is niet de eerste keer dat de chronometer in deze tijdrit rare toeren uithaalt.
   4. 17 uur 09. Dumoulin klopt Froome, Thomas wint de Tour.

    Dumoulin klopt Froome, Thomas wint de Tour

   5. 17 uur 08. Finish van Dumoulin! Tom Dumoulin beukt wat hij kan, maar hij kan net niet aan de tijd van Froome. Hij blijft steken op iets minder dan twee seconden van de titelverdediger.
   6. 17 uur 05. Op de steilere stukken van het parcours draait het toch stroef bij Thomas.
   7. 17 uur 05. Froome fietst de tijd van Kwiatkowski van de tabellen.

    Froome fietst de tijd van Kwiatkowski van de tabellen

   8. 17 uur 04. Froome is binnen! Kwiatkowski is eraan voor de moeite. Hij applaudisseert voor Froome, die 52 seconden sneller doet over de 31 km.
   9. 17 uur 02.
   10. 17 uur 01. Froome baant zich in zijn karakteristieke hoekige stijl een weg naar boven op de Pinodieta. Het podium is binnen, maar Dumoulin inhalen zal er niet meer inzitten.
   11. 16 uur 58. Nog steeds Thomas. Dumoulin en Froome geven elkaar geen duimbreed toe, maar het is wellicht Thomas die deze tijdrit gaat winnen. De gele trui leidt ook aan het meetpunt in Xurxurrieta en moet enkel nog een inzinking op de Pinodieta vrezen.
   12. 16 uur 57.
   13. 16 uur 54. Roglic verliest steeds meer tijd op Froome en kan het podium nu al op zijn buik schrijven.
   14. 16 uur 53. Froome scheurt een halve minuut van de beste tijd aan het tweede tussenpunt en legt extra druk op de schouders van Roglic. Zakarin heeft zich intussen misrekend en betaalt de rekening aan de streep.
   15. 16 uur 52.
   16. 16 uur 50. Jungels rolt Fuglsang op in de laatste meters, maar komt net iets tekort om Kwiatkowski te verslaan.
   17. 16 uur 46. Beste tijd voor Thomas! Wat maakt één misslag nu uit? Geraint Thomas gaat de puntjes nog eens op de i zetten met een derde ritzege. Zo ziet het er op dit moment althans uit, want hij zet Froome op 14 seconden en Dumoulin op 16 seconden aan het eerste tussenpunt in Ustaritz.
   18. 16 uur 45. Thomas gaat net niet tegen de grond.

    Thomas gaat net niet tegen de grond

   19. 16 uur 44. Thomas maakt in een verraderlijke bocht een misslag. Haalt dat de tot nu toe uitstekende kadans uit de benen van de geletruidrager?