Gaviria pakt bij Tourdebuut meteen zege en geel, Froome valt en verliest minuut

  Tour de France: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  29°Cdistance 201 km
  location 11:10: Noirmoutier-en-l'Île - 15:34: Fontenay-le-Comte
  trophy Fernando Gaviria
  einde
  startfinish
  0306090120150180201

   Fernando Gaviria (Quick-Step) heeft niet lang moeten wachten om zijn rekening te openen in de Tour. Hij was de snelste van een peloton, dat door de vele valpartijen in de finale fel was uitgedund. Onder meer Froome, Porte en Quintana verloren tijd.

   Tour de France
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdNoirmoutier-en-l'Île - Fontenay-le-Comte201 kmGaviriaGaviria
   2wegwedstrijdMouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon182,5 kmSaganSagan
   3ploegentijdritCholet - Cholet35,5 kmBMCVan Avermaet
   4wegwedstrijdLa Baule - Sarzeau195 kmGaviriaVan Avermaet
   5wegwedstrijdsemi bergetappeLorient - Quimper204,5 kmSaganVan Avermaet
   6wegwedstrijdsemi bergetappeBrest - Mûr-de-Bretagne181 kmMartinVan Avermaet
   7wegwedstrijdFougères - Chartres231 kmGroenewegenVan Avermaet
   8wegwedstrijdDreux - Amiens181 kmGroenewegenVan Avermaet
   9wegwedstrijdArras - Roubaix156,5 kmDegenkolbVan Avermaet
   10wegwedstrijdbergetappeAnnecy - Le Grand-Bornand158,5 kmAlaphilippeVan Avermaet
   11wegwedstrijdbergetappeAlbertville - La Rosière108,5 kmThomasThomas
   12wegwedstrijdbergetappeBourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez175,5 kmThomasThomas
   13wegwedstrijdLe Bourg-d'Oisans - Valence169,5 kmSaganThomas
   14wegwedstrijdsemi bergetappeSaint-Paul-Trois-Châteaux - Mende188 kmFraileThomas
   15wegwedstrijdbergetappeMillau - Carcassonne181,5 kmCortThomas
   16wegwedstrijdbergetappeCarcassonne - Bagnères-de-Luchon216 kmAlaphilippeThomas
   17wegwedstrijdbergetappeBagnères-de-Luchon - Col de Portet65 kmQuintanaThomas
   18wegwedstrijdTrie-sur-Baïse - Pau171 kmDémareThomas
   19wegwedstrijdbergetappeLourdes - Laruns200,5 kmRoglicThomas
   20individuele tijdritSaint-Pée-sur-Nivelle - Espelette31 kmDumoulinThomas
   21wegwedstrijdHouilles - Parijs116 kmKristoffThomas

   Rit 1 in een notendop

   • Winnaar van de dag: De trein van Quick-Step plaveide de weg voor Fernando Gaviria en de rappe Colombiaan stelde niet teleur. Hij hield Sagan en Kittel moeiteloos af en pakt de eerste gele trui van deze Tour.
   • Verliezers van de dag: Twee topfavorieten hebben na één etappe al tijdsverlies aan hun broek. Chris Froome duikelde de wei in en Nairo Quintana stond te voet met een lekke band in een verschrikkelijk zenuwachtige finale.
   • Opvallend: Gaviria is de eerste renner sinds Fabian Cancellara die zijn eerste Tourrit meteen wint. Spartacus flikte dat veertien jaar geleden in de proloog. Na Victor Hugo Pena in 2003 is hij de tweede gele Colombiaan.

   Gaviria houdt Sagan makkelijk af op weg naar de zege

   Klassieke lange ontsnapping

   De Tourkaravaan trok zich op het eiland Noirmoutier om 11u10 op gang en om 11u11 lag het koersverloop van de eerste etappe al voor een paar uur vast. De Fransen Cousin, Ledanois en Offredo kozen voor een lange, maar zo goed als zeker kansloze onderneming.

    

   De sprintersploegen zetten elk hun mannetje aan de kop van het peloton en zorgden ervoor dat de drie vluchters nooit meer dan vier minuten bonus kregen. Door het saaie verloop van de koers verslapte de aandacht misschien even bij Craddock. Die smakte tegen de grond tijdens de bevoorrading en werkte de rest van de rit af met een scheve schouder en een bebloed gezicht.

    

   In de aanloop naar de enige helling van de dag begonnen de Fransen in de kopgroep elkaar te beloeren. Ledanois toonde zich op het bultje in Vix de snelste en stelde zich tevreden met de bolletjestrui. Cousin en Offredo zongen het uit tot op net geen tien kilometer van de streep, waarna het bal van de sprinters kon beginnen.

   Froome verdwijnt in de gracht en betaalt een prijs

   Gaviria wint, averij bij favorieten

   Iedereen hoopte op een vlekkeloze aanloop naar de sprint in Fontenay-le-Comte, maar dat draaide anders uit. Met nog tien kilometer te rijden scheurde een valpartij in de buik van het peloton de groep in twee stukken. Porte bevond zich aan de verkeerde kant van de kloof, maar dat was slechts het begin van de pech voor de grote namen.

    

   Froome kreeg een kwakje in een bocht en tuimelde over een afsluiting de wei in. De Brit, op zoek naar zijn vijfde eindzege in de Tour, moest meteen 50 seconden toegeven. Voor Quintana, die net voor de laatste drie kilometer lek reed, was de afrekening nog zwaarder. De Colombiaan verloor meer dan een minuut op onder anderen Nibali en Dumoulin, die zich wel in de eerste groep wisten te handhaven.

    

   Tussen de stukken en brokken door was de trein van Quick-Step op de rails gezet. Op de licht oplopende aankomststrook mepte Gaviria de rest van hun sokken met een forse versnelling. Sagan kwam voorzichtig aandringen, maar met een nieuwe lenderuk nam Gaviria alle twijfel weg en rondde hij het werk van de ploeg meesterlijk af.

   Gaviria wint openingsrit in de Tour, enkele favorieten verliezen al tijd

   Gaviria: "Dit pakken zij mij al niet meer af"

   Fernando Gaviria heeft nog niet veel geluk gehad dit seizoen, maar dat verdriet was snel doorgespoeld. "Hier heb ik altijd van gedroomd! Het werk van de ploeg was essentieel en ik werd ook nog eens perfect afgezet."

    

   "Het is belangrijk dat ik meteen ook de gele trui mag dragen. Daar hebben veel Colombianen al hun tanden op stukgebeten (enkel Victor Hugo Peña deed het hem voor). Ik hoop er zo lang mogelijk van te kunnen genieten."

    

   "De Tour is niet te vergelijken met andere koersen. Het genot is dan ook groter. Of ik ook voor het groen wil gaan? Sagan is de grote favoriet, want hij heeft de trui al 5 keer gewonnen. De tussensprint was meer om de concurrentie af te tasten. Als ik het groen niet draag in Parijs zal dat het einde van de wereld  niet zijn. Deze zege pakken ze mij toch al niet meer af."

   Fase per fase

   1. 16 uur 06. De laatste kilometer: Gaviria snelt onhoudbaar naar het geel.

    De laatste kilometer: Gaviria snelt onhoudbaar naar het geel

   2. 15 uur 35. Froome peddelt op bijna 50 seconden van Gaviria over de meet.
   3. 15 uur 34. Gaviria doet het! Er staat geen maat op Fernando Gaviria. Hij duldt niemand in zijn wiel en haalt het voor Sagan en Kittel! De Colombiaan rondt het voorbereidende werk van Quick-Step schitterend af.
   4. 15 uur 33. De zorgen van de favorieten sneeuwen de voorbereiding van de sprint een beetje onder. Quick-Step neemt de regie in handen en dus moet Gaviria het maar afmaken. We zitten in de laatste kilometer!
   5. 15 uur 32. Ook Quintana heeft pech: hij rijdt lek.

    Ook Quintana heeft pech: hij rijdt lek

   6. 15 uur 31. Quintana rijdt lek! De favorieten worden geplaagd door pech. Ook Nairo Quintana zit het niet mee, want hij rijdt lek en moet tergend lang wachten op iemand die hem helpt.
   7. 15 uur 30. "Dat gaan ze bij Sky niet dichtrijden.". José De Cauwer.
   8. 15 uur 30. Froome gaat tegen de grond.

    Froome gaat tegen de grond

   9. 15 uur 29. Val van Froome! Chris Froome duikelt in een bocht over de afsluiting en begint dus niet best aan zijn Ronde van Frankrijk. Met een grasvlek op zijn schouder moet hij alle zeilen bijzetten om niet te veel tijd te verliezen.
   10. 15 uur 27. Richie Porte en Adam Yates zijn door de eerste valpartij afgesneden van het eerste peloton. BMC stelt alles in het werk om het gat van 20 seconden te dichten, maar dat wordt een helse klus.
   11. 15 uur 26. Een versmalling in de weg eist een nieuw slachtoffer. Het peloton wacht echter op niemand en dendert gewoon voort naar Fontenay-le-Comte. Démare zal alvast niet mee sprinten, hij laat het lopen.
   12. 15 uur 23. En een val! Daar heb je het! De zenuwen staan strak gespannen en dan is er altijd eentje die in de fout gaat. In de buik van het peloton wordt gevallen en blijkbaar is Démare bij de slachtoffers. Niet ideaal op amper tien kilometer van de aankomst.
   13. 15 uur 19. Cousin legt Offredo erop en pakt drie seconden. De twee hebben het dus toch nog gered, al is het gat inmiddels geslonken tot amper tien seconden. Het liedje is dus bijna uit.
   14. 15 uur 17. Oliver Naesen trekt ten aanval.

    Oliver Naesen trekt ten aanval

   15. 15 uur 16. "Het is te vroeg. Dit is niet het juiste moment.". José De Cauwer.
   16. 15 uur 15. Versnelling van Naesen. Over drie kilometer zijn er bonificatieseconden te sprokkelen en Oliver Naesen rijdt plots voor het peloton uit. Een wat vreemde actie van de vorige Belgische kampioen.
   17. 15 uur 13. Craddock, met een dikke streep opgedroogd bloed op zijn wang en met een afhangende linkerschouder, lost nog maar eens de rol. Dit kan de Amerikaan toch geen drie weken volhouden?
   18. 15 uur 10. Ledanois heeft met de bollen zijn doel bereikt en laat zich inlopen. Cousin en Offredo komen plots beter overeen en rijden een halve minuut voor het peloton uit.
   19. 15 uur 08. Nog 20 km. Op dertien kilometer van de streep, in Maillezais, is er nog een bonificatiesprintje. Dat zullen de vluchters niet meer halen, want het peloton hijgt nu echt in hun nek.
   20. 15 uur 03. "De Tour is helemaal anders dan een gewone koers. Het doel is om mijn in de sprint zo goed mogelijk te positioneren. Ik wil bewijzen dat ik mijn plaats heb tussen de grote mannen.". debutant Timothy Dupont.